ZA ZDRAV ŽIVOT

LJETNA SUPERHRANA Ovih 6 namirnica trebali biste svakodnevno konzumirati dok traju nesnosne vrućine kojima nema kraja

 Foto: Colourbox

Priroda se pobrinula da nam u svako godišnje doba omogući namirnice koje odgovaraju potrebama čovjeka. Lagana i sezonska prehrana učinit će mnogo za vaš organizam: od povećanja koncentracije pa do smanjenja konfekcijskog broja. Niz je dobrih razloga zašto biste ljetnu prehranu trebali bazirati na namirnicama koje su prepune vitamina, minerala, antioksidansa i brojnih drugih nutrijenata.

1. KUKURUZ

Slatki kuhani ili pečeni kukuruz mnogima je jedna od omiljenih ljetnih slastica. Uz to je bogat s dva važna antioksidansa - luteinom i zeaksantinom koji na oči djeluju kao prirodna zaštita od jakog sunca jer filtriraju neke od štetnih UV zraka.

2. TREŠNJE

Voće od kojeg ćete imati brojne blagodati za svoj organizam. Osim što u sebi imaju melatonin koji je zadužen za bolji san, pomoći će vam i u održavanju tjelesne težine. Antocijanini kojima su trešnje bogate pomažu u trošenju nakupljenih masnoća.

3. RAJČICE

Lista razloga zbog kojih biste rajčicu ljeti trebali svakodnevno konzumirati ustinu je podugačka: puna vitamina C, rajčica usporava starenje i smanjuje razinu kolesterola. Puna je beta karotena, vitamina važnog za oči, a također regulira probavu i utječe na stanje kože, odnosno njezino pomlađivanje.

4. LUBENICE

Dovoljan unos tekućine posebno je važan ljeti, a ukoliko želite nešto drugo osim vode - lubenica je najbolji izbor. Ovo slatko, ukusno i zdravo voće sadrži čak 92 posto vode što ga čini jednom od najmanje kaloričnih namirnica.

5. MALINE

Bogata raznim antioksidansima, malina je odličan izvor vlakana koji pomožu u regulaciji te pravilnoj funkciji crijeva, a posljedično i u mršavljenju. Također je izvrstan izvor vitamina C te brojnih drugih vitamina i minerala.

6. BOROVNICE

Ovo voće posebna je slastica za organizam i najbolje bi bilo kada biste ih mogli konzumirati ravno s izvora. Siromašne kalorijama, a bogate nutrijentima. Snižavaju kolesterol, umanjuju rizik od raka, bogate su kalijem i kalcijem, a novija istraživanja su pokazala kako antioksidansi u njima mogu pomoći kod upala mišića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:25