USVOJENA REZOLUCIJA

Odbor EP za promet i turizam u usvojenoj rezoluciji nutka države članice EU da turizam uključe u plan oporavka
 Mateusz Slodkowski/AFP

Budućnost je u "sigurnom i čistom" održivom turizmu, a kriteriji za uspostavljanje takvog turizma, uključujući certifikat o cijepljenju, trebali bi biti dio nove strategije Europske unije o održivom turizmu, poručuju europarlamentarci okupljeni u Odboru Europskog parlamenta za promet i turizam.

Upravo su oni s tim ciljem prošlog četvrtka, s 47 glasova za i dva protiv, usvojili nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Europske unije o održivom turizmu. U tom dokumentu nutkaju države članice EU da sektore turizma i putovanja uključe u svoje planove oporavka te da razmotre mogućnost smanjenja PDV-a na te usluge.

Nadalje, u tekstu usvojenog nacrta rezolucije navodi se kako je pandemija promijenila prioritete putnika - oni traže 'sigurniji i čišći' te održiviji turizam. Stoga europarlamentarci nacrtom rezolucije pozivaju države članice da bez odgode i u potpunosti uvedu zajedničke kriterije za sigurno putovanje, među ostalim primjene zajedničkog certifikata o cijepljenju koji bi moguće postao alternativa PCR testovima i karantenama. Isto tako, pozivaju i na osnivanje Europske agencije za turizam.

"Ljeto je iza ugla i želimo izbjeći pogreške i uspostaviti uniformiranje mjere za putovanje, kao što je EU protokol testiranja prije odlaska, certifikat cijepljenja i europski sanitarni pečat. Turizam je jedan od sektora koji je pandemija najžešće pogodila i on bi trebao biti primjereno uključen u planove obnove država članica", istaknula je izvjestiteljica Europskog parlamenta Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT).

O nacrtu rezolucije glasanjem će se izjasniti i Europski parlament.

Inače, pandemija je paralizirala sektor turizma u EU koji zapošljava 27 milijuna ljudi. Trenutno je, zbog posljedica iste, ugroženo oko šest milijuna radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17