MAČKA U VELJAČI

PIŠE JELENA VELJAČA Ministar zdravlja i liječnička komora traže od farmaceuta da postanu idioti - nasilni, nepristojni...

Korijen ove sulude ideje leži u očitom stavu našeg društva da je ženina reprodukcija zajedničko dobro, a ne individualna odluka. Jer moraju biti sretne što je pilula uopće dostupna
 Roberto Orlić/CROPIX

Nazovite me naivnom, ali meni je doista teško čak i samo zamisliti farmaceuta kako bez srama ispituje neku ženu o njezinu seksualnom životu. Nazovite me naivnom, i nećete biti prvi. Svjesna sam da mi je to mana, no ja i uz najbolju volju ne mogu sebi predočiti “zasebnu prostoriju” u kojoj me itko pri zdravoj pameti (a volim vjerovati da su radnici u zdravstvu, ljekarnici koji su na ušću naših najintimnijih podataka - bile one o seksualnom životu ili o čestim urinarnim infekcijama ili o hemoroidima zbog kojih ne možemo voziti bicikl na Prvi maj - ipak, većinom, pri zdravoj pameti) ispituje s kim sam spavala, kada i zašto. Ta mi pitanja nitko nikada u životu nije postavio (ako isključimo male noćne razgovore koje sam znala voditi sama sa sobom, kad sam si znala opaliti mentalnu pljusku zbog nekih odluka u prošlosti) i posve je nekako logično da nije - okružena sam pristojnim ljudima koji znaju što je privatni prostor, a i sama se znam prilično dobro izboriti za sebe pa mi je, s druge strane, izuzetno lako zamisliti što bih ja odgovorila da me netko pokuša privoliti na to da ispunjavam formular o svom seksualnom životu.

Rekla bih vam točno što bih tom idiotu odgovorila, doista nije tajna, ali bojim se da bih nakon transkripta te reakcije zasluženo dobila otkaz u Jutarnjem listu. No ministar zdravlja i hrvatska liječnička komora TRAŽE od farmaceuta da postanu upravo idioti - nasilni, nepristojni, negalantni, da ulaze u odabire jedne žene, da procjenjuju njezin moral, odnose i, na kraju, njezinu potrebu da spriječi neželjenu trudnoću prije nego što se ona potencijalno dogodila. Da, ovo nije nova epizoda Simpsonovih, iako doista zvuči kao scenarij te nadrealistične satire života u ponekad suludom američkom društvu.

To je hrvatska stvarnost. Ministar Varga, umjesto da hrvatskoj katoličkoj komori, pardon liječničkoj, kaže: dajte se saberite i odite u penziju pa slobodno doma molite krunice i nagovarajte susjede i poznanike da rađaju siromašnu djecu o kojoj će se brinuti maloljetni nezaposleni roditelji ili oni s kreditom u švicarcima, ministar Varga umjesto da bude frajer i umirovi luđake koji misle da se 2015. IGDJE smije zapisivati tko se s kim poševio i zašto, on donese odluku da, unatoč zakonu Europske unije koji kaže da svaka žena ima pravo doći do tablete za dan poslije tako da uđe u ljekarnu i kupi je, svaku Hrvaticu svaki ljekarnik koji na to pristane ima pravo ponižavati.

Ministar Varga praktički je izdao naputak da se žene zlostavlja po ljekarnama. Dakako, ja i dalje vjerujem da farmaceutima to ne pada na pamet i da bi većina njih prije umrla tako što bi prizvali zemlju da se otvori i proguta ih na licu mjesta nego ikoga išta intimno pitala, ali to je doista off topic, da se izrazim forumaškim rječnikom. Jer korijen ove sulude ideje leži u očitom stavu našeg društva da je ženina reprodukcija zajedničko dobro, a ne individualna odluka i odabir.

Kao: pa budite sretne što je pilula uopće dostupna na našem tržištu, vi koje bez zaštite spavate s muškarcima s kojima ne želite imati dijete, vi manje vrijedne građanke ovog društva, vi amoralne otpadnice! Taj jedan ton osude prema ženama koje imaju aktivan seksualni život koji nije dio monogamne dugogodišnje veze, nažalost je općeprihvaćen pa se i među liberalnom opcijom kritičara ovog Vargina naputka moglo čuti ono klasično: ali pilulom za dan poslije ne bi se trebalo služiti kao kontracepcijom! Stvar je u ovome, ministre Varga: vi ne možete određivati kako bi žena trebala organizirati svoj seksualni život. Prezirem iz dna duše taj sud časti koji se ženama nameće i koji je prisutan u zraku otkad ja znam da sam žensko, da ne kažem otkad sam seksualno aktivna. Paradoksalno, upravo taj stav koji, prema nemuštim pokušajima pravdanja našeg ministra (“pilula za dan poslije utječe na hormonalnu sliku pacijentice pa je zato praktikant u ljekarni mora pitati s kim se ševi da bi spasio njezinu štitnjaču”- samo usputno pitanje, znamo li tko je ministru i njegovim savjetnicima predavao logiku?), postoji da bi zaštitio žene (?!), onaj je koji dovodi maloljetnice (a i one iznad 18) do situacije da uopće trebaju pilulu za dan poslije ili čak i abortus.

Da, dobro ste pročitali - upravo je rigidan stav katoličkog društva koje žensku seksualnost boji jasnim nijansama grijeha i pokore izravno odgovoran za neznanje i strah, odnosno sram iz kojeg potječe seksualno neodgovorno ponašanje - prema sebi samoj, prvenstveno. Kad se o seksu i trudnoći ne bi govorilo s toliko prijekora, stida, a o kontarcepciji i pobačaju s toliko osude, mlade bi žene bile slobodnije u svojoj potrebi za znanjem o tome što ih eventualno može dovesti u situaciju da im je potrebna pilula za dan poslije.

Kao u najgorim sistemima represije, upravo histeričan pokušaj moraliziranja kroz kažnjavanje seksualno aktivnih žena koje ne žele roditi dovodi do umnožavanja onog što pokušavate spriječiti. Ideja da maloljetnice u pratnji roditelja ili skrbnika dolaze po pilulu za dan poslije izazvala je u meni pravilan niz histeričnog smijeha kakav je poznat - navodno - u slučajevima konzumiranja marihuane - i histerične ljutnje na sistem u kojem si Varga uopće dopušta da predloži takvu sumanutost. Što se tiče priziva savjesti, ministru i istomišljenicima predložila bih priziv razuma, hitno im je potreban. Možete li zamisliti nešto više zlostavljački od ideje da BILO TKO procjenjuje je li situacija neke žene koja sumnja na potencijalno začeće dovoljno - što? A) grozna? B) egzistencijalno upitna? C) scenaristički zanimljiva?

Ne bih se voljela poslužiti banalnom usporedbom kondoma i pilule za dan poslije, koja kola internetom ismijavajući naputak HLK. Naime, pilula za dan poslije doista nije i ne bi trebala biti obavezno zaštitno sredstvo kad je u pitanju neobavezan seks, kao što bi kondom u mojim mokrim snovima o obrazovanom i socijalno osjetljivom sustavu trebao biti. Ali u Hrvatskoj, zahvaljujući organiziranim katolicima ne samo među liječnicima, nego među svima nama, i upotreba kondoma je upitna - naime, tko će dijete naučiti da apsolutno mora koristiti kondome kad je i seksualni odgoj u školama upitan?

Pilula za dan poslije, dakako, bez ironije na koju me vuče cijela ova situacija, nije regularno zaštitno sredstvo koje se može kupiti na pumpi za sitno iz auta. Ona je puno ozbiljnija tableta, čija će namjena biti upravo samo ono za što je stvorena tek kad se u nas djevojke dovoljno obrazuju i dovoljno oslobode da traže svoja seksualna prava, među kojima je na prvom mjestu zaštita, one vrste koju svaka žena sama za sebe odabere. Svatko tko tvrdi drugačije trebao bi se prizvati svijesti. Jadni farmaceuti u Hrvata, jadne žene, zlostavljaju nas i jedne i druge katolici koji misle da imaju savjest, a nemaju ni savjest ni zdravu pamet. Ministre Varga, biti liječnik nije isto što i biti političar pa da biraš koji ti stav paše kad se stvara vlada. Biti radnik u zdravstvu nije pitanje osobnog odabira - ovog ću operirati jer je dobar, a ovoj ne izdati tabletu jer je bila zločesta. Jedva čekam neku ženu na vlasti da vas sve skupa prizove pameti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:36