Ruše predrasude

Posjetili smo učenički dom bez tabu tema: ‘Učenice su znale donositi plahte s mrljama krvi‘

U Učeničkom domu Ante Brune Bušića iz Zagreba otvoreno se razgovara o škakljivim temama, kao što je menstruacija

Učenice Učeničkog  doma Ante Brune Bušića

 Vanesa Pandžić/Cropix

Kad su vam roditelji u mlađim danima davali džeparac, na što ste ga potrošili?

Slatkiši, grickalice, časopisi za tinejdžere, nogometne sličice, kino ulaznice i slične stvari „za mlade“ sigurno su se našli na popisu. Pa tome džeparci i služe, zar ne? Ili bi tako barem trebalo biti.

No, stvarnost je pak malo drugačija jer mnoge djevojčice u Hrvatskoj svoj budžet ne troše na ono što uistinu žele, već ga iskorištavaju za nešto puno važnije – brigu o intimnoj higijeni. Umjesto kozmetike i ostalih potrepština za djevojčice, kupuju uloške i tampone.

To potvrđuje i studija iz 2020. godine koju je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Prema anketi u kojoj je sudjelovalo preko 6000 osoba starijih od 16 godina, deset posto Hrvatica ne može si priuštiti adekvatne higijenske potrepštine za menstruaciju, trećina žena kupuje manje kvalitetne, dok je njih 33 posto prisiljeno štedjeti na ulošcima. Čak 3,6 posto sudionica navelo je da si uopće ne mogu priuštiti higijenske proizvode pa umjesto njih koriste gaze, krpe, izrezane tkanine, čarape, toaletni papir i dječje pelene. Posljedično, pojedine žene tih dana u mjesecu izostaju s posla, a neke djevojčice iz škole.

Potaknuti zabrinjavajućim rezultatima ovog istraživanja, poznati brend Libresse pokrenuo je kampanju “V za vaginu” kojom se želi ukazati na problem menstrualnog siromaštva, itekako prisutnog u Hrvatskoj. Libresse je sa svojim aktivnostima započeo u učeničkim domovima, pružajući pomoć i podršku mladim djevojkama koje ne žive sa svojim obiteljima, a dio njih je bez roditeljske skrbi ili dolazi iz socijalno ugroženih obitelji. Poznati brend donirao je 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma diljem Hrvatske, a akciji su se odazvali domovi iz 14 županija te Grada Zagreba u kojima boravi više od 2.500 učenica.

image

Učenički dom Ante Brune Bušića kojem je Libresse donirao menstrualne potrepštine

Vanesa Pandžić/Cropix

Među odazvanima je i Učenički dom Ante Brune Bušića iz Zagreba koji je drage volje pristao biti dio Libresseove kampanje. Uloškomati su postavljeni na drugom katu ženskog odjela, a djevojčice mogu uzeti onoliko uložaka koliko im je u datom trenutku potrebno.

Ipak, da bismo iz prve ruke doznali što o besplatnim menstrualnim potrepštinama misle učenice posjetili smo prethodno spomenuti Učenički dom i razgovarali s učenicama Tenom, Emom, Anjom i Marijom.

image

Učenice Učeničkog doma Ante Brune Bušića

Vanesa Pandžić/Cropix

Evo što su nam djevojke rekle:

Tena (18): ‘Napokon ne moram kalkulirati na što ću potrošiti džeparac‘

- Svaki puta kad idem svojoj kući dobijem oko 50 kuna džeparca koje mogu potrošiti kako želim. Do trenutka postavljanja uloškomata u učenički dom, trebala sam dobro procijeniti na što ću ga potrošiti jer sam si njime trebala priuštiti izlaske s društvom, kozmetičke preparate, ali i menstrualne potrepštine. Cijena uložaka i tampona neprestano raste, a kad pritom koristite oboje, dolazite od troška od oko 40 kuna, što znači da mi ostane samo desetak kuna za druge izdatke. Rekla bih da je najveća prednost ove donacije ušteda i manjak brige oko kalkuliranja hoću li si priuštiti uloške ili otići s prijateljicama na piće – kaže Tena koja svoj džeparac sad napokon može potrošiti na druženja s prijateljima.

image

Učenice Učeničkog doma Ante Brune Bušića

Vanesa Pandžić/Cropix

Ema (16): ‘Otkad imamo uloškomate, manje koristimo šifre za menstruaciju‘

- Premda moram priznati da menstruacija u našem učeničkom domu nikada nije bila tabu tema, otkad su postavljeni uloškomati slobodnije međusobno razgovaramo o menstruaciji i slabije koristimo šifre poput „oni dani u mjesecu“. Rekla bih da smo ju unormalizirali u naše rječnike, a i dečki se ne srame pokrenuti razgovor o tome, što je također odlično. Mislim da bi bilo korisno kad bi svaka škola, ali i općenito javni toaleti imali uloškomate jer bi na taj način kao društvo pokazali da razmišljamo o ženama koje si zbog financijske situacije ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine – objasnila je Ema te kasnije dodala kako je u nekim kafićima i teretanama diljem Zagreba primijetila kutke s besplatnim ulošcima, tamponima i dezodoransima.

Anja (17): ‘Zaboravila sam kako izgleda briga o kupovini uložaka‘

- Osjećam nekakvu vrstu slobode jer više ne moram razmišljati imam li dovoljno uložaka kod sebe ako kojim slučajem menstruacija dođe ranije. Baš zato što su mi ulošci cijelo vrijeme dostupni i to u nekoliko dimenzija. Libresse nam ih je donirao u dvjema veličinama – normalnim i noćnim. Koristim oboje tako da mi to olakšava brigu o menstruaciji. Bilo bi odlično kad bismo imale i dnevne uloške u manjim veličinama jer trenutačno jedino njih kupujem, no nasreću to mi ne predstavlja preveliki trošak jer mi jedan paketić traje i po nekoliko mjeseci – kazala je Anja koja je zatim objasnila kako su učenice, prije donacije, usmenom anketom same predložile koje veličine uložaka im trebaju.

image

Učenički dom Ante Brune Bušića kojem je Libresse donirao menstrualne potrepštine

Vanesa Pandžić/Cropix

Marija (15): ‘Situacije povezane s menstruacijom mi više nisu neugodne, lakše se nosim s njima‘

- U osnovnoj školi menstruacija je tabu tema, a ako si među prvima koja krvari osjećaš sram i neugodu. Sjećam se jedne situacije koja se prije par godina dogodila mojoj prijateljici. Za vrijeme sata otišla je do toaleta i dobila menstruaciju, a što je najgore krv joj je prošla na hlače tako da nije mogla proći hodnikom bez da svi vidimo skorene crvene kapljice na tkanini. Bilo joj je strašno neugodno, pogotovo jer je bila jedna od prvih djevojčica koja je u razredu dobila menstruaciju. Obratila mi se, a ja sam brže-bolja pozvala razrednicu i to smo riješile daleko od očiju drugih učenika. U ovom učeničkom domu slične scenarije rješavamo bez srama, kroz razgovor s odgajateljicama te drugim učenicama, i upravo to je Libresse donacija potaknula – istaknula je petnaestogodišnja Marija.

Tema o kojoj ne šute

Odgajateljica Tanja Šunjić zatim je nastavila u istom smjeru kazavši kako su učenice bez straha od osuđivačkih pogleda i prijekornih komentara znale donositi plahte s mrljama krvi. Odgajatelji, profesori i ravnatelj su im od početka dali do znanja da je menstruacija normalna pojava zbog čega o njoj treba otvoreno govoriti.

- Dozatori se nalaze uz edukacijski pano koji je ispunjen korisnim informacijama o menstruaciji, bolovima koji prate krvarenje i lijekovima, a djevojčice su ga ukrasile i kreativnim crtežima reproduktivnih organa i simbolima koji asociraju na žensko intimno zdravlje. Zovemo ga malim kutkom za menstruaciju – govori jedna od omiljenih odgajateljica ovog doma koja mnogim djevojčicama predstavlja majčinsku figuru.

image

Odgajateljica Tanja Šunjić

Vanesa Pandžić/Cropix

Ravnatelj Darko Trošelj ističe kako iz znatiželje često prošeta hodnikom učeničkog doma da provjeri uzimaju li učenice uloške iz kutija, a na kraju dana ga redovito dočekaju poluprazni uloškomati.

- Takav prizor me uvijek oduševi jer to znači da su djevojčice pozitivno reagirale na donaciju. Naravno, čim uočimo da se dozatori prazne, odmah ih punimo novim ulošcima. Nakon što nam se Libresse javio s inicijativom i pitao nas koliko učenički dom broji soba i učenica, nismo dvojili. Mahom smo prihvatili prijedlog da se uloškomati isporuče u prostorije doma, a Libresse je zatim brzo dostavio tridesetak dozatora koji su ispunjeni higijenskim ulošcima. Ovo je odlična inicijativa, no bilo bi najbolje kad bi svi učenički domovi, kao i škole te fakulteti bili opremljeni menstrualnim potrepštinama – zadovoljno je istaknuo ravnatelj Trošelj.

image

Ravnatelj Darko Trošelj

Vanesa Pandžić/Cropix

Ovakvih inicijativa je sve više te kao takve itekako utječu na poboljšanje društvene slike u Hrvatskoj. Kao društveno odgovorna kompanija, Libresse će nastaviti provoditi akcije i informirati javnost o aktualnim problemima.

- Želimo potaknuti pozitivne promjene i proaktivno djelovati, zbog čega smo i pokrenuli inicijativu podjele uloškomata po učeničkim domovima diljem cijele zemlje. Prve reakcije su zaista pozitivne, predstavnici domova javili su nam se u kratkom roku sa željom da se i u njihove prostore instalira uloškomat s besplatnim ulošcima, a s akcijom planiramo nastaviti i u narednom razdoblju - najavila je Antonija Podnar, brand menadžerica za Libresse u tvrtki Essity Croatia.

image

Učenički dom Ante Brune Bušića kojem je Libresse donirao menstrualne potrepštine

Vanesa Pandžić/Cropix

U destigmatizaciji menstruacije i podizanju svijesti o menstrualnom siromaštvo možete se uključiti i vi! Zapratite Libresse na Instagramu i otvoreno, bez imalo srama progovorite o temi koja se tiče cijelog društva.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Libresse Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:19