IMPRESIVNA BILJKA

Fikus je u školi od 1974., a još je iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Ima dobru svjetlost i zemlju, te kvalitetnu njegu

Najstariji fikus u OŠ Plokite u Splitu

 Ante Cizmic/Cropix

Još jedna generacija učenika uskoro će izaći iz školskih klupa u splitskoj Osnovnoj školi Plokite, sljedeće školske godine doći će nova. I tako izmjenjuju se generacije učenika, a sve njih u školskom predvorju natkrilio je fikus. Učili su i družili se pod njegovim okriljem, generacije su prolazile, dolazili su i novi nastavnici, a fikus je iz godinu u godinu bivao sve veći.

Ove školske godine OŠ Plokite obilježava 50 godina od osnutka. Školska zgrada izgrađena je 1971. godine, kada je 13. rujna 1971. godine započela redovna nastava u školi koja se tada zvala "Đordano Borovčić Kurir". A fikus je još stariji.

Splićanin Dragoljub Josipović darovao ga je školi 1974., a kupio ga je u proljeće 1967. godine u Puli. Fikus je tada imao svega 5 listova.

-U siječnju 1972. presadio sam ga u najveći pitar od gline, koji sam mogao naći, promjera većeg od 40 cm, a četiri mjeseca kasnije prerastao je moju suprugu – ispričao je prije nekoliko godina za Slobodnu Dalmaciju i pokazao obiteljske fotografije na kojima se vidi i fikus narastao do plafona.

image

Prof. Joško Rubelj

Ante Cizmic/Cropix

Joško Rubelj, prof. biologije i kemije i voditelj Eko-grupe u OŠ Plokite reći će danas kako ovaj fikus ima svjetlost koja se dobro raspršava, kvalitetnu njegu i dobru zemlju, a uspjeli su ga i vegetativno razmnožiti.

image

Nove sadnice

Ante Cizmic/Cropix

- Otkine se komad izboja, stavi se u vodu 4 do 6 tjedana, ožili se i stavi u novu teglu s novom kvalitetnom zemljom uz dobru drenažu. To mi je cilj da od bilja koje smo dobili vegetativnim razmnožavanjem, uz angažman djece, dobijemo nove sadnice kako bi sve ostale učionice i hodnike obogatili biljem i školu pretvorili u malu džunglu – kaže prof. Rubelj. Tako su 'potomke' fikusa raspodijelili po školi, a uspjeli su razmnožiti i fikus Benjamin, Marantu, dracenu, Yuccu, šefleru, neke kaktuse i agave...

image

Škola je puna zelenila

Ante Cizmic/Cropix

U ovoj školi, kako smo već pisali, dobro znaju kako se čuva priroda i njeguje bioraznolikost. Generacije učenika stasale su uz veliki školski vrt, a u posljednje vrijeme sve je više zelenila u unutrašnjosti škole.

- Naša ravnateljica Marijana Smoje je odlučila da za 50. godišnjicu škole pokrenemo akciju “50 sadnica za 50 godina škole Plokite”. Ukupno smo ove školske godine posadili 23 masline, 4 nešpule i 4 trešnje, 3 jabuke, 2 šipka, te desetak sadnica agava i desetak sadnica kaktusa opuncija u vrtu naše škole. U učionioci kemije pokrenuli smo mini projekt ozelenjavanja i posadili više od 70 teglica sobnog bilja, a u atriju škole je treći dio akcije – posadili smo više od 30 vrsta sobnog bilja pored najstarijeg i možda najvećeg fikusa u Republici Hrvatskoj – kazao nam je nedavno prof.Rubelj.

image

Fikus u školskom predvorju

Ante Cizmic/Cropix

Primjer je to dobre prakse u brizi o prirodi. Na potrebu očuvanja prirode ukazuje se i Strategiji EU-a za bioraznolikost do 2030.- Vraćanje prirode u naše živote, koju je Europski parlament usvojio u lipnju 2021., a koja je jedna od ključnih inicijativa europskog zelenog plana u borbi s klimatskim promjenama i očuvanjem vrsta koje nestaju neviđenom brzinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:30