Startup Report & Algebra LAB meetup

Investicije lani primilo 75 domaćih startupa, srušen je i jedan rekord

Pojava jednoroga, Infobip i Rimca, kao i veliki exiti poput Nanobita i Gamepiresa, a sad i Photomatha, potiču na porast interesa ulagača

Iako su zbog nuklearne investicijske zime pale vrijednosti ulaganja za startupe, prošla je godina bila rekordna po broju investicija u startupe hrvatskih osnivača, moglo se doznati na Startup Report & Algebra LAB meetupu koji je u ponedjeljak održan u Algebrinom kampusu u Zagrebu.

Prema podacima magazina Startup Report, investicije je lani primilo čak 75 domaćih startupa, a ukupan iznos popeo se na 985,8 milijuna dolara.

- Pojava jednoroga, Infobip i Rimca, kao i veliki exiti poput Nanobita i Gamepiresa, a sad i Photomatha, potiču na porast interesa ulagača za hrvatske startupe pa je lani rekordan broj startupa primio investicije. Zbog rata u Ukrajini i hektičnog izlaska iz pandemije vrijednosti ulaganja su manje nego prije, iako za hrvatske prilike i dalje jako dobre. Bila je to druga najbolja godina dosad - kaže Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report.

Panelisti procijenili: Photomath exitao za 350-550 milijuna dolara

Panelisti su se dotaknuli i Googleove akvizicije Photomatha.

Njihove su procjene, jer službeno to još nitko ne zna, da bi se vrijednost mogla kretati između 350 i 550 milijuna dolara.

Naveli su da je Photomath zadnju investiciju primio pri valuaciji većoj od 220 milijuna dolara pa stoga očekuju da je Google platio više.

Iako je transakcija Photomatha potpisana još lani većina panelista, kao i većina dionika u ekosustavu za nju nije znala do nedavno. No, Maja Brkljačić iz Algebra LAB-a navela je da su oni u Algebra LAB-u za to bili čuli no da o tome nisu smjeli govoriti.

Stotinjak sudionika

Podaci o investicijama dio su najvećeg domaćeg crowdsourcing projekta, u okviru kojeg magazin Startup Report u suradnji sa stručnjacima iz hrvatskog startup ekosustava, prikuplja podatke o broju i vrijednosti investicija u startupe domaćih osnivača. Sam magazin, koji izlazi četiri puta godišnje u izdanju Jutarnjeg lista, potom te podatke objavljuje u print, PDF i web izdanju.

Startup Report & Algebra LAB meetup okupio je u ponedjeljak stotinjak osnivača, investitora, studenata, zaposlenika IT tvrtki i drugih dionika hrvatskog startup ekosustava, a na njemu se posebno govorilo o tome kako doći do investicija u vrijeme krize i usporavanja gospodarskih aktivnosti.

Rođendan u društvu startup zvijezda

Osim gostiju Startup Report & Algebra LAB meetup, koji je ujedno bio i proslava prvog rođendana prve mainstream publikacije o startupima u Hrvatskoj, okupio je i neka od poznatijih imena u domaćem startup ekosustavu.

Među inima, tu su bili potpredsjednica udruge CRO Startup Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge CRO AI Martina Silov, operativna direktorica Ivento Capital Partnersa Ivana Čuljak, principal Fil Rouge Capitala Stevica Kuharski, osnivači predsjednik SysKita Frane Borozan, osnivač i direktor Aircasha Hrvoje Ćosić, suosnivač i operativni direktor SofaScorea Ivan Bešlić, suosnivač i direktor Martian & Machinea Marko Bosiljkov, direktor FER-ovog Nuqleusa Matija Srbić, predstavnik Polygona u Hrvatskoj te suosnivač i voditelj razvoja TheGepeka Kristijan Škarica, osnivač i direktor Spiritusa Dino Jerković te Anto Širić, suosnivač i direktor sportreacta.

Na meetupu je bio i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, u okviru kojeg izlazi magazin Startup Report.

Odgovor na to pitanje pokušali su pronaći Matija Nakić, Maja Brkljačić, Miryana Joksović i Vedran Blagus.

- Krize su dobra prilika da preispitate sebe, svoj business model i pokažete svoju snagu karaktera, procesa, klijenata i priče koju promovirate - smatra Matija Nakić, osnivačica hrvatskog fintecha Farseera, čiji je startup nedavno napravio veliku investiciju usred ove ‘nuklearne investicijske krize‘.

Inače, zanimljivo je da je upravo Nakić skovala termin ‘nuklearna investicijska kriza‘ na temelju vlastitog iskustva podizanja investicije u ovo vrijeme, ponajviše zato što su investitori manje skloni ulaganjima.

Startupi se povukli

Vedran Blagus, principal najstarijeg hrvatskog VC fonda South Central Venturesa, kaže kako su se sjemenske investicije, znači one za manje startupe, nastavile kao i prije, dok je većim startupima ipak malo teže.

- Kad usporedim prvi i četvrti kvartal prošle godine, vidimo manje startupa koji su se negdje povukli ili developaju. Svi su fondovi krenuli spašavati svoje startupe - rekao je Blagus.

Miryana Joksović uspješna je serijska poduzetnica rodom iz Karlovca, koja živi u Silicijskoj dolini pa je s publikom podijelila kako se tamo gleda na trenutnu krizu.

- Investitori s kojima sam razgovarala očekuju da će ovo stanje trajati 24 do 36 mjeseci. Sada je najteže startupima serije B i C jer se ti novci čuvaju za one kompanije u portfoliju u koje su investirali. S druge strane, i dalje ima jako puno aktivnosti u seed fazi - kaže Joksović.

Maja Brkljačić, voditeljica Algebra LAB-a, najstarijeg startup inkubatora u Hrvatskoj, kaže da ne misli da se smanjio interes ta timove u inkubatorskoj fazi.

- To je zbog toga što se u Hrvatskoj i regiji u zadnjih tri do pet godina nekoliko fondova stvarno potrudilo oko cijelog procesa i cijeloj jednoj generaciji poslali poruku: ‘Novca ima, radite, pokažite se, nemojte misliti o novcu jer će on doći‘ - pojašnjava Brkljačić.

Planirajte unaprijed

Iako je dobivanje financiranja sada izazovnije nego ranije, panelisti su se složili da prostora za razvoj startupova i dalje ima.

S okupljenima su podijeli svoje savjete kako preživjeti ono što nazivaju ‘nuklearnom investicijskom zimom‘.

- Na njihovom bih mjestu i dalje tražio partnerstvo fondova jer oni nisu prestali investirati. I dalje su aktivni, možda samo treba malo više energije za podići novu rundu financiranja - poručio je Blagus.

Nekić je naglasila kako je prodaja najvažnija, a osvrnula se i na pitanje broja zaposlenih.

- Kad je broj velik, diže se kompleksnost i na komunikacijskoj i na financijskoj razini, a nije nužno da ćeš time postati efikasniji u rješavanju problema. Ljudi su najveći trošak pa zaposlite prave ljude, a ne polurješenja - savjetuje suosnivačica Farseera.

image

Startup Report & Algebra LAB meetup okupio je sto predstavnika hrvatskog startup ekosustava među kojima su bila i zvučna imena hrvatske startup scene

Goran Mehkek/Cropix
image

Startup Report & Algebra LAB meetup

Goran Mehkek/Cropix

Joksović smatra da je ključno da osnivači vode svojim primjerom, a onima koji razmišljaju o izlasku na američko tržište savjetuje dobru pripremu.

- To treba planirati 12 do 18 mjeseci unaprijed. Ako gledate to tržište, nemojte gledati samo investitore, nego njihov portfolio kompanija i vidite kako ste povezani jer tamo se sve svodi na mrežu osobnih kontakata - rekla je Joksović.

Voditeljica Algebra LAB-a naglašava da hrvatska startup scena nema razlog za zabrinutost.

- Pazite na zapošljavanje, posebno na prijelazu iz startupa u scaleup, jer se povećanjem timova mijenja i kultura. Planirajte, nemojte se zaletavati - poručila je Brkljačić.

Dodaje da treba iskoristiti to što je Hrvatska od 1.siječnja u eurozoni i što su nam dostupna europska sredstva koja mogu poslužiti za financiranje startupa bez da osnivači moraju zauzvrat dati udio. Takav pristup pozdravila je i Joksović, a kao primjer navela svog Karlovčanina, Alberta Gajšaka, koji svoj startup CircuitMess gradi na sličan način.

Novi coworking u centru

Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre na Startup Report & Algebra LAB meetupu premijerno je predstavio Algebra Spark Event Space i Algebra Spark Coworking. Algebra LAB je nasljednik Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, koji je od svojih početaka nudio i coworking.

image

Hrvoje Balen, član Uprave Algebre

Goran Mehkek/Cropix

Balen kaže da su s ovim željeli ponuditi dodanu vrijednost i startupima i tehnološkim tvrtkama, jer se sam coworking nalazi u okviru Algebrinog kampusa.

- Za razliku od ostalih sličnih suradničkih prostora, Algebrine su prostorije posebno dizajnirane i usmjerene na razvoj poslovanja i stvaranje poduzetničke mikroklime prikladne za ozbiljne tvrtke koje fokus stavljaju na poslovni rast. Algebrin inovativni prostor tvrtkama omogućuje organizaciju većih ili manjih poslovnih događanja, predavanja, radionica, ali i niz drugih privatnih ili komercijalnih evenata - kaže Balen.

Dodao je kako je omogućen i najam dodatnih prostora na preko 12 tisuća kvadrata koji uključuju vrhunsku opremu i tehnologije kako bi se postigla visoka razna funkcionalnosti, kroz sinergiju uredskih prostora s Algebra LAB-om.

Meetup je zaključen pitchevima startupa EcoWashers, TablePop i Pontyx, pri čemu je EcoWashers ovo bio prvi pitch ikad.

- Drago mi je da Startup Report raste zajedno s ekosustavom iz kojeg iz kvartala u kvartal doznajemo nove zanimljive priče i s kojim stvaramo nova istraživanja koja daju kontekst o domaćim startupima. Tako da je čak i nešto što je do jučer bilo nezamislivo, poput toga da bi Google u Hrvatskoj mogao uskoro imati svoj R&D centar, s obzirom da Photomath ovdje zapošljava velik broj ljudi, razumljivije kad se stavi u širu perspektivu. Ta šira perspektiva, kontekst, u današnje su nam vrijeme u svakom pogledu ključni - zaključuje Ivezić.

Algebra LAB od 2012. ima neprekinut niz inkubatorskih generacija

Maja Brkljačić, voditeljica Algebra LAB-a kaže da se trude da obje strane simbiotski profitiraju u razvoju.

- Naši studenti, Algebre, od činjenice da im se inkubator nalazi u zgradi u kojoj svakodnevno uče i slušaju predavanja te da se u kratkom roku mogu naći u svijetu poduzetništva, a naši startupi od toga da im dio mentora i predavača radi u sustavu visokog obrazovanja, što znači da su konstantno na izvoru novih znanja i informacija - kaže Brkljačić.

Dodaje da u takvom kolaboracijskom sustavu vidi ključ izlaska iz svake krize.

- Svi koji razmišljaju o pokretanju vlastitog poslovanja i potrebna im je podrška, pozivam ih da se priključe našoj novoj inkubatorskoj generaciji - zaključuje Brkljačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:39