HGK KOMENTAR

Zajedno se možemo približiti održivoj i boljoj budućnosti

Na 1. međunarodnoj konferenciji Net Zero Industry Komora će okupiti eksperte kako bi se pronašao najprikladniji put za transformaciju hrvatske industrije na čiste i digitalne tehnologije

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Marija Šćulac Domac u Hrvatskoj gospodarskoj komori

 Nera Simic/Cropix/Cropix

Utrka za dostizanje net zero cilja u punom je zamahu. Crveni alarm za čovječanstvo, upaljen zbog klimatskih promjena, potaknuo je hitne akcije na globalnoj razini, a sve više zemalja put prema klimatskoj neutralnosti vidi kao priliku za transformaciju svojih gospodarstava i osiguranje dugoročnog prosperiteta. Geopolitička previranja oko uloge slobodne trgovine i sigurnosti opskrbnih lanaca potaknule su svjetske sile na donošenje novih industrijskih politika usmjerenih prema privlačenju i širenju zelenih vrijednosnih lanaca. Borba za globalnu konkurentsku prednost tako se transformirala u utrku za čistu energiju i tehnologije s niskim udjelom ugljika, a u ekonomsku arenu vratile su se izdašne subvencije i porezne olakšice.

Na paket zelenih subvencija SAD-a u iznosu od 369 milijardi dolara, poznat kao Zakon o smanjenju inflacije, i dugogodišnju kinesku dominaciju u sektoru obnovljivih izvora energije, Europska komisija nedavno je odgovorila Net Zero Industry Actom, koji predstavlja dodatak dosadašnjoj politici EU za ubrzavanje tempa zelene i digitalne tranzicije. Inicijativa nadopunjava postojeći okvir politike Green Deal, a glavna misao vodilja novog plana je poticanje razvoja proizvodnih rješenja i tehnologija potrebnih za dekarbonizaciju gospodarstva na europskom teritoriju. Najmanje 40 posto niskougljičnih tehnologija, od solarnih panela do dizalica topline morat će se proizvesti unutar granica EU do 2030. godine, a tome će pomoći labavija pravila dodjele državnih potpora niskougljičnim tvrtkama.

No, donošenje zakonodavnog okvira predstavlja tek početni korak najveće transformacije gospodarstva u posljednjih 100 godina. Putovanje do net zero i dalje je puno prepreka, koje nije jednostavno savladati. Potreban je široki angažman na svim razinama gospodarstva i kolektivna akcija za postizanje napretka prema ostvarenju tog cilja. U svjetlu nezaustavljivog napretka tehnologije, bespoštednog ekonomskog natjecanja i iznimno dinamičnog vremena u kojem živimo, dijeljenje znanja i suradnja nikada nisu imale veću važnost nego danas. Upravo zato Hrvatska gospodarska komora nastoji povezati i zbližiti dionike, kako bi udruženim snagama pretvorili ekološke izazove u prilike i osmislili optimalna rješenja za stvaranje održive industrije u Hrvatskoj.

HGK će na 1. međunarodnoj konferenciji Net Zero Industry okupiti industrijske i tehnološke stručnjake, predstavnike institucija i renomirane tvrtke s ciljem da kroz konstruktivne rasprave, razmjenu iskustava i znanja zajedno pronađemo najprikladniji put za dekarbonizaciju gospodarstva i transformaciju hrvatske industrije na čiste i digitalne tehnologije. Pridružit će nam se i predstavnici europskih udruženja Digital Europe i Clean Hydrogen Partnership. Putovanje do Net Zero možda je dugačko i neizvjesno, ali korak po korak, zajedno se možemo približiti održivoj i boljoj budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:43