Tržište sirovina

Cijena kakaa u tjedan dana skočila dodatnih 16 posto, uskoro skuplja čokolada?

Vremenski i geopolitički poremećaji za poljedicu imaju i poskupljenja još nekih roba, kao što su krumpir, šećer, pamuk i riža

Ilustrativna fotografija

 /Shutterstock

Cijena kakaovca premašila je 5800 dolara po toni i dosegnula rekordnu razinu u gotovo pola stoljeća. Uslijed suše u Africi, pod utjecajem vremenskog fenomena El Niña, podbacili su nasadi u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača kakaovca. To povećava troškove proizvođačima čokolade pa se očekuje da će porasti i cijene tog proizvoda.

Proteklog tjedna, prema podacima Trading Economicsa, cijena kakaa porasla je 16 posto, u mjesec dana 38,2 posto, dok je od početka godine skočila više od 120 posto.

"Sadašnje brojke sugeriraju kako žetva kakaovca već sada jako zaostaje za prošlogodišnjim brojkama, što je već četvrtu godinu zaredom da će tržište kakaovca imati problema s deficitom outputa", piše Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a, u tjednoj publikaciji Fokus.

Pitanje vremena

Pozivajući se na procjene izvoznika, navodi da je pošiljka kakaovca u luke Obale Bjelokosti bila 35 posto manja u razdoblju od početka berbe u listopadu do kraja siječnja nego u istom razdoblju prošle godine. Imajući u vidu sve teškoće, procjenjuje da je samo pitanje vremena kada će mu cijena prebaciti razinu od 6000 dolara po toni.

Osim kakaa, prema podacima Trading Economicsa, proteklih mjesec dana osjetno su porasle i cijene krumpira, 18,7 posto, šećera, 12,2 posto, pamuka 10,5 posto, i riže, 6,5 posto. Bez obzira na brojne udare koje trpi globalno gospodarstvo, od nepovoljnih vremenskih uvjeta, preko eskalacije sukoba na Bliskom istoku, do vrtoglavih cijena vozarina zbog prekinutih pomorskih ruta, Economist Intelligence Unita (EIU) procjenjuje da će se cijene sirovina ove godine stabilizirati, nakon tri godine ekstremne volatilnosti. Međutim, El Niño i rusko-ukrajinski rat, ocjenjuje EIU, predstavljaju prijetnju za "meke robe", hranu i pića. Proizvodnja kave i kakaa mogla bi pasti za devet, odnosno 13 posto u sezoni usjeva 2023./24, dok trajno povlačenje Rusije iz Crnomorske inicijative predstavlja rizik za cijene hrane, posebno pšenice, kukuruza i uljarica. Dosadašnji utjecaj na te cijene ipak je bio prigušen jer je Ukrajina uspjela izvesti žitarice i uljarice alternativnim cestovnim i željezničkim pravcima preko zapadnih granica zemlje. Niže cijene pšenice i kukuruza stoga bi se kratkoročno mogle zadržati, ali EIU predviđa da bi u 2024. mogle porasti cijene bijele riže zbog ograničenja izvoza iz Indije, najvećeg dobavljača globalnog tržišta.

Bazni metali

Zbog zelene tranzicije i povećane potražnje EIU previđa da će rasti cijene nekih baznih metala, poput nikla, te da će njihov indeks ove godine porasti tri posto, nakon lanjskog pada od 11 posto. S druge strane, očekuje se nastavak pada cijena energije zbog slabije potražnje, posebno u industriji. Međutim, to ne isključuje povremene skokove u okolnostima nesigurnosti globalnih opskrbnih lanaca rastućih geopolitičkih napetosti potaknutih ratom Izraela i Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 14:39