BUDUĆNOST VEĆ DANAS

VIDEO Rade kožu otpornu na metke: Paukovi geni učinit će je 10 puta snažnijom od čelika!

Ukoliko se keratin iz ljudske kože zamijeni proteinima iz paukove svile dobija se materijal koji s lakoćom podnosi puščanu paljbu

Projekt ' 2.6g 329m/s', nazvan po težini i brzini metka kalibra .22 na prvi pogled izgleda kao da je ispao iz kakvog znanstveno-fantastičnog filma. Naime, nizozemski znanstvenici su odlučili upotrijebiti paukovu svilu kako bi proizveli kožu otpornu na metke. Najzanimljivije je to što im projekt, sudeći po demonstracijama, uspijeva!

Znanstvenici laboratorija Forensic Genomics Consortium za svoj projekt koriste genetski modificirano kozje mlijeko, koje sadrži iste proteine kao i paukova svila. Upravo bi ti proteini trebali zamijeniti keratin u ljudskoj koži i učiniti je deset puta otpornijom od čelika.

- Dodavanjem gena pauka u ljudske gene stvorit ćete čovjeka otpornog na metke - objasnila je nizozemska znanstvenica Jalila Essadi srž projekta.

Inspiracija za projekt došla je iz povijesti - Džingis Kan je svoje konjanike obukao u svilena odijela kako bi zaustavile lomljenje neprijateljskih strijela. Iako bi strijele i dalje bile opasne za konjanike, ne bi se slomile prilikom udara, što bi ondašnjim doktorima dalo priliku da je relativno lako izvade iz ranjenog ratnika.

Ovaj projekt je ekvivalent tih odijela, objasnila je Essadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:46