VAŽNO OTKRIĆE

Razvili ‘remek-djelo‘ umjetne inteligencije: ‘Imamo novu metodu otkrivanja zaraženih koronom‘

Ilustracija
 Ludovic Marin/AFP
Sustav se pokazao i još uspješnijim kod asimptomatskih bolesnika koji ranije nisu pokazivali znakove infekcije

Američki znanstvenici razvili su algoritam pomoću kojeg je moguće prepoznati oboljele od koronavirusa na temelju zvuka njihova kašlja.

Test se dosad pokazao prilično uspješnim te je imao točnost od 98,5 posto kod onih koju imaju pozitivan rezultat na infekciju, ali i čak 100-postotnu učinkovitost kod oboljelih kojima je kašalj bio jedini simptom bolesti. Upravo to privuklo je pozornost znanstvenika koji smatraju kako imaju dovoljno razloga vjerovati da je kašalj kod asimptomatskih nosilaca virusa nečujan ljudskom uhu, odnosno nije dovoljno jasan kako bi ga se povezalo s novim koronavirusom.

Algoritam je izrađen na Massachusetts Institute of Tehnology (MIT), prestižnom američkom institutu. Brian Subirana, jedan od koautora znanstvenog rada koji je objavljen u IEEE-u, časopisu za inžinjering u medicini i biologiji pojašnjava:

- Zvukovi koje ljudi ispuštaju mijenjaju se kada imate covid, čak i ako nema drugih simptoma, kazao je.

BBC piše da je mnogostruka praktična uporaba ovog otkrića - poput redovite kontrole učenika, studenata, radnika i svih u školama i javnom prijevozu, što bi olakšalo život u vrijeme pandemije i spriječilo novo zatvaranje tih službi.

MIT-ovi istraživači svoju su analizu započeli u srpnju, kada je učinkovitost njihovih sustava bila na već tada impresivnih 80 posto. U sustav koji nazivaju remek-djelom umjetne inteligencije dodavali su zvukove kašlja oboljelih, ali i druge zvukove, a do kolovoza imali su u svojoj bazi 459 kašalja, te zvukove disanja 378 osoba. No, nastavili su skupljati zvukove te su napravili bazu podataka od više od 70 tisuća uzoraka među kojma je bilo 2.500 potvrđeno zaraženih.

Stručnjaci za umjetnu inteligenciju kažu kako je ovo klasičan primjer sustava koji nam može pomoći u svakodnevnom životu, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:30