TORRES, FRANSOLA 2008., KATALONIJA

Briljantni sauvignon obiteljske multinacionalke

Kada me, prije jedno pet godina, Ivica Matošević posjetio u mom ondašnjem unajmljenom stanu na Kraljevcu, ponudio sam ga Fransolom, koju sam otvorio i dopola popio prethodnog popodneva. Vino je, dakle, stajalo u hladnjaku nekih dvadesetak sati, bez ikakva posebnog zatvarača, koji bi ga štitio od viška kisika.

Matošević, koji je u ono vrijeme bio u jako entuzijastičkoj fazi prema sauvignonima (dvije godine ranije posadio je nešto sauvignona u svom novom vinogradu), čudio se kompaktnosti, svježini i snažnom okusu bijelog, mladog vina, koje je nezaštićeno provelo cijelu noć i dobar dio dana.

Okej, moram priznati da već godinama redovito tako testiram bijela vina: ostavljam otprilike pola buteljke u hladnjaku, pod običnim, originalnim čepom, i čekam što će se dogoditi idućeg dana.

Većina vina žestoko oksidira i doslovce se raspadne. Ona koja prežive završavaju u ovoj kolumni.

Fransola je redovito i uspješno preživljavala.

Fransola je prestižni sauvignon blanc katalonske obiteljske multinacionalne vinarije Torres koja, osim u Španjolskoj, proizvodi vina u Južnoj i Sjevernoj Americi, i koja je prisutna na gotovo svim svjetskim tržištima, a zahvaljujući obitelji Dusper već dugo vremena i na našem.

Izrazita vanilija

Uz sauvignon blanc, koji raste u istoimenom vinogradu, na visini od 550 metara, u Fransolu se dodaje ponešto parallelade, lokalnog grožđa suodgovornog za golemu katalonsku industrije Cave, prirodno fermentiranih pjenušavih vina.

Fransola djelomično fermentira i odležava u američkom barriqueu: američki se hrast tradicionalno koristi i u starinskim Riojama.

Jedna od lako prepoznatljivih značajki američkog hrasta jest naglašena vaniliziranost.

Kada je riječ o Fransoli, američka se vanilija sjajno slaže s visokim kiselinama vina: svojom kremastom, vaniliziranom kiselošću i svježinom Fransola donekle asocira na blanc de blancs šampanjce (iako se kod šampanjaca proizvedenih isključivo od chardonnaya taj efekt postiže sasvim drukčije).

Netipično dug aftertaste

Fransola je na nosu puna tropskog voća, kao i neizostavnih zelenih elemenata koji baš svaki suhi sauvignon čine jednom od dvije najprepoznatljivije komercijalne sorte na svijetu (druga je traminac).

U ustima Fransola je vrlo bogata, gotovo raskošna, jako zaokružena i elegantna, s netipično dugim aftertasteom punim svježine.

Torresova Fransola uz terlanski je Quartz i Simčičevu Opoku vjerojatno najbolji sauvignon koji se može kupiti u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:10