Nepovoljan stav

Oko 60 posto hrvatskih građana smatra da zaslužuje veću plaću, a evo i koliku povišicu žele

Tek je svaki peti Hrvat dobio povišicu ove godine, a neki je uopće niti ne traže niti očekuju
 Mihael Barisic/Cropix

Svaki treći zaposlenik nije zadovoljan visinom svoje plaće, pokazalo je ovogodišnje istraživanje koje je provela tvrtka Alma Carrer grupa u 13 zemalja istočne i južne Europe. Među 61.000 ispitanika, samo 27 posto je zadovoljno svojom plaćom, dok najveći postotak, njih 41 posto, o plaći nema stav, odnosno niti je zadovoljno niti nezadovoljno.

Kada je riječ o stanju u Hrvatskoj, isto istraživanje je pokazalo da je kod nas veći postotak nezadovoljnih plaćom (37 posto) i nešto manje zadovoljnih (24 posto). No, od ovih poražavajućih brojki još je gore to što se čak 59 posto hrvatskih građana, dakle više od polovice, osjeća podcijenjeno i premalo plaćeno s obzirom na obujam posla.

Želje i stvarnost

Dakle, uopće ne čudi što većina ispitanika želi povišicu; 33 posto ispitanika istraživanja navelo je da bi bili zadovoljni povećanjem plaće od 11–20 posto. Nešto manje njih, 31 posto, želi povišicu od 30 do 50 posto. Iako su brojna istraživanja pokazala da je osjećaj pripadnosti i angažiranosti na visokom mjestu kada je riječ o zadovoljstvu radnika, svaki bi drugima preporučio vlastitog poslodavca kada bi bio adekvatno plaćen i nagrađivan za svoj trud. Jer, „vrč ide na vodu dok se ne razbije“, rekli bi naši stari, što u ovom slučaju možemo interpretirati u smislu da i nedovoljno plaćeni radnici imaju svoje granice.

Priželjkivana plaća među Hrvatima, pokazalo je istraživanje portala MojPosao, u prosjeku je 1.335 eura, dok je prosječna neto plaća u kolovozu 2023. iznosila 1.131 euro. No, želja za povišicom i stvarna situacija je nešto drukčija. Tek svaki peti Hrvat, njih 19 posto, dobio je povišicu ove godine, dok je 14 posto zaposlenih dobilo korekciju uvjetovanu inflacijom. Posljednji podaci pokazuju da više od polovice ispitanika istraživanja portala MojPosao ove godine nije dobilo povišicu niti je očekuje, dok ih 17 posto povišicu nije dobilo, ali joj se nadaju do kraja godine.

Poslodavac koji čini razliku

Povećanje plaće ovisi i o djelatnostima. Među pobjednicima je ITC sektor s realnim rastom prosječne plaće od 2,5 posto (na 1527 eura) te djelatnosti financija i osiguranja s rastom od 4,6 posto (na 1546 eura). Osim toga, skok minimalne plaće osjetile su i najslabije plaćene djelatnosti poput administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti (čišćenje, zaštitarstvo, pozivni centri), građevinarstva, ugostiteljstva i turizma te maloprodaje.

image

Eurospin

Ustupljena fotografija

Među tvrtkama u trgovačkom sektoru istaknuo se Eurospin koji je najavio da od nove godine planira dati prosječnu povišicu od 12 posto svim svojim zaposlenicima u maloprodaji. Među njima, čak 40 posto zaposlenika će dobiti povišicu od visokih 20 posto. Ove godine Eurospin je svojim zaposlenicima već dao prosječnu povišicu od 10 posto, a ponose se i božićnicom od 500 eura koja je među najvećima u retailu.

Eurospin je hrvatski diskontni lanac talijanskih korijena specijaliziran za prodaju prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Jedinstveni asortiman Eurospina broji više od 2.500 proizvoda, a ponuda se neprestano nadopunjuje kako bi se osigurala raznolikost, kvaliteta i ekonomičnost asortimana. U njihovim trgovinama ne postoje klasični brendovi kao u ostalim supermarketima, već isključivo proizvodi koje je tim stručnjaka osmislio i pažljivo odabrao da odgovore na sve karakteristike tržišta. Njihov model „Pametna kupnja“ kupcima jamči veliku uštedu jer podrazumijeva svakodnevnu ponudu kvalitetnih proizvoda po najpovoljnijim cijenama.

image

Eurospin

Ustupljena fotografija

Velikodušne nagrade

Eurospin je prvu trgovinu u Hrvatskoj otvorio u kolovozu 2020. godine u Zadru, a njihova filozofija je od početka bila predani rad kako bi kupcima osigurali jamstvo kvalitete i uštede. Kupac je u Eurospinu na prvom mjestu, baš kao i zaposlenici, od kojih svaki ima priliku za rast i napredovanje kroz brojne edukacije, coaching i razvojne centre. Samo u ovoj godini u Eurospinu je napredovalo čak 67 zaposlenika, što čini 15 posto od trenutno 440 zaposlenih.

image

Eurospin

Ustupljena fotografija

Da je Eurospin poslodavac koji velikodušno nagrađuje trud svojih zaposlenika dokazuje i to što im plaća svaki sat prekovremenog rada, naknade za prijevoz i prehranu te brojne bonuse poput sezonskih, za ispomoći ili pak radne rezultate. Osim toga, Eurospin daje poklone zaposlenicima i njihovim prvašićima, a nagrađuje i za lojalnost te za druge prigode.

Ova tvrtka u 2022. godini postala je član međunarodnog Customer’s Friend kluba kao nositelj zlatne medalje “jer mi cijenimo svoje kupce” i statusa “vrhunska izvrsnost”. Prestižno priznanje dodjeljuje međunarodna organizacija ICERTIAS – International Certification Association, sa sjedištem u Švicarskoj, tvrtkama koje su posvećene izvrsnosti i predanom odnosu s klijentima, zaposlenicima i poslovnim partnerima.

image

Eurospin

Ustupljena fotografija

Osim one u Zadru, njihove trgovine su sada i u Puli, Poreču, Pazinu, Labinu, Viškovu, Splitu, Sisku, Samoboru, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Zagrebu, Čakovcu, Vrbovcu, Križevcima, Koprivnici, Bjelovaru, Požegi, Slavonskom Brodu, Osijeku i Đakovu.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Eurospina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:49