VELIKI INTERES

Zainteresirani za stambene subvencije požurite, evo do kada se primaju prijave

Planirana sredstva za ovu mjeru u 2021. godini iznose 50 milijuna kuna
Ilustracija
 Denis Jerkovic/Cropix

APN je u petak, sukladno najavama, objavio oglas o prestanku subvencioniranja stambenih kredita, po kojem će se zahtjevi za subvencije u ovom krugu zaprimati do 14. svibnja do 16 sati, a resorno ministarstvo je pozvalo sve zainteresirane da požure s predajom dokumentacije.

"Zahtjevi zaprimljeni u APN-u do 14. svibnja 2021. do 16 sati, razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava", navedeno je u oglasu.

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u sklopu šestog po redu natječaja započelo je 29. ožujka, a kako je već ranije objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, planirana sredstva za ovu mjeru u 2021. godini iznose 50 milijuna kuna.

Ministarstvo je u današnjem priopćenju izvijestilo da je prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do 6. svibnja zaprimljeno 3.798 zahtjeva, što, ocijenili su, pokazuje i dalje velik interes građana za ovu mjeru.

Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1.788 zahtjeva, od čega ih je odobreno 1.740, 41 je na dopuni, pet zahtjeva je odbijeno, a dva podnositelja su odustala, izvijestilo je Ministarstvo.

Resorni ministar Darko Horvat u izjavi koja se prenosi u priopćenju je rekao da su mlade obitelji prepoznale ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a da o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno više od 17.500 subvencioniranih kredita, dok je u istom razdoblju rođeno više od tri tisuće djece, tako da je ovdje riječ i o demografskoj mjeri.

"S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u idućim godinama“, poručio je Horvat.

Ministarstvo je navelo i da prema dosad obrađenim podacima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 eura, a da mu je prosječan rok otplate 22 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuje je 395 eura ili 2986 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 130 eura ili 985 kuna.

Efektivne kamatne stope banaka od 2,09 posto do 3,50 posto

Podsjetimo, APN je 26. veljače sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,09 do 3,50 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,50 posto za kredite u eurima.

Na poziv se, kako je već poznato iz ranijih natječaja, mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Inače, Hrvatski sabor je krajem prošle godine izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a njima je do kraja 2023. produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije.

Izmjenama je regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Također je regulirano i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:07