Hit recepti

Pogledajte listu najguglanijih jela u 2023.: Jedno smo očekivali, a ostala su nas iznenadila!

Popis je, kao i uvijek, raznolik, a sadrži jela koja su nastala po uzoru na neka tradicionalna ili prema prehrambenim navikama slavnih osoba
 Shutterstock

Svake godine Google objavi listu najpretraživanijih jela. U 2022. ta je titula pripala slavnom paneer pasandu, odnosno klasičnom indijskom curryju, samo što ovaj sadrži kockice svježeg sira i ljute začine. Pasanda na hindskom znači ‘svačiji favorit‘, stoga ne čudi što je zauzeo prijestolje. Na popisu su se našli i slatka knedla, kokteli pa čak i pileća juha. Iz toga se da zaključiti kako ljubitelje kuhinje zanimaju egzotična, ali i dobro poznata jela.

Prestižna lista najtraženijih jela današnjice izašla je i ove godine.

Popis je, kao i uvijek, raznolik, a sadrži jela koja su nastala po uzoru na neka tradicionalna ili prema prehrambenim navikama slavnih osoba. Ove su godine poznata glumica i manekenka svojim receptima za jednostavna jela osvojile društvene mreže, znate li o kome je riječ? Neki su se recepti, pak, drugu godinu zaredom našli na popisu najguglanijih.

U nastavku donosimo najnoviju listu, ali i recepte koje baš svatko može napraviti kod kuće u svojoj inačici te tako osvojiti nepca najmilijih. Čak i ako vas jelo na prvu ne privuče, otkrivamo trik koji garantira da će jelo uspjeti. Jednostavno dodajte žlicu Vegeta dodatka jelima jer će tako svako jelo dobiti bolji okus i onaj poznati domaći "štih", od bogatih gulaša, preko sočne piletine pa sve do salata i sendviča!

1. Šugo

image
Shutterstock

Kada izgovorimo šugo, najčešće mislimo na talijansko jelo Sugo di Pomodoro, što nam zvuči poprilično komplicirano za napraviti. No, to je mišljenje krivo jer je riječ o najukusnijem i najjednostavnijem sosu kojeg Talijani jedu uz tjesteninu ili njoke. Obzirom na jednostavnost pripreme i neodoljive okuse ne treba nas čuditi što danas ima mnogo inačica na našim prostorima, a mi donosimo recept za jednu od najtraženijih.

Sastojci:

  • Juneći mišić (750 g) junećeg mišića
  • 3 luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica Vegete Original
  • Prstohvat papra
  • Nekoliko listića bosiljka
  • Limenka sjeckane rajčice (250 g)
  • Prstohvat ružmarina
  • 3 žlice ulja
  • Tjestenina ili njoki po izboru

Priprema:

Najprije očistite luk i sitno ga nasjeckajte pa pirjajte na ulju, za to vrijeme meso narežite na kockice i očistite od žilica. Meso ubacite u luk, dodajte papra i Vegetu, ubacite prstohvat ružmarina, dodajte malo vode i poklopite da se prija. Povremeno bacite oko jer će možda biti potrebno dodati vode.

Kada je meso napola gotovo ubacite sjeckanu rajčicu pa opet ostavite da se lagano pirja. A kad je meso skoro gotovo dodajte bosiljak i ostavite još pet minuta da prokuha na laganoj vatri.

Nakon što umak završite skuhajte tjesteninu, njoke ili nešto drugo što će se slagati uz neodoljivi umak.

2. Cincinnati čili

image
Shutterstock

Cincinnati chili je naziv za mesni umak s mediteranskim začinima koji se koristi kao preljev za špagete ili za hrenovke u pecivu. Iako je nastao u Americi, koncept mu je proizašao iz kreativnih umova makedonskih kuhara koji su pokrenuli svoj restoran na američkom tlu. Ovaj spoj uključuje tradicionalni recept za mljeveno meso obogaćen potpuno nekonvencionalnim sastojcima. Kombinacija junetine, umaka od rajčice, čokolade i cimeta oduševit će vaše okusne pupoljke, stoga se hrabro upustite u pripremu.

Sastojci:

  • Mljevena junetina (400 g)
  • 2 luka
  • Umak od rajčice (250 g)
  • Žlica jabučnog octa
  • 2 žlice češnjaka u granulama
  • 2 žlice čilija u prahu
  • 1 žlica Vegete Original
  • Prstohvat cimeta
  • Prstohvat mljevenog kima
  • Prstohvat pimenta
  • Prstohvat mljevenog klinčića
  • Lovorov list
  • Špagete
  • Ribani cheddar sir

Priprema:

Luk zagrijte na ulju pa dodajte govedinu i dvije šalice vode. Govedinu izlomite što je više moguće i polako kuhajte 30 minuta dok ne omekša. Dodajte ostale začine i sastojke te kada dobro promiješate ostavite na laganoj vatri da se kuha sat i pol. Kada cincinnati bude pri kraju stavite kuhati tjesteninu kako bi bilo gotovo u isto vrijeme.

Postoji više načina serviranja, ali savjetujemo onaj klasični. Na tanjur najprije stavite špagete, zatim cincinnati, dodajte ribani sir te nasjeckani luk.

3. Marry Me Chicken

image
Shutterstock

Ovo brzo i jednostavno jelo od piletine neupitno će vas osvojiti, a upravo ono već drugu godinu za redom nosi titulu najguglanijeg jela. Poznato zbog načina pripreme tijekom koje se piletina, zbog umaka, ne isuši već bude sočna i bogata.

Sam naziv ovog jela nastao je na vrlo humorističan način. Naime, 2016. godine je novinarka i zaljubljenica u kulinarstvo, Lindsay Funston za portal Delish radila video s receptom za ovu neodoljivu piletinu, a jedan od kolega s kojim je surađivala na kraju projekta je izjavio da piletina izgleda toliko ukusno da bi je zbog nje oženio.

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • Parmezan (150 g)
  • Sušena rajčica (100 g)
  • Vrhnje za kuhanje (200 ml)
  • Kiselo vrhnje
  • 1 čajna žlica papra
  • 1 čajna žlica majčine dušice
  • 1 žlica Vegete Original
  • 2 češnja bijelog luka
  • Pileći temeljac
  • Ulje

Priprema:

Pileće batke začinite Vegetom i paprom, a zatim ih pržite oko 10 minuta u zagrijanoj tavici. Nakon što su ispečeni, izvadite ih iz tavice i stavite u tepsiju u kojoj ćete ih peći. Pripazite da ocijedite dio masnoće koja će zasigurno ostati na njima, to možete na jednostavan način – pomoću papirnate maramice. Prije nego li batke stavite u pećnicu da se peku na 200 stupnjeva oko 25 minuta, zalijte ih zakuhalim vrhnjem za kuhanje.

Dok se oni peku, vi za to vrijeme sitno nasjeckane sušene rajčice, češnjak i majčinu dušicu pržite oko dvije minute, a zatim, dodajte pileći temeljac, kiselo vrhnje, parmezan. Kada je meso pečeno, zalijte ga ovim umakom i tako servirajte.

4. Bella Hadid sendvič

image
Shutterstock

Među najpoznatijim receptima u 2023. našao se i jedan recept za sendvič. Pitate se po čemu je poseban? Jer je upravo to recept koji je sa svojim obožavateljima podijelila Bella Hadid, američka manekenka i model. Bella, njena najbolja prijateljica, plaža, cigareta i ovaj sendvič. Tako je manekenka opisala svoj idealan dan.

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamične kreme
  • 1 žlica vinskog octa
  • 2 žlice bosiljka
  • 1 žlica Vegete Original
  • Prstohvat papra
  • Prstohvat chillija u prahu
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 2 velika peciva za sendvič
  • 2 feferone
  • 2 rajčice
  • Zelene salate
  • Majoneza
  • Senf
  • Pureća salama
  • Pileća salama
  • Sir za sendvič

Priprema:

U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamičnu kremu, žlicu bosiljka, Podravka Vegetu, papar, chilli u prahu i origano. Smjesom prelijte zelenu salatu i ostavite je sa strane.

U drugoj posudi promiješajte majonezu, senf, žlicu češnjaka u granulama i žlicu bosiljka. Nakon toga prerežite peciva na dva dijela, jednu stranu peciva začinite ovom smjesom, a na drugu stranu rasporedite feferone i zelenu salatu. Na salatu složite salamu od puretine i piletine, sir i krišku rajčice, na vrh rajčice dodajte još malo Vegete. Zatvorite sendvič i zarežite po sredini dijagonalno, tako da dobijete oblik koji nalikuje trokutu.

5. Jennifer Aniston salata

image
Shutterstock

Omiljena salata Jennifer Aniston, od kvinoje i slanutka, toliko je popularna da nema nutricionista koji je nije analizirao i medija na kojem se nije barem jednom spomenula. Recept za salatu navodno je nastao dok je Jennifer snimala hit seriju „Prijatelji“, a slavna glumica navela je i da je ovu salatu konzumirala svaki dan kako bi imala dovoljno snage za naporna snimanja. Uopće ne čudi što se ove godine našla na listi najguglanijih!

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • Pola šalice nasjeckanog crvenog luka
  • Pola šalice nasjeckanog peršina
  • Pola šalice slanutka
  • Pola šalice nasjeckanih krastavaca
  • Pola šalice nasjeckanog feta sira
  • 2 žlice nasjeckane metvice
  • 2 žlice pistacija bez ljuske
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 1 žlica Vegete Original
  • Prstohvat papra

Priprema:

Salata se priprema vrlo brzo. Potrebno je skuhati kvinoju i ostaviti da se ohladi, najbolje bi bilo kada biste je skuhali nešto prije pa je stavili u frižider. Nakon što je ona spremna za serviranje, dodajte sve sastojke u zdjelicu i dobro ih promiješajte. Pokapajte salatu maslinovim uljem, limunovim sokom, Vegetom i paprom i salata je spremna za sve sladokusce.

6. Green goddess salata

image
Shutterstock

Ova je salata hit i na TikToku zbog jednostavne pripreme i posebnog okusa, ali i zbog toga što je recept prilagodljiv. Baza je nasjeckano zeleno povrće i dresing, a ostale namirnice dodajemo po vlastitom izvoru. Super jelo za ponijeti na posao!

@tastydelightso Green Goddess Salad How to make Video Credit by @Maya Leinenbach "More Recipes Link on Bio" #veganrecipes #vegantiktok #foryou #veganfood #vegan ♬ original sound - Tasty Delights

Sastojci:

  • 1 mali kupus sitno narezan na kockice
  • 3 mala krastavca sitno narezana na kockice
  • 1 vezica mladog luka narezanog na ploške
  • 2 žlice sitno narezanog vlasca
  • 1 šalica špinata
  • 1/3 šalice nutritivnog kvasca
  • 1/4 šalice oraha
  • 2 limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice rižinog octa
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mala ljutika
  • 1 šalica svježeg bosiljka
  • 1 žličica Vegeta&Spirulina dodatka jelima

Priprema:

Najprije napravite dresing za salatu. U blender dodajte sastojke predviđene za umak: ocijeđena dva limuna, maslinovo ulje, rižin ocat, ljutiku, bosiljak, špinat, nutritivni kvasac, orahe i za poseban "touch" na kraju dodajte žličicu Vegeta&Spirulina dodatka jelima. Blendajte dok smjesa ne postane glatka.

Kupus, krastavce, mladi luk i vlasac nasjeckajte pa dodajte u zdjelicu i zalijte dresingom. Ova salata vam može biti cjeloviti obrok ili može biti prilog uz vaše omiljeno jelo.

Dobar tek!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 03:29