SRBIJA - AUSTRALIJA 1:2

Antić i Orlovi pakiraju kofere: Klokani se oprostili pobjedom protiv Srbije

NELSPRUIT - Večerašnji meč u Nelspruitu bio je svakako najdramatičnijih 90 minuta na ovom svjetskom prvenstvu. Australija je pobijedila Srbiju, iako je Marko Pantelić u sudačkoj nadoknadi propustio izjednačiti. Izvrstan tempo, otvoreni i dinamični nogomet i svakako najnapetija utakmica na SP-u. Međutim, pokazalo se da je srpska pobjeda protiv Njemačke bio rezultat lošeg dana Lukasa Podolskog, a ne snage srpske reprezentacije.

Bila je to “crna srijeda” za nogometni Balkan, svi su “već kod kuće”. I “fudbaleri i nogometaši”. Hrvati, Bosanci, Makedonci i Crnogorci nisu ni došli, a Slovenci, Grci i Srbi nisu se uspjeli plasirati u sljedeću rundu. Iako su bili blizu…

Srbi su možda nogometno nadarenija momčad od Australaca, dominantniji su u tehničkom, pa čak i u taktičkom smislu, budući da im glavni igrači igraju u najvećim europskim klubovima. Australci su imali samo jednu prednost i jedno protuoružje - neslomljivi momčadski duh koji je u prvom poluvremenu održao “nulu” u jeku apsolutne srpske dominacije…

Srbima nedostaje još nešto, nešto što je Hrvatska imala u svojim najboljim godinama. Nemaju ni plemenitog playmakera ni egzekutora, Stanković i Žigić su solidni na tim pozicijama, ali ne i - velemajstori, kao što su bili Prosinečki, Boban i Šuker.

Srpski nogometaši su počeli “vatromet” već u 6. minuti, kada je njihov ponajbolji igrač Krasić pokušao isprovocirati jedanaesterac, zbog čega ga je publika “uzela na zub”. U 12. minuti Stanković je gurnuo Krasića u priliku, ali ni ovaj put egzekutor nije bio precizan. Nizale su se srpske prilike, a najbolju je propustio Branislav Ivanović, no vratar Schwarzer, do posljednjih minuta najbolji australski igrač, obranio je i njegov udarac.

Australci su u prvu pravu priliku ušli tek nakon pola sata igre, no Cahillov udarac glavom nije pronašao cilj. Bilo je panike i u srpskom kaznenom prostoru, posebno u 37. minuti, no sve je to bilo preskromno da bi se ozbiljnije ugrozio srpski gol.

U drugom poluvremenu gledali smo sasvim drukčiju utakmicu. Nadahnutu, razigranu i odlučnu Australiju, koja je povela u 69. minuti, kada je Cahill nadskočio Vidića. Definitivni potop uslijedio je pet minuta kasnije, kada je Holman snažnim udarcem sa 25 metara matirao Stojkovića. U 84. minuti Pantelić je poentirao nakon neshvatljivog kiksa do tada izvrsnog vratara Schwarzera. No, tu je bio kraj, i u ovom času Balkan već leti kući!

TIJEK SUSRETA



KRAJ SUSRETA

89. minuta - Nakon ubačaja iz kuta, Vidić je bio najviši u skoku ali lopta je pogodila u ruku Tima Cahilla, a sudac je ostao njem!

86. minuta - Kennedy se našao u izglednoj situaciji iz koje je mogao riješiti pitanje pobjednika ali njegov udarac otišao je pored vrata

GOL84. minuta - Tošić je uputio udarac s više od dvadesetak metara, a Schwarzer odbija loptu do Pantelića kojemu nije bilo teško gurnuti loptu s dva metra ispod australskog vratara!

GOL73. minuta - Holman je povukao loptu od centra do 20-ak metara od gola Srbija i na kraju opalio u donji desni kut vratara Stojkovića za vodstvo Australije od 2:0!

GOL69. minuta - Nakon što je Bresciano ubacio u šesnaesterac, Tim Cahill je nadvisio Vidića u skoku i time doveo Australiju u vodstvo!

68. minuta - Kuzmanović je nakon jednoga ubačaja pokušao glavom s jedanaest metara ali njegov udarac otišao iznad grede.

64. minuta - Nakon jedne solidne akcije Australije, Bresciano je uspio opaliti s dvadesetak metara, ali Stojković brani njegov udarac.

53. minuta - Jovanović je dao odličnu loptu za Žigića na jedanaest metara od vratiju Australije, a ovaj nakon malo tehniciranja brebacuje vrata

2.POLUVRIJEME

38. minuta - Jovanović je odlično gurnuo loptu u prostor za Krasića, a ovaj vanjskim dijelom kopačke šalje loptu ispod vratara Schwarzera. Jedini problem je što je linijski sudac označio zaleđe.

31. minuta - Bresciano je centrirao u šesnaesterac, a Cahill glavom ne uspijeva pogoditi okvir vrata

22. minuta - Ivanović s pet metara iskosa s desne strane gađa ravno u Schwarzera. Još jedna dobra prilika za Srbija.

16. minuta - Ivanović je odigrao za Kuzmanovića koji je potom ušao u šesnaesterac i ubacio u sredinu gdje nije bilo nikoga. Šut je iz te situacije izgledao kao puno bolja opcija.

12. minuta - Odlična prilika za Srbiju. Nakon udarca iz kuta Australije, Ninković je oteo loptu, prošao pola igrališta, a potom gurnuo u prostor za Krasića koji izlazi saqm, oči u oči sa Schwarzerom, prolazi pokraj njega ali njegov udarac iskosa sa desne strane otišao je pored vratiju.

6. minuta - Miloš Krasić je u jednoj solo akciji odlično prošao po desnoj strani, uputio udarac s desetak metara iskosa ali brani Schwarzer

1. POLUVRIJEME

Utakmica je krenula!

SRBIJA - AUSTRALIJA 0:0



NELSPRUIT

Stadion: Mbombela Stadium.

Sudac:Jorge Larrionda.

SRBIJA: Stojković - Vidić, Ivanović, Luković, Obradović, Kuzmanović, Stanković, Jovanović, Ninković, Krasić - Žigić.

AUSTRALIJA: Schwarzer - Neill, Beauchamp, Wilkshire, Carney - Čulina, Emerton, Valeri, Bresciano - Kennedy, Cahill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:56