Dobar potez

Gradili su zračnu luku, obnavljaju Cibonu i otvaraju 100 radnih mjesta: ‘Želimo mlade zadržati u Hrvatskoj‘

Osim što stoji iza mnogih velikih građevinskih projekata, tvrtka Feal Hrvatska dodjeljuje stipendije studentima tehničkih studija

Damir Šimunović, direktor Uprave tvrtke Feal Hrvatska

 Biljana Blivajs/Cropix

Karlovac je tijekom povijesti bio poznat kao trgovački grad. Važan geostrateški položaj učinio ga je prometnim središtem za razmjenu roba i usluga, a sada se polako pretvara u tvornički grad. S preko dvadeset tvornica, koliko trenutačno broji, tu titulu sasvim sigurno nosi zasluženo. Njegove tvornice pokrivaju velik broj gospodarskih grana: od tiskarske, tekstilne, prehrambene i metaloprerađivačke industrije i strojogradnje, preko industrije pića, pa sve do obrambene industrije. Zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, prostor bivše vojarne u karlovačkom naselju Gornje Mekušje pretvoren je prošle godine u poduzetničku zonu, a u njemu je svoje mjesto pronašla i tvornica tvrtke FEAL Hrvatska koja otvara čak 100 novih radnih mjesta i kao takva mogla bi značajno utjecati na ostanak mnogih u Hrvatskoj.

- FEAL Široki Brijeg, ali i FEAL Hrvatska dodjeljuju stipendije studentima tehničkih studija. To smo činili dosad, a namjeravamo još intenzivnije nastaviti i dalje. Radi se o studentima arhitekture, strojarstva i građevine. Otvoreni smo za suradnju s određenim strukovnim školama u Karlovcu, kojima možemo podijeliti svoje znanje i omogućiti školsku praksu njihovim učenicima kako bi se što bolje pripremili za svoj budući poziv- otkriva direktor tvrtke, Damir Šimunović.

image

Damir Šimunović

Biljana Blivajs/Cropix

Trenutačno se na objektu završavaju grubi građevinski radovi, a u tijeku je početak isporuke opreme. Planirani početak proizvodnje je kraj ove godine. Sljedeće godine, tvornica bi mogla početi raditi u punom pogonu. Zanimljiv je i podatak kako FEAL Hrvatska u svom pogonu može proizvesti ukupnu potrebnu količinu aluminijskih profila koju bi domaće tržište trebalo u idućih deset godina.

- Unutar samog pogona imat ćemo dosta široku paletu radnih mjesta, tako da je na to pitanje malo teže ukratko odgovoriti, ali uglavnom će zaposlenici biti metalske, elektro, kemijske i strojarske struke. Osim toga, bit će potrebno i administrativnog kadra, kao i osoblja koje će raditi u kuhinji. Trenutno smo u fazi regrutiranja kadrova operatera na liniji za prešu i plastifikaciju. Generalno, svi će oni raditi na potpuno novim proizvodnim linijama, u uvjetima koji ne zahtijevaju pretjerani tjelesni napor, a pritom će imati svu podršku kolega iz naših pogona u Hercegovini, koji u ovom poslu imaju više od dvadeset godina iskustva – kaže Šimunović.

image

Hala FEAL Hrvatska u izgradnji

Biljana Blivajs/Cropix

Kao vodeći proizvođač aluminijskih profila za građevinarstvo i industriju, tvrtka na tržištu postoji već 20 godina. U njezinim proizvodnim pogonima u Širokom Brijegu i Mostaru u BiH, proizvodi se oko 40 tisuća tona praznih profila godišnje. Proizvodni pogon Karlovac u Poslovnoj zoni Gornje Mekušje izgrađen je na parceli od 46 tisuća četvornih metara, a ukupna će površina objekta biti preko 15 tisuća četvornih metara.

"Zelena" priča

Karlovčani mogu biti sigurni u to da će ova tvornica voditi računa o očuvanju prirode i njihovu zdravlju. Riječ je o društveno odgovornoj i održivoj priči sa standardima od kojih se ne odstupa.

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Kao tvrtka neprekidno uvodimo nove proizvode na tržište, s namjerom da, prije svega, pomognu manjoj potrošnji energije zagrijavanja i hlađenja prostora. Naravno, u našoj proizvodnji se troši dosta energije, ali i tu nastojimo uvijek koristiti najbolju i tehnološki najnoviju opremu, kako bi se smanjili svi negativni učinci, a tako će biti i s opremom u Karlovcu - kaže direktor.

image
/Feal Hrvatska

Sve otpadne vode prolazit će kroz FEAL-ov pročistač prije puštanja u kanalizaciju. Na krovu zgrade postavljaju se fotonaponski paneli, kako bi tvornica barem dio struje proizvodila sama, nastavlja Šimunović. U procesu hlađenja strojeva koristi se voda koja se crpi iz podzemlja, a sve u svrhu manje potrošnje. Ista se voda nakon čišćenja u zatvorenom krugu ponovo vraća u spremnik.

- Nastojimo maksimalno voditi brigu o vlastitim zaposlenicima, ali i lokalnoj zajednici kroz potporu raznim humanitarnim, sportskim i sličnim projektima - tvrdi Šimunović.

Brojna velebna zdanja

FEAL Grupa dosad je radila na brojnim impresivnim projektima, poput Koncertne Dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Arena centra, Arene Zagreb, Arene Osijek, Arene Varaždin, Opus arene Osijek, stadiona Rujevica, bolnica Rebro, Sv. Duh te Rodilišta Split.

- U svemu tome je bilo i dosta zahtjevnih projekata, pri čemu bih izdvojio Zračnu luku Dr. Franjo Tuđman, zato što su za taj objekt razvijani poseban tip fasade, kao i posebni profili koji čine mrežu krovne konstrukcije - priča nam Šimunović.

FEAL Hrvatska sudjeluje i u obnovi Ciboninog tornja na kojem mijenja kompletnu fasadu. Riječ je, kako doznajemo, o fasadi poboljšanih svojstava, koja izgleda kao i stara. Sama zamjena izvodi se bez skele, postavljanjem gotovih elemenata.

image

Obnova Ciboninog tornja

/Vanesa Pandžić/cropix

Ovo je ulaganje u domaću proizvodnju, koje će rezultirati novim radnim mjestima, dugoročnim kreditom poduprla Raiffeisen banka.

- Moram reći da smo u RBA našli partnera koji je bio u stanju, osim suhoparnih dogovora o brojkama i kamatama, prepoznati vrijednost projekta, ali i FEAL-a kao partnera. U većini otvorenih točaka smo relativno lako nalazili kompromisna rješenja na obostranu korist. Drago mi je da su nam predstavnici RBA sami ukazali na neke elemente s kojima bismo još mogli poboljšati naše odnose. Tako sad radimo na realizaciji „zelene“ priče u našem projektu, što je važno zbog očuvanja okoliša, ali, uz pomoć RBA, može nam donijeti i neke dodatne koristi - kaže Šimunović.

Neuspjeh nije opcija

Nekoć je FEAL bio isključivo distributerska tvrtka. No, kako je kako prodaja u Hrvatskoj rasla, tako je rasla i potreba za proizvodnjom u Hrvatskoj. To je postalo posebno važno nakon ulaska Hrvatske u EU. Od 2002. godine, sva roba koju je tvrtka prodavala bila je proizvedena i distribuirana u Hrvatsku iz FEAL-a Široki Brijeg.

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Svaka naša narudžba išla je preko granice, a Hrvatska je danas i krajnja granica EU, što dodatno komplicira same procedure isporuke roba. Neću ni spominjati povremene potrebe za nekom doradom, pa vraćanjem robe u BiH i slično. Stoga je danas, kad FEAL Hrvatska u ukupnom segmentu građevinskih profila slovi kao najjača država u FEAL Grupi, logično i nužno imati i proizvodnju ovdje. Neće to za mene i moje kolege biti jednostavno, ali navikli smo na izazove i siguran sam da ćemo uspjeti realizirati sve postavljene ciljeve – optimističan je Šimunović.

image
Biljana Blivajs/Cropix

To im ne bi trebalo predstavljati problem. Isključi li se relativno skroman pad poslovanja u 2009. godini za vrijeme globalne ekonomske krize, kao i onaj u 2020. godini koji je nastupio zbog pandemije koronavirusa, FEAL Grupa bilježila je konstantan rast.

- Preuzimali smo nove kupce, projekte i povećavali prihode. Naravno da je rast bitan i da, na neki način, potvrđuje da su poduzete aktivnosti urodile plodom, a to čovjeku uvijek daje novi poticaj. Zadovoljan sam jer je FEAL i u Hrvatskoj, ali i ukupno, u ovih 20 godina izrastao u regionalnog lidera i igrača koji je prepoznat u građevini i industriji - kaže direktor.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Danas je popis država u kojima se prodaju njihovi proizvodi impresivan: od SAD-a, preko Kazahstana, Irana do cijele Europe i zemalja u regiji.

- Posebno sam ponosan što je FEAL u Hrvatskoj tržišni lider u građevinskim sistemima i to sigurno već 10 do 15 godina. Imajući u vidu koliko je jaka i mnogobrojna naša konkurencija, smatram taj rezultat velikim i važnim, a i siguran sam da ćemo s novom tvornicom našu lidersku poziciju još više učvrstiti - zaključuje Šimunović.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisenbank Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 16:47