OZELENJAVANJE

Terariji su samoodrživi, biljke ne treba često zalijevati, evo kako ih rade u splitskoj osnovnoj školi Plokite

Profesorica Vera Ožegović s učenicima izrađuje terarije

 Ante Cizmic/Cropix

Osnovnu školu Plokite u Splitu krasi veliki školski vrt pun zelenila i stabala uz koje odrastaju generacije učenika, a u posljednje vrijeme i sve više zelenila u unutrašnjosti škole. Trenutno je više od 160 biljnih vrsta, a povodom 50.godišnjice škole krenuli su u novo ozelenjavanje kroz akciju koju je pokrenula ravnateljica prof. Marijana Smoje pod nazivom “50 sadnica za 50 godina škole Plokite”, o čemu smo nedavno pisali.

image

Školski vrt

Ante Cizmic/Cropix

No, nije to sve. Ima u osnovnoj školi Plokite i biljaka u malim terarijima u kojima mogu uživati i ljubitelji prirode izvan škole. Naime, osim u Eko-grupi učenici rado provode aktivnosti i u okviru Učeničke zadruge, te i time pokazuju brigu o okolišu. Učeničku zadrugu vode Vera Ožegović, profesorica biologije i prirode i Joško Rubelj, prof. biologije i kemije i ujedno voditelj Eko-grupe. Kazuju nam kako učenici imaju priliku izrađivati razne prigodne poklone i suvenire, primjerice poput uskršnjih kaširanih jaja ili pak božićnih kuglica. U tome su našli mjesto i za terarije.

image

Prof. Joško Rubelj

Ante Cizmic/Cropix

- Kako sudjelujemo u projektu ozelenjavanja učionica, odlučili smo napraviti male terarije, to je imitacija okoliša u staklenci. U biti to je pravi mali održivi ekosustav i odličan je za ljude koji nemaju previše vremena za pokloniti biljci ljubav i pažnju jer su u potpunosti samoodrživi – kazuje prof. Ožegović koja s učenicima izrađuje terarije.

image

Profesorica Vera Ožegović s učenicima izrađuje terarije

Ante Cizmic/Cropix

Pojašnjava kako biljke u terariju treba jednom u dva mjeseca malo zaliti ili eventualno otvoriti poklopac da bi višak vlage izašao vani. I koliko je sve jednostavno za održavanje i lijepo za vidjeti, toliko za pripremu treba ipak malo više vremena.

- Izgleda jednostavno, ali za jednu bocu, pogotovo s uskim grlom, treba vam tri sata da bi sve bilo uredno napravljeno – kaže prof. Ožegović.

image

Terariji u OŠ Plokite

Ante Cizmic/Cropix

Da bi ih se napravilo, potrebna je staklenka i pluteni čep, a što se tiče postupka, kako nam je pojasnila, prvo se radi drenaža, koja se sastoji od nekoliko slojeva šljunka, zemlje, pijeska i aktivnog ugljena.

- I potrebne su biljke koje vole 70 do 90 posto vlage u zraku. Koristili smo fikus, fitonije, zvjezdastu mahovinu... - kazuje Vera Ožegović.

image

Zelena učionica u OŠ Plokite

Ante Cizmic/Cropix

Prije nekoliko dana profesorica Ožegović i profesor Rubelj sa učenicima su od starog akvarija napravili terarij sa sukulentima, dimenzija 60x40x40.

image

Terarij sa sukulentima

Privatni album

Kako su nam kazali u OŠ Plokite radom u vrtu i brigom o okolišu djeca stječu dobre životne navike, osjećaj odgovornosti i koristi. Aktivnosti koje provode u sklopu projekta ozelenjavanja, a naročito akcija sadnje 50 sadnica za 50 godina škole, izazvale su veliki interes djece i roditelja te rezultirale brojnim dobrobitima: socijalnim, obrazovnim i emocionalnim.

U Rezoluciji Europskog parlamenta od 9. lipnja 2021. o Strategiji EU-a za bioraznolikost do 2030. – Vraćanje prirode u naše živote navedeno je kako priroda propada brzinom i u razmjerima koji su dosad neviđeni u ljudskoj povijesti. Procjenjuje da je u svijetu milijun vrsta izloženo riziku od izumiranja. No, istaknuto je i kako dostupni dokazi upućuju na to da nije prekasno da se zaustave i preokrenu trenutačni trendovi smanjenja biološke raznolikosti. Upravo Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. jedna je od ključnih inicijativa europskog zelenog plana, koja će sa Strategijom „od polja do stola” i drugim politikama oblikovati promjenu kako bi se zaštitila priroda i očuvali staništa i vrste.

Zelene škole, kao što je OŠ Plokite, pokazuju da ima nade na tom putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:11