Sve veći interes

Istražili smo: Mogu li se solarne elektrane postaviti i na stambene zgrade, a ne samo kuće?

Instalacija solarne elektrane može biti osobito dobra investicija za vlasnike zemljišta niske kvalitete na kojima izgradnja ili poljoprivredna aktivnost nije moguća
 Shutterstock

Hoće li neka kuća uraditi solarne panele ili ne najviše ovisi o tome postoji li neka druga kuća u blizini s vlastitom malom solarnom elektranom. Naime, prva kuća u kvartu koja postavi solarne panele na svoj krov povećava prosječan broj instalacija za 0,44 u radijusu od jednog kilometra. U pitanju je takozvani efekt susjeda, svojevrsno zarazno širenje instalacija koje ne ovisi ni o gustoći naseljenosti nekog mjesta niti prihodu stanovnika već samoj činjenici da vam susjed može na vlastitom primjeru pokazati da se može i kako to možete sami. Ovaj su fenomen potvrdile brojne studije u posljednjih sedam godina počevši u SAD-u gdje je tvrtka SolarCity, danas dio Tesle, među prvima shvatila da joj svaki treći privatni kupac dolazi zbog susjeda u ulici.

No efekt susjeda nije limitiran samo na stanare i vlasnike kuća. Vlasnici poduzeća pod direktnim su utjecajem odluke drugih poduzetnika – postavi li jedan solarne panele na svoj radni pogon ili prostor automatski povećava šanse da će drugi poduzetnik u blizi učiniti isto. Isto vrijedi i za farmere, a za vlasnike kuća vrijedi zlatno pravilo da su oni pod najvećim utjecajem bilokojeg drugog objekta u blizini, potvrdilo je istraživanje London School of Economics.

Ključ do efikasne energetske tranzicije upravo leži u ovom uvidu. Recentne i jasno vidljive instalacije mogu transformirati cijele zajednice, bez obzira na njihovu lokaciju, prihode i broj stanovnika. Jedan trgovački centar dovoljan je da pokrene domino efekt instalacija te 'zarazi' poduzeća, stanare zgrada i sve druge objekte u svojoj blizini. A najveći efekt ima upravo prva vidljiva instalacija u mjestu gdje još nema niti jedne.

image
Shutterstock

Nerezidencijalne zgrade poput proizvodnih pogona, poslovnih i trgovačkih centara, koriste 40 posto više energije nego stambene zgrade. Investicijama u energetsku učinkovitost zgrada do danas je postignuta godišnja ušteda od 30 posto potrošnje energije u odnosu na intenzitet korištenja 1995. godine. Međutim, zgrade u Hrvatskoj još uvijek koriste gotovo pola sve energije na tržištu, više od poljoprivrede, industrije i prometa zajedno.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

U Hrvatskoj postoje tri modela korištenja solarne energije, objasnio je to Anton Kovačev, voditelj hrvatskog ureda Europske investicijske banke za članak u Jutarnjem. Jedinstveni vlasnici nekog objekta, poput cijele zgrade, tvornice ili kuće, mogu se odlučiti na samostalno financiranje uz potpore i zajmove čime zadržavaju vlasništvo i kontrolu nad elektranom. Drugi model podrazumijeva investiciju treće strane koja zadržava vlasništvo i kontrolu nad elektranom, međutim, korisnici nekretnine imaju mogućnost direktnog korištenja energije iz solara te je plaćaju do potpune otplata strane investicije. Posljednji i noviji model je onaj zajedničke investicije u elektranu što je osobito popularan odabir suvlasnika zgrada ili sustanara u kvartu. Zajednički investiraju u instalaciju i održavanje te svatko koristi električnu energiju iz elektrane za vlastite potrebe. Na kraju dana, višak energije je moguće prodati dalje putem nacionalne mreže i čak štogod zaraditi.

U istom članku Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar objasnio je da se krovne površine stambenih zgrada mogu se iskoristiti za instalaciju sunčanih elektrana, ali da bi vlasnik jednog stana postavio elektranu samo za vlastite potrebe treba imati suglasnost ostalih suvlasnika. Novi zakonodavni okvir kojim se uređuje tržište obnovljivih izvora energije (Zakon o tržištu električne energije koji je nedavno stupio na snagu i Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji koji se uskoro očekuje) predviđa pojam energetskih zajednica, odnosno zajednica obnovljive energije koje će omogućiti vlasnicima stanova da u okviru takvih zajednica postave elektranu na krovnu površinu (ili fasadu) zgrade te zajednički koriste pogodnosti proizvedene energije iz sunčane elektrane.

image
Shutterstock

Instalacija solarne elektrane može biti osobito dobra investicija za vlasnike zemljišta niske kvalitete na kojima izgradnja ili poljoprivredna aktivnost nije moguća. Umjesto mrtvog kapitala koji čeka neku prenamjenu, vlasnici mogu uz financijske potpore vrlo jeftino i lako uspostaviti sunčanu elektranu i prodavati energiju u nacionalnu mrežu. Tako, također, prenamjenjuju zemljište uz minimalnu ekološku intervenciju. Drugim riječima, minimalno štete postojećem okolišu te ostavljaju mogućnost lake ponovne prenamjene nekretnine. Isto vrijedi i za poljoprivrednike diljem Hrvatske koji na raspolaganju imaju komad zemlje koji je teško obrađivati ili im je naprosto neisplativ. Umjesto trna u oku, može biti generator i uštede i zarade za poljoprivredno gospodarstvo. Sunčana elektrana uvijek je isplativa ideja zbog visokog broja sunčanih sati u Hrvatskoj.

Danas više nego ikad prije imamo jasne benefite ugradnje vlastitih solarnih elektrana na stambene i komercijalne zgrade i brojne izvore potpore u procesu.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

1. Solarne elektrane imaju odličan povrat investicije

Solarne instalacije u principu imaju oko tri puta duži životni vijek od povrata vaše inicijalne investicije što znači da ćete dvije trećine vremena zarađivati. Koliku točno uštedu možete ostvariti Energia naturalis je izradila kalkulator uz pomoć kojega možete sami izračunati snagu solarne elektrane potrebne za vaše kućanstvo te koliko novca ćete godišnje uštedjeti nakon ugradnje:

2. Imate kontrolu nad troškom energije

Ove jeseni smo svi iskusili strah od potencijalnih fluktuacija u cijenama različitih izvora energije. To sve možemo izbjeći sa solarnom elektranom. Cijena električne energije bez obzira na izvor iz godine u godinu raste svuda u svijetu, a visoko energetski intenzivnim potrošačima poput zgrada, solarna elektrana može pružiti energetsku i financijsku sigurnost i neovisnost od zbivanja u zajednici i na tržištu.

image
Ante Cizmic/Cropix

3. Solarne elektrane povećavaju vrijednost nekretnine

Dom u Kaliforniji prodavao se 20 posto brže i za 17 posto višu cijenu ukoliko je imao solarne panele još prije deset godina. Par godina kasnije američki Nacionalni Laboratorij u Berkleyu provjerio je stanje prodaje nekretnina sa solarnim panelima i potvrdio da su kupci voljni platiti u prosjeku 15 tisuća dolara više za dom s vlastitom solarnom elektranom. Najnovija studija pokazuje da su se tijekom 2018. kuće sa solarnim panelima u SAD-u prodavale u prosjeku za 4,1 posto višu cijenu nego one bez.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

4. Solarni paneli su jeftiniji nego ikad prije

Cijena solarnih panela po vatu pala je za 89 posto u posljednjih 10 godina. U SAD-u je 2020. prosječna cijena jednog vata električne energije bila gotovo 1 dolar. Trošak instalacije i cijena održavanja temeljni su faktor iza naglog rasta malih privatnih solarnih elektrana diljem svijeta pa tako i u Europi. Ovog je ljeta sedam europskih država generiralo više od 10 posto sve energije upravo iz solara što je dosadašnji rekord.

image
Duje Klarić/Cropix

5. Poslovnim subjektima daju jasnu zelenu brend poruku

Vidljivost solarnih panela važna je za zajednicu kao faktor koji će pokrenuti ranije spomenutu 'zarazu' u susjedstvu. Međutim, za poslovne zgrade ili trgovačke centre oni predstavljaju i vrlo direktnu poruku osviještenosti i angažmana u tranziciju na zeleno poslovanje i karbonsku neutralnost. Uz sasvim jasnu pretpostavku da će se tvrtka odlučiti na solarne panele isključivo ako je ono isplativo za njihovo poslovanje, time daje i vrlo jasnu poruku drugim tvrtkama na tržištu da je vrijeme da se same upuste u to.

6. Solarne elektrane su pouzdanije i lakše za održavanje

Vlastita solarna elektrana neovisna je od kvarova, problema ili promjena u opskrbnoj mreži cijele zajednice. Uz instalaciju solarnih panela površine koja će zadovoljiti potrebe cijele zgrade i bateriju za višak energije spremne za dane s manjom proizvodnjom, svaka zgrada postaje u potpunosti energetski neovisna i samoodrživa. Nadalje, solarne elektrane ne podrazumijevaju ikakve visoko kompleksne i nedostupne instalacije, sve je vidljivo i uklopljeno u infrastrukturu zgrade. Komercijalni solarni paneli zahtijevaju gotovo nikakvo održavanje te se nalaze na svima dostupnim pozicijama.

Smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute i uštedite čak 40 litara vode

Smanjenje računa ultimativni je cilj svakog potrošača, posebno onih koji još nemaju višak energije poput vlasnika solarnih elektrana. Zato valja naučiti kako efikasno štedjeti energiju. Primjerice, znamo da su kućanski aparati 'veliki gutači' struje, no osim suštog izbjegavanja korištenja, postoje i neki praktičniji načini štednje. Energia naturalis nedavno je objavila knjižicu s praktičnim savjetima za odgovorno korištenje energije u kućanstvu koje znatno može smanjiti račune.

Univerzalno pravilo jest da se veliki kućanski aparati, poput perilice rublja, koriste u večernjim satima kada je električna energija jeftinija. No, ima još nekoliko savjeta uz koje je moguće uštedjeti pokoju kunu. Primjerice, zamijenite dotrajale kućanske uređaje novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina. K tome, novi uređaji su višeg energetskog razreda, što znači da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Tuš, pak, u prosjeku ispusti oko 10 litara vode u minuti, a ako smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute, možete uštedjeti čak 40 litara vode. Kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do 10 stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 22 posto godišnje potrošnje energije.

Savjetima koji su objavljeni u knjižici Energije naturalis puno se energije može uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10 posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati 10 posto cifri na računu za grijanje. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Imajte na umu da smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.

Također, ugradnjom kondenzacijskog bojlera smanjit će se potrošnja plina i do 20 posto, a instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti 5 do 10 posto troška za grijanje. Činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:37