Nagovoriti djecu da pojedu povrće, bitka je stara koliko i svijet, a svaki roditelj ima vlastiti trik kako privoliti potomka da pojede 'ono zeleno na tanjuru', piše Telegraph.
Ali nova je studija otkrila da djeca širom svijeta ne prigovaraju povrću zato što su razmažena, već je to prirodna posljedica biologije.
Kemikalija iz nekih vrsta povrća - onih iz roda kupusnjača u što spadaju brokula, kelj, cvjetača, kupus, repa i prokulica - miješa se s enzimima u slini i tako nastaju sumporasti spojevi koji imaju vrlo neugodan okus.
U pitanju je kemikalija S-metil-ʟ-cistein sulfoksid, koja sama po sebi nema okusa i mirisa, no postaje neugodna tek kad se razbije prirodnim enzimima koji se nalaze u našem oralnom mikrobiomu, odnosno 'dobrim' bakterijama koje postoje u ustima.
Međutim, ne...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....