Ako ste bili u Italiji, sigurno ste u jutarnjim satima u zraku osjetili slatki miris sfogliatella ili maritozzija te opojne arome cappuccina. Talijanima je upravo ta kombinacija dio tradicije kada govorimo u prvom obroku u danu. U Kini je to dim sum, dok Britanci ujutro svoja nepca časte podosta bogatim obrokom koji se sastoji od jaja, kobasica, graha, slanine, gljiva, tosta i rajčica. Doručak svaki put može biti drugačiji, ovisno o tome gdje se probudite. U nekim se dijelovima svijeta vjeruje se da je prvi obrok u danu najvažniji, dok je drugdje on pomalo zanemaren. Ipak, mnogobrojna istraživanja pokazala su kako je upravo doručak temelj za ostatak dana jer tijelu daje energiju koja direktno utječe na raspoloženje, produktivnost i kasniju razinu gladi, a posebno je važan njegov sadržaj.
Što se tiče navika doručkovanja u Hrvatskoj, poznato je da Hrvati vole pekarske proizvode i doručke „s nogu“. Kako bismo se uvjerili je li to istina i koliko pažnje posvećuju prvom obroku u danu, proveli smo istraživanje među čitateljima Jutarnjeg lista. Neki rezultati su prilično iznenađujući, dok drugi potvrđuju ono što mnogi od nas već znaju.
Tko doručkuje uvijek, tko nikad?
Sudeći prema rezultatima ankete, nije baš da svi Hrvatice i Hrvati revno doručkuju. Od 739 ispitanika iz svih krajeva Lijepe Naše, 5,4 posto njih ujutro ne jede ništa. U ovom bojkotu doručka prednjače žene (7,4 posto) u odnosu na muškarce (2,5 posto). Mladi između 18 i 25 godina također preskaču doručak; čak 11,6 posto njih ne dira ništa jestivo do ručka.
Kad pogledamo geografski, u većim gradovima iznad 100 tisuća stanovnika čak 62,4 posto ljudi uvijek ujutro nešto prigrize, dok u manjim mjestima (od 5000 do 10.000 stanovnika) istu naviku ima 48,8 posto ispitanika.
Međutim, nije sve tako crno jer veći postotak Hrvata ipak voli započeti dan s doručkom, njih čak 76,6 posto reklo je da doručkuje uvijek ili često. Takav rezultat predstavlja značajan porast i uzlazni trend u osviještenosti o važnosti doručka u odnosu na prethodna slična istraživanja iz 2018. i 2020. godine, otkrivaju nutricionistice dr. sc. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. teh. i Karmen Matković Melki, dipl. ing. preh. teh., nutricionist.
Da jako volimo kroasane, kifle i bureke potvrdilo je i ovo istraživanje; pekarske proizvode jede čak 42,8 posto sudionika ankete. Pokazalo se da su pekare omiljena usputna stanica bez obzira na spol i to ne samo mladima od 18 do 25, već i onima u rasponu godina od 36 do 45, ali i starijima od 55.
No, veći postotak od 87,5 posto ipak otpada na one koji doručak pripremaju samostalno.
- Takva navika omogućuje veću kontrolu nad odabirom sastojaka i načinom pripreme, a posebno je važna u kontekstu smanjenja unosa visokoprerađenih industrijskih proizvoda, zasićenih masti i dodanih šećera koji su karakteristični za kupovne i industrijski pripremljene obroke. Vrlo je pozitivno što više od 80 posto ispitanika smatra da doručak utječe na cjelokupno zdravlje, što ukazuje na učinkovitost dugogodišnjih javnozdravstvenih kampanja, nutricionističkih edukacija i sve veće prisutnosti nutricionističke tematike u medijskom prostoru – kaže Niseteo.
Od kave do zobenih
Na jutarnjem jelovniku Hrvata, pokazalo je istraživanje Jutarnjeg, sve su češće nutritivno bogate namirnice poput jaja, zobenih pahuljica i granole, fermentiranih mliječnih proizvoda, voća, povrća i cjelovitih žitarica.
- Pokazalo se da preko 65 posto ispitanih vodi računa o nutritivnoj vrijednosti doručka, što je uvijek veliki plus. Njihovi doručci sadrže sve tri skupine makronutrijenata: složene ugljikohidrate kao što su zobene pahuljice i integralni kruh, zatim visokokvalitetne bjelančevine poput jaja i mliječnih proizvoda te zdrave masti - avokado, orašasti plodovi, sjemenke. Što se tiče mikronutrijenata, unose ih konzumacijom voća i povrća. Ovakvi izbori zadovoljavaju dnevne nutritivne potrebe i doprinose boljoj glikemijskoj regulaciji, produljenom osjećaju sitosti te boljoj kognitivnoj učinkovitosti tijekom jutarnjih sati – objašnjava Matković Melki.
Još jedna popularna navika među Hrvatima je kava koju odmah čim ustane pije ukupno 36,7 posto ispitanika. U tom scenariju ponovo prednjače žene (40 posto) i stanovnici srednje velikih gradova. Međutim, ta navika lagano opada među onima od 36 do 45 godina, od kojih tek 32 posto odabire kavu umjesto doručka. Bez obzira na to što nas sama pomisao na nju razbuđuje, brojna istraživanja su pokazala da kava na prazan želudac nije najbolji izbor jer uzrokuje nagli skok šećera u krvi, povećava proizvodnju želučane kiseline koja iritira prazan želudac te pogoršanje probavnih smetnji.
‘Ne‘ preskakanju doručka
Čak i ako niste fan doručka, vrlo lako možete postati ako svako jutro krenete s novim, malim navikama. Nutricionistice Niseteo i Matković Melki napominju da ne morate svaki dan jesti jedno te isto jer je zapravo vrlo lako biti maštovit i kreativan.
- Bez obzira na to volite li više slano ili slatko uvijek se potrudite da vaš doručak ima sve komponente – ugljikohidrate, proteine i masti te obavezno mikronutrijente u obliku vitamina i minerala. Idealan i najjednostavniji doručak za „slane tipove“ je kombinacija jaja, povrća i integralnog kruha, mliječni proizvod kao što je svježi kravlji sir ili zrnati sir u kombinaciji s maslinovim uljem i slanim integralnim krekerima ili pak popečci od povrća, zobenog brašna i jaja s jogurtom. Ako ujutro više preferirate slatko, dobar izbor su palačinke od jaja, jogurta, zobenih pahuljica ili brašna i voća s ili bez meda, zatim smoothie od voća i žitarica, kao i kvalitetne granole bez dodanih šećera – savjetuju nutricionistice. Idealni saveznik doručka su Boom Box zobene kaše jer sadrže samo prirodne šećere iz zobi, voća i drugih sastojaka te ne uzrokuju nagle padove energije. Možete birati između nekoliko neodoljivih okusa kao što su šumsko voće i kokos ili pak badem i čokolada. Savršen dodatak uz kašu je Boom Box zobena granola za ekstra hrskavost i zanimljivost prvog jutarnjeg obroka. Boom Box granole su pečene grudice zobenih pahuljica s dehidriranim voćem, orašastim plodovima, čokoladom i ostalim ukusnim dodacima poput kokosa i badema.
Granole i zobene kaše su vrlo svestran izbor za doručak, kažu Niseteo i Matković Melki, jer njima možete slobodno manipulirati tako da kombinirate više različitih granola, primjerice onu s čokoladom, s orašastim plodovima i suhim voćem ili da u samu granolu dodate svježe voće te začine poput cimeta i vanilije.
Ako ste za potpuno plant based obrok, savjetuju nutricionistice, ovakve kvalitetne prehrambene proizvode kombinirajte s biljnim napicima kao što su Biljni napici | Boom Box.
- Ako želite nešto ‘jači‘ slatki doručak, u granolu dodajte svježi kravlji sir ili skutu u kombinaciji s grčkom jogurtom – dodaju naše sugovornice.
Alternativa za nedostatak vremena
Kako veliki broj ispitanika u anketi Jutarnjeg (42,5 posto) navodi nedostatak vremena kao osnovni razlog zašto ne doručkuju, u 21. stoljeću ovom je problemu, kažu nutricionistice, lako doskočiti.
- Najbolji način da jedete redovito i kvalitetno jest planiranje prehrane, a to znači odlučiti unaprijed što želite jesti, obaviti kupnju i eventualno pripremu za nekoliko dana koji slijede. Stihija najčešće rezultira neredovitošću, gubljenjem motivacije i konačno odustajanjem – zaključuju Tena Niseteo i Karmen Matković Melki.
Sponzorirani sadržaja nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boomboxa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....