OPASNO ILI NE?

SMIJEMO LI JESTI HRANU S KOJE SMO ODSTRANILI PLIJESAN? Znanstvenici su napokon dali odgovor na ovo važno pitanje

Mouldy bread.
 istock / Getty Images

Plijesan je jedan od onih stvari koju ne želite vidjeti na hrani, osim ako se radi o npr. nekim vrstama sira s plemenitom pljesni. Znanstvenici su sada dali odgovor na pitanje da li se općenito pljesniva hrana smije konzumirati, prenosi engleski tabloid DailyMirror.

Znanstvenici tvrde da su zelene mrlje koje nalazimo na hrani tek površinski dio cijele priče iza pljesni. To su spore koje plijesni daju boju i koje vidimo na površini namirnice, a tek ono što se okom ne vidi može biti doista opasno. „Iako je većina plijesni bezopasna, postoje i one koje su izrazito štetne“, kaže specijalistica iz Američkog odjela za agrikulturu Nadine Shaw.

Naime, ako plijesan sadrži mikotoksine, oni mogu izazvati alergijske reakcije i probleme s disanjem. Te mikotoksine u najvećoj mjeri možemo naći u orašastim plodovima, jabukama, celeru i u žitaricama. Površinsko skidanje oku gadnih zelenih mrlja nije dovoljno da vas zaštiti od potencijalne alergijske reakcije - stoga, najsigurnije je takvu hranu ipak baciti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:49