O SOJEVIMA I MUTACIJAMA

Stručnjak za analizu genoma koronavirusa: Malo je vjerojatno da je covid-19 došao iz laboratorija

Kristian Vlahovicek
 Marko Todorov/Cropix
Kristian Vlahoviček tvrdi kako je priroda definitivno bolji kreator i stvaratelj ovakvih događaja

Profesor Kristian Vlahoviček, voditelj projekta za analizu genoma koronavirusa sa Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u emisiji HRT-a Studio 4 rekao je da su mutacije genetičkog materijala nešto što se događa svakodnevno i da je to normalno i princip po kojem djeluje evolucija.

- Svaki put kad umnožimo genetičku informaciju proces je nesavršen i dogode se pogreške prilikom prepisivanja i te pogreške su podložne prirodnoj selekciji gdje se neka svojstva mogu pokazati da su zbog promjene bile poboljšanje po nas i takvi organizmi će imati bolju prednost pred ostalima. Kod virusa činjenica je da se brzo razmnožava i možemo uočiti mnogo mutacija. Koronavirusi nemaju nekakve specijalno ubrzane stope mutacije i bilo je očekivano da će virus mutirati.

- U samoj genetičkoj informaciji je 30.000 slova, ako se jedno slovo promijeni u neko drugo govorimo o mutaciji. Ta mutacija može virusu dati svojstvo kojim će se brže razmnožavati i pojavljivat će se unutar virusne populacije i to nazivamo varijantom. Varijantu može činiti nekoliko nezavisnih mutacija. Soj nam govori da li su se promijenila svojstva virusa u smislu kliničke slike, objasnio je.

U Hrvatskoj su potvrđene sve varijante osim brazilskog. Na pitanje može li se prema analizi samog genoma pretpostaviti hoće li se raditi o težem obliku bolesti ili ne Vlahoviček je rekao kako se ne može sa sigurnošću reći.

Osvrnuo se i na češku varijantu virusa, rekavši kako je to zanimljiv primjer evolucije gdje su se spojile mutacije britanske i škotske. Mi smo obje mutacije uočili još i prije i pratili ih, a u veljači smo ih vidjeli zajedno.

Na pitanje je li virus stvoren ljudskom rukom ili je iz prirode, Vlahoviček je rekao kako je priroda definitivno bolji kreator i stvaratelj ovakvih događaja.

- Nekoliko istraživanja je provedeno na tu temu i malo je vjerojatno da se to dogodilo u laboratoriju. To bi morali bi biti sofisticirani eksperiment sa nepoznatim ishodom, a evolucija je tu puno efikasnija - kazao je za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:11