SKUP U SHERATONU

Veliki ugovori o trgovini električnom energijom proizvedenoj iz obnovljivaca put ka dekarbonizaciji

Ugovori o energiji iz obnovljivaca su u 2023. u Europi zabilježili porast od 40 posto, istaknuto na skupu

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić

 Lucija Ocko/Cropix

Ugovori u kojima kompanije trguju električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora energije siguran su put prema dekarbonizaciji europskog gospodarstva, istaknuto je na drugoj po redu Regionalnoj RE-Source Croatia konferenciji u organizaciji Gospodarsko-interesnog udruženja ‘Obnovljivi izvor energije Hrvatske’ (OiEH) koja je u zagrebačkom hotelu Sheraton okupila oko 400 poduzetnika i drugih dionika domaćeg energetskog tržišta. Riječ je o skupu u okviru najveće europske platforme RE-Source posvećene izvorima obnovljivih izvora energije za električnu energiju koju proizvode, prodaju i kupuju korporacije kroz PPA ugovore u kojima prodavatelj i kupac nude ili potražuju struju iz solarnih ili elektrana na vjetar.

- Ugovori PPA su u 2023. zabilježili porast od 40 posto u odnosu na godinu prije s ostvarenih čak 10,4 gigavata novih kapaciteta obnovljive energije što neupitno ukazuje na sve veći zamah potražnje za obnovljivim izvorima energije među europskim poduzećima – istaknula je na otvaranju konferencije direktorica politika i utjecaja europske RE-Source platforme Annie Scanlan. Prema njezinim riječima, sektori s najvećim korporativnim kupcima obnovljive energije u Europi u prošloj godini bili su teška industrija, ICT, maloprodaja, telekomunikacije te inženjerstvo i tehnologija.

HERA na udaru

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poručio je sudionicima skupa kako Vlada PPA ugovore vidi kao ‘alat za prestanak uvoza električne energije’. Milatić je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) I Hrvatska regulatorna agencija (HERA) još nisu potrebne odluke o tržišnoj premiji za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energija za ovu godinu.

Direktorica OiEH Maja Pokrovac upozorila je kako tržišta obnovljive električne energije rastu i sazrijevaju u cijeloj Europi a energetski intenzivne industrije, srednje i malo poduzetništvo, gradovi i lokalne vlasti, dodala je, aktivno istražuju načine elektrifikacije za vlastite potrebe.

- Ne čudi zanimanje za udruživanjem između tih sektora s ciljem kupnje odnosno prodaje zelene energije prema unaprijed dogovorenoj cijeni – kazala je direktorica OiEH.

image

Direktorica OiEH Maja Pokrovac

Damir Krajac/Cropix

O uvjetima za razvoj PPA ugovora na našem tržištu, koji su prema općoj ocjeni još uvijek nedovoljno u primjeni, raspravljalo se na dva panela konferencije. U prvom panelu skupa sudjelovali su direktor Sektora tržišta električne energije i eko bilančne skupine HROTE Luka Pehar, regionalni menadžer kompanije Danske Commodities Branimir Beljan, direktor tvrtke Masdar Taaleri Generation Vladimir Milanović i odvjetnica Ivona Zagajski uz moderiranje prokurista u tvrtki TEC Obnovljivi izvori Gorana Fržopa.

- Postupak priključenja elektrane na mrežu i spore procedure ishođenja dozvola vidimo kao ‘uska grla’ u Hrvatskoj za razvoj tržišta obnovljivih izvora energije, a samim tim i PPA ugovora. S druge strane od trenutka ulaska Hrvatske u eurozonu i Schengen, imate manje rizično tržište za ulaganje. Pritom imate bankarski sektor koji je u posljednjih sedam godina značajno sazreo. Razvoj korporativnih PPA ugovora ovisi i o veličini tržišta i razvijenosti nekih vrsta industrija u kojima takvi ugovori imaju najveću primjenu – ustvrdio je Vladimir Milanović.

Ključ cijene otkupa

Govoreći o ključnim preduvjetima koji se od strane trgovaca električne energije uzimaju u obzir prilikom sklapanja PPA ugovora, Vladimir Sabo pošao je od reputacije i financijskih pokazatelja kompanije s kojom se sklapa ugovor.

- Što se tiče rizika cijene koja se ugovora s kupcima, baza su tržišne cijene. Ne možemo ponuditi cijene koje značajno odskakaju od tržišnih, kao i od cijena koje se potižu u modelu otkupa električne energije od proizvođača – upozorio je Sabo.

U drugom panelu sudjelovali su direktor tvrtke Encro Tomislav Ćurković, izvršni direktor kompanije E-ON Energija Vladimir Sabo, voditelj poslovnog savjetovanja u energetici PwC Hrvatska Mislav Slade-Šilović, direktor tvrtke KOER Marko Lasić, predsjednik Uprave ENNA Opskrbe Zoran Miliša i izvršni direktor Korporativnih financijskih rješenja u Erste banci Ladislav Tolmaci uz moderiranje direktora prodaje u tvrtki Resalta Božidara Šeperića.

- Energetska neovisnost je nešto čemu teže ne samo države, nego i kompanije. Kada govorimo o energetskoj neovisnosti kompanija, PPA ugovori su jedan od načina kako to postići. Iako to zvuči kao utopija, u Hrvatskoj već postoje kompanije koje su energetski neovisne – kazao je Zoran Miliša. Komentirajući odnos kompanija koje ugovoraju PPA poslove i banaka Mislav Slade-Šilović zauzeo se za preuzimanje većeg rizika od strane banaka u spomenutome odnosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:42