KONAČNI ODGOVOR

Riješen veliki misterij: Zašto djeca zapravo često odbijaju jesti brokulu, kelj, cvjetaču i ostalu ‘zelenjavu‘

Djevojčica koja ne voli brokulu; ilustracija
 Mike Kemp/Tetra Images/Profimedia
Za ljude koji prirodno imaju puno enzima za proizvodnju sumporastih spojeva, opor okus nekog povrća je intenzivniji
Za ljude koji prirodno imaju puno enzima za proizvodnju sumporastih spojeva, opor okus nekog povrća je intenzivniji

Nagovoriti djecu da pojedu povrće, bitka je stara koliko i svijet, a svaki roditelj ima vlastiti trik kako privoliti potomka da pojede 'ono zeleno na tanjuru', piše Telegraph.

Ali nova je studija otkrila da djeca širom svijeta ne prigovaraju povrću zato što su razmažena, već je to prirodna posljedica biologije.

Kemikalija iz nekih vrsta povrća - onih iz roda kupusnjača u što spadaju brokula, kelj, cvjetača, kupus, repa i prokulica - miješa se s enzimima u slini i tako nastaju sumporasti spojevi koji imaju vrlo neugodan okus.

U pitanju je kemikalija S-metil-ʟ-cistein sulfoksid, koja sama po sebi nema okusa i mirisa, no postaje neugodna tek kad se razbije prirodnim enzimima koji se nalaze u našem oralnom mikrobiomu, odnosno 'dobrim' bakterijama koje postoje u ustima.

Međutim, ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 02:21