Ulaganje u budućnost

Razmišljate o ugradnji solarne elektrane? Ovo su prvi koraci koje trebate poduzeti

Sunce se pokazalo najisplativijim izvorom energije zato što traži najmanja ulaganja i daje najveću uštedu

Postavljanje solarnih panela na privatnu kuću vlasnika Drage Zovka

 Matija Djanjesic/Cropix

Elektrane svojim opisom nisu više isključivo velika i komplicirana postrojenja na rubu grada. Moderna tehnologija omogućila nam je da kod kuće pretvaramo energiju Sunčevog zračenja u električnu energiju, a Sunce se pokazalo najisplativijim izvorom energije zato što traži najmanja ulaganja i daje najveću uštedu.

Korištenje Sunčeve energije u kućanstvu svjetski je trend broj 1, a tome u prilog ide i činjenica da je put od ideje i zainteresiranosti za kućnu solarnu elektranu do njezinog puštanja u trajni pogon, vrlo brz i jednostavan.

Kao što su nam objasnili i sami stručnjaci koji se bave proučavanjem obnovljivih izvora energije prvi korak koji vlasnik obiteljske kuće mora poduzeti kada se odluči na ugradnju solarne elektrane je angažman projektanta.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Ključ u ruke

Najsigurnija opcija je odabir partnera, poput Energije Naturalis, koji svojim kupcima nudi rješenje po modelu 'ključ u ruke'. To uključuje rješavanje sve potrebne dokumentacije i svih neophodnih dozvola, odabir i ugradnju najboljih komponenti solarnog sustava, puštanje u rad te praćenje rada solarne elektrane.

Projektant će na temelju prikupljenih podataka i potrebne dokumentacije od korisnika napraviti custom-made ponudu za solarnu elektrane i vidjeti ukupni tehnički potencijal krova, a sve u cilju utvrđivanja optimalne snage elektrane. To je snaga kod koje je proizvodnja sunčeve energije usklađena s potrošnjom kućanstva na mjesečnoj razini pri čemu u obzir treba uzeti i buduće potrošače poput naknadne kupovine električnog automobila. Optimalnu snagu je bitno ispravno izračunati kako bi elektrana kasnije rezultirala očekivanim financijskim koristima.

Energia naturalis je izradila kalkulator uz pomoć kojega možete sami izračunati snagu solarne elektrane potrebne za vaše kućanstvo te koliko novca ćete godišnje uštedjeti nakon ugradnje:

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Drugi korak je uvid u tehničke mogućnosti, odnosno zakupljenu električnu snagu priključka na elektroenergetsku mrežu i stanje krovišta. Budući da je životni vijek sunčane elektrane preko 25 godina, isto toliko godina bi trebala izdržati i krovna konstrukcija na koju se postavljaju solarni paneli. Iako je elektranu moguće demontirati i ponovno montirati u slučaju rekonstrukcije krovišta, preporučuje se izbjegavanje ovog scenarija.

Osunčanost krova

Jednako je važno provjeriti i osunčanost krova te utvrditi moguća zasjenjenja. Optimalni su krovovi orijentirani prema jugu ili prema istoku/zapadu manjeg nagiba.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Sve ove analize i procjene, ako se korisnik odluči na model 'ključ u ruke', radi projektant. Prije definiranja tehničkog rješenja većina projektanata će napraviti i osnovnu tehno-financijsku analizu kako bi korisnik imao predodžbu o visini investicije i potencijalu troškovnih ušteda.

Nakon što se definira optimalna snaga elektrane te analiziraju tehnička ograničenja lokacije izrađuje se tehnička podloga odnosno projektna dokumentacija za solarnu elektranu koja će kasnije biti glavna vodilja montažerskom timu pri postavljanju elektrane na krov.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Potrebna papirologija

Projektna dokumentacija, uz dokaz legalnosti i vlasništva objekta potrebna je za provjeru mogućnosti postojeće elektroenergetske infrastrukture za priključenja solarne elektrane na mrežu.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Koja im je sve papirologija bila potrebna, provjerili smo iz prve ruke, na terenu kod obitelji Zovko u Đurđevcu, gdje smo prisustvovali ugradnji solarne elektrane od 6,3 kW.

- Trebala nam je uporabna dozvola, gruntovni izvadak te potvrda identifikacije katastarske čestice prema zemljišno knjižnom stanju budući da su bile izmjene na našem području. Uz to, potreban je i glavni projekt za elektranu koje izrađuje projektant. Suglasnost HEP ODS-a za priključak smo dobili, samo još treba s njima potpisati ugovor o korištenju mreže i riješiti zahtjev za promjenu statusa kod kućanstva s vlastitom proizvodnjom, a to sve odrađuje Energia Naturalis jer smo im dali punomoć - kazala nam je Mirjana Zovko.

image

Mirjana i Drago Zovko ispred svoje kuće u Đurđevcu

Matija Djanjesic/Cropix

Spajanje na mrežu

Solarna elektrana koja se ugrađuje na kuću se mora spojiti i na mrežu („on-grid“). Za svaku elektranu HEP-Operator distribucijskog sustava mora dati odobrenje za ugradnju solarne elektrane. U većini slučajeva se daje pozitivno rješenje dok pojedinačni slučajevi koji ovise od slučaja do slučaja mogu biti odbijeni.

Za odobrenje priključenja na mrežu HEP ODS-a potrebna je samo glavna projektna dokumentacija. Njima se šalje i zahtjev za opremanje obračunskog mjernog mjesta potrebnim dvosmjernim brojilom, dok dio vezan uz otkup proizvedene električne energije korisnik ugovara s opskrbljivačem.

image
Hanza Media

Valja znati da postavljanje solarne elektrane na postojećem krovu nije potrebno ishodovati dodatne dozvole, dok je za neintegrirane solarne elektrane, tj. one koje se ne postavljaju na krov, potrebno ishodovati dozvolu kojom se regulira njihovo građenje.

Nakon dobivanja obavijesti o mogućnosti priključenja na mrežu, može se započeti s izgradnjom sunčane elektrane po temeljnom projektu.

Brza montaža

Montaža ovisi o veličini elektrane, s time da za prosječnu veličinu elektrane montaža traje 3 do 4 sata. Maksimalno zna potrajati dva dana, ako je riječ o većoj elektrani, kao što je bio slučaj kod obitelji Zovko u Đurđevcu.

image

Drago Zovko

Matija Djanjesic/Cropix

- Za postavljanje veće elektrane poput ove naše od 6,3 kW potrebna su dva dana. Nakon što se odradi zamjena brojila i dobije potvrda za puštanje elektrane u trajni pogon, ona počinje s radom - rekao nam je Drago Zovko.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Ispravno koncipirana i dimenzionirana solarna elektrana isplativa je i bez poticaja države. Prosječnoj obitelj garantira smanjenje računa za struju između 75 i 90 posto. K tome, energetska neovisnost štiti korisnika od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti, a solarna elektrana ujedno i povećava vrijednost nekretnine na koju je postavljena. Benefita je zaista mnogo, a jedan od važnijih je i činjenica da se radi o ekološki prihvatljivoj energiji.

Smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute i uštedite čak 40 litara vode

Smanjenje računa ultimativni je cilj svakog potrošača, posebno onih koji još nemaju višak energije poput vlasnika solarnih elektrana. Zato valja naučiti kako efikasno štedjeti energiju. Primjerice, znamo da su kućanski aparati 'veliki gutači' struje, no osim suštog izbjegavanja korištenja, postoje i neki praktičniji načini štednje. Energia Naturalis nedavno je objavila knjižicu s praktičnim savjetima za odgovorno korištenje energije u kućanstvu koje znatno može smanjiti račune.

Univerzalno pravilo jest da se veliki kućanski aparati, poput perilice rublja, koriste u večernjim satima kada je električna energija jeftinija. No, ima još nekoliko savjeta uz koje je moguće uštedjeti pokoju kunu. Primjerice, zamijenite dotrajale kućanske uređaje novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina. K tome, novi uređaji su višeg energetskog razreda, što znači da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Tuš, pak, u prosjeku ispusti oko 10 litara vode u minuti, a ako smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute, možete uštedjeti čak 40 litara vode. Kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do 10 stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 22 posto godišnje potrošnje energije.

Savjetima koji su objavljeni u knjižici Energije Naturalis puno se energije može uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10 posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati 10 posto cifri na računu za grijanje. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Imajte na umu da smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.

Također, ugradnjom kondenzacijskog bojlera smanjit će se potrošnja plina i do 20 posto, a instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti 5 do 10 posto troška za grijanje. Činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije Naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:40