Obitelj iz Đurđevca

‘Račune za struju dosad smo plaćali 900 kuna. Sada neće biti viši od 200 kuna‘

U podravskom gradu proveli smo dva dana, od jutra do sutona, koliko je trebalo da se na krov kuće obitelji Zovko ugradi solarna elektrana od 6,3 kW

Mirjana i Drago Zovko sa sinom Andrijom

 Matija Djanjesic/Cropix

Grad picoka, pijeska i solarnih panela, tako bi ukratko mogli opisati Đurđevac, malo mjesto u Koprivničko-križevačkoj županiji koji je 130 km od Zagreba.

U tom pitoresknom podravskom gradu proveli smo dva dana, od jutra do sutona, koliko je trebalo da se na krov kuće obitelji Zovko ugradi solarna elektrana od 6,3 kW.

Njihov dom je u šarmantnoj ulici s modernim višekatnicama okruženim zelenilom i planski izgrađenim prilazima, a mnoge kuće u okolici već imaju ugrađene solarne elektrane.

Na teren smo gotovo istovremeno stigli mi i monterski tim Energije naturalis opremljen visokim ljestvama, alatima, solarnim panelima i svim drugim dijelovima elektrane.

image

Ulica snimljena iz zraka

Matija Djanjesic/Cropix

Prvi su nas uzbuđeno dočekali obiteljski miljenik, pas Maks i malena dugodlaka mačka Maza. Odmah iza njih bio je i domaćin, 48-godišnji Drago Zovko. Po struci je strojarski tehničar, stoga se i sam pripremio za posao davši monterima na znanje da im stoji na raspolaganju.

U novoizgrađenoj kući veličine 250 četvornih metara živi peteročlana obitelj. Uz domaćina Dragu, tu su i njegova supruga Mirjana te trojica sinova - Lovro, Karlo i Andrija.

- Budući da se suprug bavi instalacijama on je bio glavni inicijator promjena u našem kućanstvu, no svi mi razmišljamo zeleno. Recikliramo, kompostiramo, koristimo višekratne vrećice i isključivo LED žarulje, a i pazimo na racionalnu potrošnju energije. Sve to što skupljamo za reciklažu ponekad zna izgledati strašno jer su to velike hrpe boca, limenki, papira, kartona... Ali, srećom, imamo veliku kuću i garažu pa imamo mjesta za odvajanje - uvodi nas 45-godišnja Mirjana.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Pokazuje nam da uz kuću imaju vrt i voćnjak, stoga voće i povrće nikada ne kupuju.

- Držimo i kokoši, piliće i zečeve, a u dućan jedino idemo po svinjetinu. Sve ostalo si sami napravimo ili imamo doma - dodaje Mirjana, geodetkinja koja radi u katastru u Koprivnici, odmah se primajući kuhanja kave i pripremanja štrudle.

image

Mirjana i Drago s izgradnjom kuće u Đurđevcu su krenuli prije šest godina

Matija Djanjesic/Cropix

Energetski učinkovita gradnja

S izgradnjom kuće obitelj Zovko je krenula prije šest godina.

- Odlučili smo se za stopsol prozore na cijeloj kući koji onemogućavaju Suncu da grije prostoriju poput običnog prozora koji propušta sunčeve zrake koje ljeti i u proljeće zagrijavaju prostor. Sad je zima pa vam se to možda ne čini praktično, ali činjenica je da su nam ljeta duža od zime i ovo je bilo logično rješenje. Zato nemamo potrebe za klima uređajima, a razlika unutarnje i vanjske temperature je ljeti čak 10 stupnjeva. A stavili smo i energetski učinkovitu fasadu s 12 cm stiropora te samim tim smo smanjili potrošnju drvene mase za 30 posto - objašnjava Drago.

image

Kuća se prostire na 250 četvornih metara

Matija Djanjesic/Cropix

Prije su se grijali na drva, podnim i radijatorskim sustavom grijanja, no odlučili su potražiti neki održiviji način grijanja jer je drvne mase sve manje.

- Dovoljno je proći po Bilogori i vidjet ćete da su šume ogolićene, no Sunca ima napretek. Zato sam se odlučio na izbacivanje kotla na kruta goriva i na ubacivanje dizalice topline koja se temelji na obnovljivim izvorima energije. Vakuumski solarni kolektor zagrijava centralni spremnik vode od 1000 l koji je akumulator topline. Na taj način imamo toplu vodu, a ujedno je i pomoć centralnom grijanju. A sve sam kontroliran preko digitalne upravljačke ploče. No, shvatili smo da nam trebaju i fotonaponske ćelije jer dizalica topline radi na struju i koristi električnu energiju od distributera, što nam je povećalo račune. Stoga, solarna elektrana će nam pomoći da smanjimo troškove prema distributeru električne energije. S obzirom na snagu i proračun inženjera koji su radili projekt očekujem da će se troškovi smanjiti za 70 posto - ističe naš domaćin.

image

Obitelj Zovko već je ranije ugradila održivi sustav grijanja vode putem vakuumskih solarnih kolektora

Matija Djanjesic/Cropix

Velika ušteda

Ova peteročlana obitelj trošila je mjesečno oko 400 kW električne energije, što su plaćali oko 350 kn, no ugradnjom dizalice topline mjesečna potrošnja je skočila na 900 kn. Sada se nadaju da bi uz solarnu elektranu račune za struju mogli smanjiti na 200 kn.

- Daleko najviše energije sada troši dizalica topline, no računi bi bili i viši da nam svi ostali kućanski uređaji nisu više klase A i A+. Jedino nam je još ostalo stari hladnjak koji je svadbeni poklon pa nam je teško baciti ga - smije se Drago.

On i Mirjana su u braku već 21 godinu. Ona je iz okolice Đurđevca, a on iz Sesveta. Spojila ih je, kažu, ljubav prema folkloru koju su prenijeli i na svoju djecu.

image

Postavljanje solarnih panela na privatnu kuću obitelji Zovko trajalo je dva dana

Matija Djanjesic/Cropix

- Solarna elektrana je osigurana, a pojedini dijelovu su pod garancijom 25 godina, malo više nego što smo mi u braku - dodaje Mirjana.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

A što nakon 25 godina, pitamo ih.

- Pa budući da se sve tako brzo mijenja, tko zna na što ćemo se uopće tada grijati. Budu djeca o tom brinula - smiju se.

image

Podravka Mirjana ispekla je štrudlu za montažere

Matija Djanjesic/Cropix

Dosad su već uložili oko 330.000 kn da bi kuća bila energetski neovisna.

- Dizalice topline je stajala 102.000 kn, stopsol prozori 70.000 kn, fasada 80.000 kn i sada nas ova solarna elektrana od 6,3 kW stoji 77.000 kn - zbrojio je Drago.

Računi će im se sigurno, kažu, smanjiti za 70 posto, a očekuju za još i više jer su već naviknuli velike potrošače energije uključivati noći, kada se struja računa po nižoj tarifi.

image

Solarni paneli na kući obitelji Zovko

Matija Djanjesic/Cropix

- Ugradnja solarne elektrane neće promijeniti naše navike jer ćemo i dalje nastaviti štedjeti energiju. Ljeti ćemo zasigurno imati veću proizvodnju električne energije pa ćemo višak predati u mrežu, a iskoristiti ga onda u danima manje kad potrošnja bude veća od proizvodnje - dodaje.

Želite li i vi u svojem kućanstvu smanjiti račune prelaskom na solarnu energiju, napravite računicu.

Energia naturalis je izradila kalkulator uz pomoć kojega možete sami izračunati snagu solarne elektrane potrebne za vaše kućanstvo te koliko novca ćete godišnje uštedjeti nakon ugradnje:

Njihova je elektrana, objašnjava nam, morala biti jača od prosječne. Razlog tome su vakuumska dizalica za grijanje vode i električni auto koji imaju u planu kupiti kako bi ga mogli kod kuće puniti brzinom kakvu imaju i punionice po gradu.

Briga za Zemlju

- Ušteda i svjetonazorski pogledi bili su glavni razlozi prelaska na iskorištavanje solarne energije. Pratimo što se događa i zabrinjavaju nas zaključci koje smo mogli čuti s klimatske konferencije Ujedinjenih naroda u Glasgowu. Zato ne namjeravamo sada stati, već planiramo sljedeće korake. Kuhinjska ploča i pećnica su nam još uvijek na plin, no ubrzo i to planiramo prebaciti na struju. Razmišljali smo i o električnom automobilu, ali njegov domet nije dovoljan za naše potrebe stoga ćemo vjerojatno uzeti hibrid, auto koji ima kombinaciju benzinskog ili dizelskog motora s elektromotorom, jer mi mjesečno napravimo i do 2000 km - planira Drago.

image

Radilo se od jutra do sutona

Matija Djanjesic/Cropix

- Ali prije toga je na redu moj zimski vrt za cvijeće - dodaje supruga Mirjana pa nam objašnjava kako joj je suprug nedavno napravio staklenik u vrtu. Ona ima kreativne ideje, a suprug i sin Karlo ostvaruju njezine naume.

- Sve stignemo održavati jer imam zbilja vrijedne dečke sve rade, čak i kuhaju. Jedino u svoj vrt ne dam nikome, to je moj odmor za mozak - smije se.

U tom trenutku dolazi Karlo, srednji sin, maturant u Srednjoj strukovnoj školi Đurđevac, na smjeru tehničar za mehatroniku.

Budući solarni stručnjak

- Volio bih da sam zbog maturalnog rada imao više vremena pratiti što montažeri rade, no nisam stigao jer sam morao učiti za ispit iz Obnovljivih izvora energije koji je baš danas - ističe Karlo pa nam objašnjava kako je za temu svog završnog maturalnog rada odabrao upravo fotonaponske sustave.

- Moram napraviti maketu i napisati uz to rad, a tema mi se učinila idealna jer me zanima, a i smatram da su obnovljivi izvori energije budućnost - dodaje.

- Od čega planiraš napraviti maketu? - upitao ga je otac Drago.

image
Matija Djanjesic/Cropix

- Ma, dat ćemo mu jedan panel pa neka ga nosi u školu - smije se majka Mirjana, a potom nam Karlo svima objašnjava kako je zamislio od drva napraviti maketu panela.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Karlo je svoje roditelje dugo slušao kako pričaju o solarnoj elektrani, vjerojatno je i to doprinijelo inspiraciji za maturalni rad.

- Mi vam imamo malo specifični slučaj zato što je naš cijeli projekt ugradnje solarne elektrane trajao više od godinu dana, a sve zbog toga što smo imali u početku jedan neuspjeli pokušaj. Prošle godine u rujnu sam pretraživao internet u potrazi za fotonaponskim ćelijama i našao sam tu jednu tvrtku koja mi je prema mojoj potrošnji izračunala koliko bi nas došlo da ugradimo solarnu elektranu. Ljudi su došli do nas i potpisali smo ugovor kojim su se obvezali da će u roku od 120 dana izraditi elektranu, međutim u tom periodu se nije ništa dogodilo, stoga smo razvrgnuti ugovor. Srećom, čuli smo za Energiju naturalis pa smo cijeli postupak pokrenuli ispočetka i ovaj put je sve zbilja išlo brzo i kako treba - prepričava Drago dodavši kako mu je električar objasnio da će putem aplikacije pratiti rad elektrane. U par klikova će saznati koliko je dobivene energije, koliko je energije predano prema mreži, a moći će vidjeti i kako radi svaki pojedini panel.

image

Drago Zovko u obitelji je glavni incijator energetski učinkovitih promjena

Matija Djanjesic/Cropix

Malo je reći da su svi uzbuđeni.

- Ova zima za nas će biti solarna - zaključuje ponosno Drago Zovko.

Smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute i uštedite čak 40 litara vode

Smanjenje računa ultimativni je cilj svakog potrošača, posebno onih koji još nemaju višak energije poput vlasnika solarnih elektrana. Zato valja naučiti kako efikasno štedjeti energiju. Primjerice, znamo da su kućanski aparati 'veliki gutači' struje, no osim suštog izbjegavanja korištenja, postoje i neki praktičniji načini štednje. Energia naturalis nedavno je objavila knjižicu s praktičnim savjetima za odgovorno korištenje energije u kućanstvu koje znatno može smanjiti račune.

Univerzalno pravilo jest da se veliki kućanski aparati, poput perilice rublja, koriste u večernjim satima kada je električna energija jeftinija. No, ima još nekoliko savjeta uz koje je moguće uštedjeti pokoju kunu. Primjerice, zamijenite dotrajale kućanske uređaje novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina. K tome, novi uređaji su višeg energetskog razreda, što znači da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Tuš, pak, u prosjeku ispusti oko 10 litara vode u minuti, a ako smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute, možete uštedjeti čak 40 litara vode. Kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do 10 stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 22 posto godišnje potrošnje energije.

Savjetima koji su objavljeni u knjižici Energije naturalis puno se energije može uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10 posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati 10 posto cifri na računu za grijanje. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Imajte na umu da smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.

Također, ugradnjom kondenzacijskog bojlera smanjit će se potrošnja plina i do 20 posto, a instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti 5 do 10 posto troška za grijanje. Činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:09