NAJSKUPLJA ZADUŽENJA

Nova direktiva iz EU, ove promjene ćemo osjetiti: ‘Potrošači su u ovoj kategoriji najslabije zaštićeni‘

Države članice morat će ih primjenjivati najkasnije od 2026. godine

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Europski parlamet je prošlog mjeseca potvrdio ažurirani prijedlog Direktive o potrošačkom kreditiranju koji je Europska komisija objavila 2021. godine. Nova europska pravila obuhvaćaju brojne odredbe koje dodatno štite građane, poput zabrane jednostranog povećanja limita dopuštenog i prešutnog prekoračenja, rečeno je na skupu koji je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Države članice morat će ih primjenjivati najkasnije od 2026. godine.

Regulacija iz 2008.

- Prekoračenja su jedan od najskupljih oblika zaduženja. Potrošači su u ovoj kategoriji, dakle, najslabije zaštićeni. Primjerice, na Malti kamate idu čak iznad 30 posto - rekao je HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol, koji je uime Kluba EPP-a bio izvjestitelj za Direktivu o potrošačkim kreditima. Na njegov prijedlog istraživačka služba Europskog parlamenta izradila je studiju koja je otkrila da "čak 340 milijuna ljudi u članicama EU ima minuse na bankovnim računima". Kako je pojasnio, stoga je bilo važno u tekst nove direktive ugraditi pravila prema kojima će banke "za svako povećanje minusa na računu tražiti izričiti pristanak potrošača".

Na razini EU pravila po potrošačkim kreditima posljednji su put regulirana 2008. godine, ali kako su se digitalizacijom izmijenili procesi donošenja odluka i navike potrošača, koji sada žele lakši i brži postupak za dobivanje kredita, za koje često podnose zahtjeve putem interneta, nametnula se i potreba za boljim reguliranjem ovog područja.

U područje primjene nove Direktive, objašnjavaju u HNB-u, uključuju se, primjerice, ugovori o potrošačkim kreditima u iznosu nižem od 200 eura, kredit bez kamata i drugih naknada te oni koji se moraju otplatiti u roku od tri mjeseca.

image

HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol je u ime kluba EPP-a bio izvjestitelja za direktivu o potrošačkim kreditima

M.lahousse/

Jasno oglašavanje

Također, informacije o kreditima nastoje se učiniti jasnijima i zabranjuje se oglašavanje kojim se potrošače potiče na traženje kredita, sugerirajući da bi im to poboljšalo financijsku situaciju ili kod potrošača mogu pobuditi lažna očekivanja u vezi s dostupnošću ili troškom kredita. Oglašavanje mora sadržavati "jasno i istaknuto upozorenje kako bi potrošači bili svjesni toga da pozajmljivanje novca nije besplatno". Također, Direktivom se zabranjuje se nezatraženo odobravanje kredita, uključujući unaprijed odobrene kreditne kartice poslane potrošačima, jednostrano povećanje potrošačeva prekoračenja ili ograničenja potrošnje po kreditnoj kartici.

Obavijest potrošaču 30 dana prije izmjene


Memorandumom Vlade, banaka i HNB-a Hrvatska je u velikoj mjeri već usvojila pravila o dopuštenom prekoračenju i prešutnim minusima. Direktivom je uvedena obveza vjerovnika da obavijeste potrošača o namjeravanom smanjenju ili otkazivanju prekoračenja "najmanje 30 dana prije stupanja na snagu" kao i mogućnost otplate u 12 rata. U HNB-u navode da se poboljšavaju i pravila o sprečavanju prezaduženost. Propisani su i zahtjevi za vjerovnike da pri odobravanju kredita postupaju pošteno, pravedno, transparentno i profesionalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:23