NOBEL ZA FIZIKU

Penrose, Genzel i Ghez dobili Nobelovu nagradu za otkrića povezana s crnim rupama!

 Fredrik Sandberg
Britanac sir Roger Penrose (89), profesor na Oxfordu, jedan je od najpoznatijih fizičara današnjice

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku su Roger Penrose te Reinhard Genzel i Andrea Ghez za otkrića povezana s crnim rupama koji su među najegzotičnijim fenomenima u svemiru, objavio je danas na konferenciji za novinare u Stockholmu Goran Hansson, generalni tajnik Švedske kraljevske akademije znanosti.

Britanac sir Roger Penrose (89), profesor na Oxfordu, jedan je od najpoznatijih fizičara današnjice. Svijim ingenioznim matematičkim metodama pokazao je 1965. godine da crne rupe uistinu mogu postojati te proizlaze iz Einsteinove opće teorije relativnosti. Crna rupa je područje u svemiru u kojemu je gravitacija tako velika da je ni svjetlost ne može napustiti.

Reinhard Genzel (68) i Andrea Ghez (55) vodili su od početka 1990-ih skupine astronoma koje su u središtu naše Galaksije Mliječni put, u izvoru radio valova poznatom kao Sagittarius A, otkrili crnu rupu.

- Oduševljena sam dodjelom nagrade i vrlo ozbiljno shvaćam odgovornost što sam četvrta žena koja je osvojila Nobelovu nagradu za fiziku – rekla je u telefonskom razgovoru Andrea Ghez, profesorica na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.

Troje laureta podijelit će oko 1,1 milijuna dolara nagrade pri čemu će Roger Penrose dobiti polovicu iznosa. Preostalu polovicu podijelit će Genzel i Ghez.

Konferencija za novinare Švedske kraljevske akademije održana je uz stroge epidemiološke mjere: umjesto dosadašnjih 90, bilo je prisutno svega 40 novinara koji su nosili maske i poštivali fizičku distancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 06:53