KRAJ SAGE

Završen je postupak izvanredne uprave: Agrokor je izbrisan iz Sudskog registra!

S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlasti i dužnosti izvanrednog povjerenika

Logo Agrokora

 Zeljko Puhovski/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu je rješenjem od 19. srpnja 2022. utvrdio da se pravovaljanim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku dioničkom društvu Agrokor kao preuzimatelj, Nagodba vjerovnika Agrokora smatra provedenom, a nad dužnikom dioničkim društvom Agrokor završava postupak izvanredne uprave. Time je, kako navode iz Fortenova Grupe, okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio, kako nbaglašavaju, pravni legitimitet u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švicarskoj.

Tijekom postupka izvanredne uprave Agrokor je, iako prezadužen, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sustav je u tom trenutku na području jugoistočne Europe zapošljavao više od 50.000 ljudi,tako da iz Fortenova Grupe naglašavaju da bi injegova bi propast, zbog utjecaja na tisuće povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u gospodarstvima Hrvatske i svih zemalja regije.

Postupak izvanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. travnja 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna.

Međunarodna pravna zaštita

„U samo godinu dana su izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi vjerovnika, koja je s više od 80 posto glasova vjerovnika izglasana u srpnju 2018., a njezina pravomoćnost potvrđena u listopadu 2018. godine. Najvažniji rezultat postupka izvanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tijekom postupka dugovi 2400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali vjerovnici namireni u prosjeku 60 posto.

Perušku prestaju ovlasti izvanrednog povjerenika

Pritom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabiliziranja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora“, ističu iz Fortenova Grupe te dodaju da je postupak izvanredne uprave je dobio i međunarodnu pravnu zaštitu, a međunarodna financijska struka ga je nagradom TMA proglasila jednim od najboljih procesa restrukturiranja u svijetu 2018. godine.

S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlasti i dužnosti izvanrednog povjerenika.

image

Fabris Peruško

Davor Pongracic/Cropix

„S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih gospodarskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s utjecajem na cijelu regiju. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese vjerovnika. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa. Na koncu je visoki postotak s kojim su vjerovnici na ročištu podržali nagodbu, a potom i sve ono što smo napravili kasnije u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom. Vlada Republike Hrvatske, financijski vjerovnici, dobavljači, zaposlenici, ja kao povjerenik i cijeli naš tim uložili smo iznimne napore da postupak izvanredne uprave osigura održivo poslovanje kompanije koja je praktički bankrotirala. To je bila temeljna pretpostavka za sve ono što smo napravili u razdoblju od tri i pol godine od osnivanja Fortenova grupe, koju smo doveli do prihoda od pet milijardi eura, zaduženosti ispod četiri puta omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u cijeloj regiji“, istaknuo je Fabris Peruško, član upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka izvanredne uprave i okončanja njegove uloge izvanrednog povjerenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:54