AGROTURIZAM

TOP 10 seoskih domaćinstava Slavonije i Baranje

Kuća na seoskom imanju Silović građena je od blata i starinski uređena

1. Antin stan

Vl. Ante Perić

Vinogradska ulica bb, Ivankovo

T: 032 381 444

Obiteljsko seosko gospodarstvo smješteno na šokačkom salašu uz cestu Vinkovci - Đakovo, okruženo žitnim poljima, nudi autentičan doživljaj Slavonije, ugođajem i ponudom.

Domaća hrana, koju prema starim receptima priprema domaćica Kata Perić, peče se u krušnoj peći, a kušati se mogu sve gastronomske delicije tog dijela Hrvatske. Gazda Ante ponudit će goste vrhunskim rakijama koje su dobile brojne nagrade, a među kojima se posebno ističe njegova viljamovka. Antin stan živopisno svjedoči o tome kako se nekad živjelo i radilo, a brojne domaće životinje njegove su prednosti u priči o seoskom turizmu.

2. Eko-etno seosko imanje

Vl. Mihaela Silović

I. L. Ribara 26, Korođ

T: 032 584 111

Seosko imanje obitelji Silović smjestilo se na tromeđi između Vukovara, Vinkovaca i Osijeka. Na njemu je i starinska kuća, sagrađena 1869. godine, u kojoj se živi kao u dalekoj prošlosti. Građena je blatom, obojena i uređena na starinski način. Uz zbirku starih predmeta, namještaja, oruđa, slika, klavira ili radiouređaja, ambijent upotpunjuju i dva stogodišnja duda, đeram, čardak, konjušnica, ambari, krušna peć, pušnica i sjenica u dvorištu, a tu su i razne domaće životinje… U ponudi je i velik izbor domaćih jela i pića.

3. Kapetanova kuća

Vl. Krešimir Kovačević

Dunavska ulica 6, Šarengrad

T: 032 518 168

Smjestila se u malom selu Šarengradu na samoj obali Dunava, nedaleko od Iloka, a na putu je od Vukovara prema tom najistočnijem hrvatskom gradu. Kapetanova kuća gostima nudi lokalne riblje specijalitete. Također, u ponudi je i iznajmljivanje ribičke opreme, bicikala ili čamaca, čuvenih dunavskih čiklji, a sve to posjetiteljima jamči avanturu. Seosko turističko domaćinstvo u vlasništvu oca i sina, Julija i Krešimira Kovačevića, pogodno je i za djecu jer mogu hraniti domaće životinje ili jahati konje.

4. Eko-etno imanje Mata

Trnjanski Kuti 101, Oprisavci;

T: 035 225 222, M: 098 812 323

Najveća su atrakcija na ovom poljoprivredno-turističkom gospodarstvu konji, među kojima je i nekoliko ponija. Uz obilazak gospodarstva tijekom kojeg se posjetitelji mogu upoznati i s brojnim domaćim životinjama karakterističnim za ovo podneblje.

5. Ergela Olanović

Poljanci 5, Oprisavci;

T: 091 2604 333

Riječ je o ergeli sa 20 konja lipicanske pasmine svih uzrasta, šampiona brojnih hrvatskih natjecanja i smotri. Gospodarstvo se proteže na 8500 četvornih metara. Uz razgledavanje ergele, mogući su i jahanje te vožnja seljačkim kolima i fijakerima.

6. Gospodarstvo Vuksanović





Ulica Ljudevita Gaja 50, Slavonski Šamac;

T: 035 473 198, M: 098 382 086

U sklopu poljoprivredno-turističkog gospodarstva Vuksanović u Kruševici za posjetitelje se organizira razgledavanje dvorišta uređenog u stilu slavonskih gazdinstava s početka 20. stoljeća. Moguće je kupiti i autentične ručno rađene slavonske suvenire.

7. Eko-etno selo Stara Kapela

Stara Kapela bb, T: 035 384 363

www.stara-kapela.hr

Malo slavonsko selo Stara Kapela leži između obronaka Požeške gore. Vođena ljubavlju prema zavičaju i mjestu gdje su rođeni njihovi djedovi i pradjedovi, grupa je mještana odlučila vratiti život selu pretvarajući ga u etno zonu s tradicionalnom slavonskom arhitekturom, kulturnim vrijednostima, običajima...

8. Gospodarstvo Sklepić

Kolodvorska 58, Karanac; T: 098 739 159

www.sklepic.hr

Način na koji su Baranjaci živjeli prije stotinu i više godina danas se gotovo u potpunosti može vidjeti još jedino u Karancu, koji već nekoliko godina s pravom nosi epitet etno sela. Na gospodarstvu iz 1897.godine gostima se nudi etno zbirka s oko 2000 predmeta, radionica lončarstva, stari vinski podrum, čardak, štale s bogatom konjskom opremom...

9. Baranjska kuća

Kolodvorska 99, Karanac, T: 031 720 180

www.baranjska-kuca.com

Jedan od najpoznatijih obiteljskih etno-restorana diljem Slavonije i šire je Baranjska kuća, vlasništvo Vladimira Škrobe Baje. Uz restoran sagrađen davne 1902. godine prostrano je seosko dvorište s više od 8000 eksponata. Zanimljivost ovog restorana je i “Ulica zaboravljenih zanata”, u sklopu koje se može vidjeti klomparska, bačvarska i stolarska te tkalačka radionica sa starim baranjskim nošnjama, kovačeva kuća i brijačnica.

10. gospodarstvo Gerstmajer

Vl. Mihalj Gerstmajer

Šandora Petefija 31, Zmajevac

T: 091 3515 586

Obiteljsko gospodarstvo Gerstmajer bavi se seoskim turizmom i proizvodnjom vina iz vlastitog vinogorja već treću generaciju.

Raspolažu s 8 hektara vinograda i stoljetnim podrumom od 400 četvornih metara te hektarom i pol seoskog imanja na kojem se može ugostiti 50 osoba. Ova je obitelj postala smjerokaz razvoja baranjskog vinarstva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 22:46