SVI SU ZA

Dogovora se strateški mega važan projekt Hrvatske i Slovenije: Ovo će osigurati opskrbu i smanjiti ovisnost

Sve bi rebalo biti izgrađeno u roku od dvije do dvije i pol godine

Ilustrativna fotografija

 Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia/Zoonar Gmbh/alamy/alamy/profimedia

Mogućnost proširenja interkonekcije između plinovodnih sustava Hrvatske i Slovenije bila je tema razgovora između predstavnika Plinacra, LNG Hrvatske i slovenske tvrtke Plinovodi, priopćeno je u četvrtak nakon njihovog radnog sastanka.

Predstavnici Plinacra, na čelu s predsjednikom Uprave Ivicom Ararom i članicom Uprave Darijom Krstičević, ugostili su predstavnike Plinovoda, na čelu s direktorom Marjanom Eberlizom te direktora LNG Hrvatska Hrvoja Krhena, kako bi raspravili mogućnost proširenja interkonekcije hrvatskog i slovenskog plinovodnog sustava te u konačnici opskrbe Slovenije, središnje te istočne Europe plinom koji dolazi iz LNG terminala na otoku Krku.

Sve to u cilju je jačanja sigurnosti opskrbe i smanjenja ovisnosti o ruskom plinu, istaknuto je u Plinacrovom priopćenju, u kojem je navedeno i da su sve strane izrazile spremnost za suradnju na razvoju ovog strateški iznimno važnog projekta.

Radni sastanak između predstavnika slovenskog i hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava te tvrtke LNG Hrvatska održan je nastavno na prošlomjesečni susret predsjednika hrvatske i slovenske vlade, Andreja Plenkovića i Roberta Goloba, na kojem je jedna od tema bila i energetska suradnja između susjednih država, napomenuto je.

U priopćenju se podsjeća i da će se planiranim povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje i izgradnjom plinovoda Zlobin - Bosiljevo stvoriti osnovni preduvjet za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji.

Pritom su očekivanja, napomenuli su iz Plinacroa, da će plinovod Zlobin - Bosiljevo biti izgrađen u roku od dvije do dvije i pol godine.

Kako su naveli, okosnica moguće opskrbe Slovenije, Austrije i ostalih zemalja u središnjoj Europi temelji se na proširenju kapaciteta postojećeg plinovoda Lučko-Zabok-Rogatec, što bi se postiglo izgradnjom paralelnog plinovoda većeg promjera i većeg radnog tlaka - sustav plinovoda Lučko-Zabok-Jezerišće - Sotla (70km).

Plinovodi prema Sloveniji nalaze se na zadnjoj PCI listi. Postupci nabave i ugovaranja opreme i radova mogu započeti odmah po osiguranju potrebnih financijskih sredstava i donošenju konačne investicijske odluke, dodali su iz Plinacroa.

"Svjestan odrednica iz strategije i geostrateške pozicije Hrvatske i potencijala koji postoji za dodatni tranzit plina prema tržištima u regiji, Plinacro aktivno priprema cijeli niz projekata u cilju povećanog transporta plina prema regiji. U tu svrhu prate se smjernice i aktivnosti Europske komisije koja je izradila ‘REPowerEU‘ plan i predložila cijeli niz projekata, te smo spremni u vrlo kratkom roku pokrenuti izgradnju dodatnih tranzitnih kapaciteta“, rekao je predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:17