Prepun benefita

Znate li za "eliksir mladosti"? Osnažuje imunitet, pomaže u borbi s kilogramima i prava je blagodat za zdravlje

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pospješuju zdravlje ljudskog organizma te smanjuju razvoj štetnih, patogenih mikroba.
Shot of pretty young woman eating yogurt while using her mobile phone in the kitchen at home.
 Nensuria

Prvi put se spominju prije nešto više od 100 godina, ključne su za zdravlje našeg probavnog sustava, pomažu u prevenciji karijesa, različitih oblika infekcija, smanjuju kolesterol, pomažu u borbi protiv alergija i akni, ali i još puno toga – radi se o dobrim bakterijama poznatijima kao probiotici. Riječ je o živim mikroorganizmima koji pospješuju zdravlje ljudskog organizma te smanjuju razvoj štetnih, patogenih mikroba. Probiotici dolaze iz bakterija mliječne kiseline prilikom proizvodnje jogurta, kefira, sira, kobasica te kiselog kupusa zbog čega su upravo te namirnice prirodno najbogatije ovim mikroorganizmima.

O pozitivnim učincima probiotika na ljudsko zdravlje prvi je progovorio ruski znanstvenik Elie Metchnikoff. Prilikom istraživanja promatrao je stanovništvo malih bugarskih mjesta koji su u to vrijeme konzumirali velike količine jogurta, otkrio je kako bakterije mliječne kiseline (LAB) pozitivno djeluju na njihovo zdravlje. Ustanovio je kako zbog mliječnih prerađevina Bugari imaju mladoliku kožu te žive dulje od ostatka Europljana. Kroz godine, brojni su znanstvenici krenuli njegovim stopama u potrazi za “eliksirom mladosti”, no tek su u posljednjih nekoliko godina stručnjaci spoznali prave benefite probiotika. Danas je poznato nešto više od milijardu dobrih bakterija, a najpoznatiji i najistraživaniji soj među njima je Lactobacillus rhamnosus GG, poznat kao LGG. Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje i pravilnu funkciju organizma ovaj probiotik postao je glavni sastojak brojnih namirnica zdrave hrane te različitih dodataka prehrani.

image
bAktiv

LGG je najbolje unositi kroz jogurt

Ljudski probavni trakt domaćin je brojnim bakterijama, bilo da je riječ o dobrim ili lošim (patogenim). U njemu se nalazi stotinu milijardi živih bakterija, a njihov zbroj premašuje broj svih stanica u ljudskom tijelu. Dobre bakterije zaslužne su za ekstrakciju hranjivih tvari i vitamina iz hrane te generiraju energiju koja nas drži u pokretu. No, zbog užurbanog načina života, prekomjernog stresa, nepravilne i nezdrave prehrane, broj “dobrih bakterija” nerijetko može pasti. Tada dolazi do razvoja patogenih bakterija koje narušavaju pravilnu funkciju organizma i potiču razvoj različitih upala i bolesti. Kako bi izbjegli “crne scenarije” potrebno je putem hrane u tijelo unositi dobre bakterije, odnosno probiotike. Jedan od najboljih načina za unos dnevne doze probiotika je jogurt koji je i prirodno “nalazište” ovih mikroorganizama. Odličan odabir može biti b.Aktiv LGG linija nutritivno visokovrijednih funkcionalnih jogurta koji sadrže kulturu LGG -a, vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te antioksidans vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. U b.Aktiv LGG nature i voćnim jogurtima krije se više od milijardu dobrih bakterija koje doprinose jačanju imuniteta i općenitog obrambenog sustava našeg organizma. Osim različitih funkcionalnih nature i voćnih okusa jogurta u b.Aktivu su razvili i prvi mliječni smoothie s LGG-om koji je nastao kao spoj b.Aktiv jogurta i pažljivo biranih kombinacija voća, povrća i žitarica.

image
bAktiv

Obnavlja sluznicu crijeva i pomaže u rješavanju probavnih tegoba

LGG je sve češći izbor u prevenciji i liječenju gastrointestinalnih infekcija i probavnih tegoba. Zbog svojstva obnavljanja crijevne ovojnice i poticanja razvoja prirodnih "dobrih bakterija" u organizmu, redovitom upotrebom ovog probiotika može se spriječiti razvoj infekcija i patogenih bakterija koje dovode do dijareje. Prema istraživanjima, LGG može skratiti trajanje probavnih tegoba za jedan dan ako se primijeni u ranijoj fazi infekcije, a posebno je učinkovit kod male djece, vodenog virusnog proljeva i takozvanog putničkog koji se javlja prilikom odlaska u ezgotične zemlje.

Preporučena prehrana prilikom uzimanja lijekova ili boravka u bolnicama

Ako ste jednom u životu prespavali u bolnici za večeru ste sigurno dobili čašicu jogurta. Razlog tome leži upravo u dobrobitima probiotika LGG-a koji obnavlja sluznicu crijeva. Potiče razvoj prirodnih dobrih bakterija u organizmu te tako sprječava nastanak raznih bolničkih viroza. Uz to, iz istih je razloga odličan dodatak doručku prilikom uzimanja antibiotika jer smanjuje rizik razvoja probavnih smetnji.

image
iStock

Jača imunitet, sprječava razvoj alergija i respiratornih problema već u najranijoj dobi

Osim u prevenciji gastrointestinalnih problema, LGG se pokazao učinkovitim u prevenciji respiratornih infekcija i alergija. Najveća klinička studija na tu temu respiratornih problema provedena je u Hrvatskoj i uključila je više od 700 hospitalizirane djece. Rezultati su pokazala da primjena LGG-a smanjuje incidenciju respiratornih infekcija i gornjih dišnih puteva djece. Nadalje, dodatna istraživanja, također provedena među mlađom populacijom, pokazala su da redovita upotreba LGG-a igra veliku ulogu u prevenciji alergijskih reakcija na hranu poput mlijeka, kikirikija te ostalih orašastih plodova.

Odličan je odabir za sportaše

Povoljan učinak probiotici pokazuju i kod rekreativnih i profesionalnih sportaša. Vježbanjem se većina krvi usmjerava prema mišićima, čime probavni trakt ostaje pod utjecajem smanjenog krvnog toka. Osim toga, povećanje tjelesne temperature tijekom fizičke aktivnosti dovodi do porasta propusnosti crijeva i disbalansa crijevne mikroflore što omogućuje ulazak molekula koje inače u zdravoj flori ne prolaze crijevnu barijeru. Posljedično, ovakve radnje mogu dovesti do razvoja loših, patogenih bakterija, a samim time upala, zatvora, proljeva i infekcija. Uz to, LGG je odličan odabir za sve one koji žele izgubiti koji kilogram jer pomaže u sagorijevanju masnih naslaga, smanjuje razinu triglicerida i kolesterola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:43