VELIKO PRIZNANJE

Seizmolog Hrvoje Tkalčić dobitnik prestižne nagrade Price Medal britanskog Kraljevskog astronomskog društva

Hrvoje Tkalčić

 Privatni album
"Lijepo je vidjeti da moj istraživački rad na ovaj način prepoznaju moji međunarodni kolege", napisao je Tkalčić

Hrvatski seizmolog dr. Hrvoje Tkalčić ovogodišnji je dobitnik Price Medal, nagrade koju dodjeluje britansko Kraljevsko astronomsko društvo (Royal Astronomical Society) iz Londona. Riječ je o uglednoj instituciji, utemeljenoj 1821. godine, koja potiče i promiče proučavanje astronomije, geofizike i srodnih grana znanosti. Hrvoje Tkalčić, profesor na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) u Canberri, nagrađen je za svoj doprinos razumijevanju unutrašnje jezgre Zemlje.

- Oduševljen sam što sam dobitnik Price Medal 2022 Kraljevskog astronomskog društva! Lijepo je vidjeti da moj istraživački rad na ovaj način prepoznaju moji međunarodni kolege, to je najbolje priznanje koje znanstvenik može dobiti - napisao je Hrvoje Tkalčić na Facebooku.

Rođen je 1970. godine u Bjelovaru, u Vinkovcima je završio gimnaziju, a diplomirao je fiziku - smjer geofizika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Doktorirao je na temu unutrašnjosti jezgre Zemlje na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, a zatim je bio na postdoktoratu na Institutu Scripps u San Diegu te Lawrence Livermore National Laboratory, najvećem nuklearnom laboratoriju u SAD-u.

Od 2007. godine radi na ANU gdje je profesor seizmologije i matematičke geofizike, a 2016. godine dobio je australsku nagradu Research Achievement Excellence Award te je u izdanju Cambridge University Pressa objavio knjigu o unutrašnjoj jezgri Zemlje. Član je Američke Geofizičke Unije (AGU), a nedavno je za svoja istraživanja unutrašnje jezgre Zemlje dobio 430.000 australskih dolara u sklopu petogodišnje sheme znanstvenih projekata Discovery koje financira australska vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:03