REKORDNA DOBIT

Ponos Slovenije slavi i nagrađuje: Čak 10,2 milijuna eura sjelo na dva računa u Hrvatskoj!

Za dividendu su odvojili 204 milijuna eura

Ilustrativna fotografija

 Z Jan/Panthermedia/Profimedia/Z Jan/panthermedia/profimedia

Ostvarivši u 2022. rekordnu dobit od 408 milijuna eura, slovenski farmaceutski div ‘Krka‘ iz Novog Mesta odlučio je dioničare nagraditi s isto tako rekordnom dividendom od 6,6 eura po dionici. Ukupno će dioničarima ‘Krke‘ na račune sjesti 204 milijuna eura, od čega 10,2 milijuna eura na dva skrbnička računa u Hrvatskoj, a 8,7 milijuna eura na račun mirovinskog fonda ‘PBZ&Croatia Osiguranje‘ u Beču.

Među deset najvećih dioničara ‘Krke‘, naime, osim države Slovenije i njezinih fondova i holdinga s ukupno najvećim vlasničkim udjelom od oko 27 posto, te Luke Koper, je i šest investitora koji kriju svoj identitet iza skrbničkih računa. Vlasnik skrbničkog računa u ‘OTP Banci‘ s sjedištem u Splitu četvrti je najveći dioničar ‘Krke‘ s 1.547.420 dionica, dok je vlasnik skrbničkog računa u zagrebačkoj ‘Privrednoj banci Zagreb‘ njezin deseti po veličini dioničar s 318 tisuća i 434 dionice. Mirovinski fond ‘PBZ&Croatia Osiguranje‘ peti je po veličini dioničar ‘Krke‘ s 1.331.938 dionica.

Trgovanje dionicom ‘Krke‘ na Ljubljanskoj burzi u četvrtak je zaključeno po cijeni od 109 eura za dionicu. Ponos slovenske farmaceutske industrije izlistan je i na Varšavskoj burzi s istovjetnom zaključnom cijenom trgovanja u četvrtak, preračunatom iz zlota u eure. Tržišna kapitalizacije kompanije iznosi 3,5 milijarde eura.

U posljednjih pet godina ‘Krka‘ stalno povećava prihod od prodaje, koji je lani dosegao milijardu i 717 milijuna eura, i dobit koja je od 2019. redovito iznad 250 milijuna eura. Dividenda je od 2019. pet eura ili više od toga po dionici. Ovogodišnjih 6,6 eura po dionici 17,2 posto je više od isplaćene dividende za 2021..

Deset najvećih dioničara ‘Krke‘ ukupno imaju 43,47 posto vlasništva u kompaniji, dok je oko 40 posto dionica ‘Krke‘ u vlasništvu pojedinaca s slovenskim državljanstvom. Ostale dionice ‘Krke‘ kontroliraju međunarodni ulagači, slovenske privatne kompanije i fondovi, a 5,6 posto dionica u vlasništvu je same kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:00