DELICIJE

Valjušci na starozagrebački način

Recept: Miroslav Dolovčak, šef kuhinje hotela Aristos Zagreb Buzin, zlatni kuhar 2006. godine, predsjednik Udruge kuhara grada Zagreba
Recept: Miroslav Dolovčak, šef kuhinje hotela Aristos Zagreb Buzin, zlatni kuhar 2006. godine, predsjednik Udruge kuhara grada Zagreba

SASTOJCI za 4 osobe:





- 60 dag mljevene teletine

- 12 dag luka

- 1,6 dl ulja

- 1,6 dl kiselog vrhnja

- 2,8 dl slatkog vrhnja

- 10 dag krušnih mrvica

- 4 dag maslaca

- sol, papar

1. U mljeveno meso dodajte sitno nasjeckani i prodinstani luk. Pola količine krušnih mrvica namočite u 1 dl slatkog vrhnja da smjesa bude žitka.

2. Sve dodajte mesu, posolite, popaprite i dobro izmiješajte te još jednom dobro sameljite.

3. Od smjese radite kuglice veličine 6 dag, razvaljajte ih u oblik valjuška i uvaljajte u krušne mrvice. Pržite kratko u dubokom ulju da valjušci u sredini ostanu sirovi.

4. Pečene valjuške složite u posudu premazanu maslacem i zalijte smjesom slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo stavite maslac i pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 03:04