SAMO - RAZGOVARAJTE

Nervira vas? Evo kako se dobro posvađati, a istodobno ne razvesti

ZAGREB - Dragi, možemo li razgovarati? Znam da me nisi htio uzrujati, ali jesi. Željela bih ‘pročistiti’ zrak. Ako pristupimo ovom problemu kao dvoje odraslih, možemo nastaviti uživati u našoj vezi.” Zvuči li ovako neka od svađa između vas i vašeg partnera? Naravno da ne. Uobičajeni scenarij su bijesni ispadi, puno vike, nakon čega obično slijede dugi periodi šutnje.

Ali svađa nije loša. Oni koji se ne svađaju, smatra autorice hrvatske megauspješnice ‘Kako se dobro posvađati’, hrvatska psihologinja Ljubica Uvodić Vranić, ne daju jedni drugima prilike da vide što u vezi onome drugome smeta. “Svađama uspostavljamo jasnije granice i unaprjeđujemo odnos.

Iako mnogi žive u ravnodušnom, mlakom toleriranju u kojem nema ni svađa ni divnih pomirenja”, navodi psihologinja Vranić. “Da bi svađa bila dobra mora se voditi po određenim pravilima. Nije pametno trošiti vrijeme na povod, bolje je pronaći uzrok. Moramo znati koji je naš cilj - razburkati emocije ili pronaći kvalitetan dogovor”, ističe ona.

Hladna glava

Svađa je, kažu stručnjaci, umijeće, nešto što se može naučiti.

- Važno je reći što osjećate, ali na način: “Sad sam ljuta i kasnije bih željela razgovarati s tobom zašto se tako osjećam”. Jako je bitno maknuti se od ljutnje jer kad je čovjek u tom stanju, preplavljen je osjećajima i bolje je malo se ‘ohladiti’ prije nego što se upustite u razgovor. Inače će razgovor krenuti u smjeru kritike, a ona će ubiti svaku komunikaciju - kaže Božena Razlog, socijalna radnica i psihoterapeutkinja.

Jednom kad se naljutite, mozak vam preplave razne kemikalije, uključujući i adrenalin, koje vas potiču ili na borbu ili na bijeg. Na žalost, ovo stanje može potrajati satima. Također, muškarcima predstavlja puno veći napor nego ženama vratiti se u normalno stanje.

Propitajte sebe

- Žene su obično racionalnije i bolje se suzdržavaju od svađanja, ali se znaju i dulje ljutiti i kažnjavati partnera dugim periodima šutnje. Ljutnja može imati razne uzroke. Ako nas netko povrijedi na neki način, reagiramo ljutnjom. Ona može biti projekcija, jer se ljutimo zbog nečeg drugog, ili nas je uzrujalo i frustriralo neko konkretno ponašanje. Uvijek idemo od nekih povreda - tvrdi psihoterapeutkinja Razlog.

Stoga, prije nego što priznate partneru da ste ljuti, savjetuje Razlog, podsjetite se zašto ste odlučili progovoriti o toj temi. Nije cilj prebaciti krivnju na drugu osobu, već vratiti ravnotežu u vaš odnos.

Zapitajte se - zašto sam stvarno ljut? Koja sam očekivanja imao, a nisu se ispunila? Što sam želio da se dogodi, ali se to nije ostvarilo? Odgovori na ova pitanja trebali bi vam pomoći da bolje razumijete svoje osjećaje i usredotočite se na ono što želite reći osobi koja vas je povrijedila.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:09