LINIJA ŽIVOTA

Stranka crnog novca

Zahtjevu Europske Unije da Hrvatska u procesuiranje visokorangirane korupcije uključi i progon prljavog financiranja političkih stranaka i predizbornih kampanja Mladen Bajić mogao bi relativno lako udovoljiti. U sefu glavnog državnog odvjetnika nalaze se, navodno, pospremljeni Barišićevi milijuni, koje je ražalovani rizničar HDZ-a predao tajniku stranke Bačiću, a ovaj ih prvo pohranio u stranačku blagajnu i tek nakon nekoliko mjeseci proslijedio DORH-u. HDZ-ovim šefovima trebalo je, znači, objektivno mnogo vremena da odluče prijaviti nelegalni novac. Odluka da se riješe zamračenih milijuna vjerojatno je povezana s napredovanjem istrage: kako se obruč oko bivšeg šefa Carine stezao, tako su HDZ-ovi korifeji počeli shvaćati da ih tajno blago čini suučesnicima, pa su ga kao samonominirani borci protiv korupcije ipak na koncu prijavili. Doduše, sa zadrškom od nekoliko mjeseci.

Europa je godinama inzistirala da Hrvatska zakonski uredi i osigura transparentno financiranje stranaka, ali je hrvatska politička elita beskrajno dugo to eskivirala. Nije se dala ograničavati. Premda su se neke stranke evidentno valjale u tajkunskom obilju. U siromašnoj Hrvatskoj HDZ je bez imalo skrupula svoga lidera častio blindiranom krstaricom, kakve nemaju ni šefovi najbogatijih europskih država. Ni nakon donošenja zakona nitko se nije uzbuđivao što je raskorak između prijavljenih i utrošenih sredstava u nekim izbornim kampanjama - od svojedobne predsjedničke utakmice Jadranke Kosor do predsjedničke trke Milana Bandića - bio astronomski. Nitko nije ni pokušao istražiti porijeklo njihova novca. Sada su se prvi put u rukama DORH-a našli milijuni iz crnih fondova jedne stranke.

Barišićeva torba, koja je mjesecima putovala od HDZ-ova do Bajićeva sefa, samo potvrđuje ocjene da se vladajuća partija ponašala poput kriminalne organizacije. Stranka koja se nezakonito financira nikako ne može biti čista. Prljave pare - prljava stranka. Tog se nasljeđa HDZ - pokazuje primanje i višemjesečno zadržavanje neknjiženog novca - teško oslobađa. Ozbiljne indicije o ilegalnom poslovanju stranke, o isisavanju državnih para na stranačke i privatne račune, nalažu proširenje istrage s Barišića i Sanadera na sve one koji su imali uvid u stranačku blagajnu. Također, nužno je osigurati povrat pokradenih sredstava, što bi HDZ moglo baciti na prosjački štap. Na koncu, postavlja se pitanje izbornih rezultata financiranih iz crnih fondova. Andrija Hebrang prije nekoliko se tjedana načelno složio da bi izborne pobjede stečene prljavim novcem bile problematične. HDZ može dokazati da će ubuduće igrati pošteno samo ako je spreman povući konsekvence iz svog dosadašnjeg ponašanja. Nije dovoljno vratiti korupcijom namaknute pare nego je nužno i narodu vratiti pravo na izbornu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:26