KAO FENIKS IZ PREDSTEČAJA

Kultni zagrebački hotel u ponovnom uzletu, domaći investitori puni optimizma: ‘Esplanada‘ uskoro ide u renovaciju...

Domaći investitori razgrabili su obveznicu ‘Esplanade‘

Hotel Esplanade, smaragdna dvorana.
Izbor za Miss universe Hrvatske 2022.

 Matija Djanjesic/Cropix

Na domaćem tržištu kapitala nedavno je uspješno plasirana obveznica ‘Esplanade Oleandera‘, tvrtke u čijem je vlasništvu zagrebački hotel ‘Esplanade‘, u vrijednosti 15 milijuna eura i dospijećem u siječnju 2026.

Kako doznajemo od Sandre Sokol iz Odnosa s javnošću i marketinga ‘Esplanade Oleandera‘, kupci obveznice su domaći privatni investitori, a agent izdanja je tvrtka ‘Interkapital‘.

- Obveznica je izdana u svrhu zamjene duga s varijabilnom stopom s novim dugom s fiksnom kamatnom stopom. Izdanje obveznice u kratkoročnom pogledu znači lakšu predvidivost troška financiranja i veću fleksibilnost s ostvarenom dobiti – navodi naša sugovornica. U dugoročnom pogledu, dodaje, plasman obveznice znači da je ‘Esplanade Oleander‘ otvorio i isprobao interes investitora.

Na pitanje hoće li, osim za refinanciranje duga, prikupljenih 15 milijuna eura dijelom ići i u nove investicije, Sandra Sokol kaže kako je prije svega riječ o otvaranju ‘još jednog mogućeg alternativnog kanala za financiranje renovacije hotela u skoroj budućnosti‘. Bankovno financiranje postaje kompliciranije i nefleksibilnije, ističe naša sugovornica.

Uspješan plasman obveznice ‘Esplanade Oleandera‘ uslijedio je nakon cjelokupne isplate vjerovnika u predstečaju hotela koji je otvoren u proljeće 2015., a zaključen nagodbom krajem 2019.. kojom se tvrtka obvezala isplatiti oko 260 milijuna kuna duga. Krajem 2021. zagrebački Trgovački sud donio je rješenjem prema kojem ‘Esplanade Oleander‘ više nije u predstečaju, odnosno da je predstečajna nagodba ispunjena po planu. U prvoj godini po izlasku iz predstečaja ‘Esplanade Oleander‘, s oko 150 zaposlenih, uprihodio je 13,6 milijuna eura uz dobit od 1,8 milijuna eura.

Otvaranje predstečaja ‘Esplanade Oleandera‘ zatražio je njezin vlasnik, austrijska ‘WSF Grupa‘ poduzetnika Herberta Haselbachera koja je zagrebački hotel preuzela 2002.. Osim u Hrvatskoj i na matičnom tržištu, Haselbacher ima hotele u Češkoj, Mađarskoj i Španjolskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:55