Lice pravde: priče koje se ne propuštaju

Sprema li se rat i u Bosni i Hercegovini? Tko je kriv za stravičan slučaj zlostavljanja dječaka u Visokom? Upoznajte stolara sa zlatnim srcem! Lice pravde Ivane Paradžiković u srijedu u 21.15 na UNI

promo 

Bosanski lonac je proključao. Etničke podjele i strah od drugog i dalje su konstanta, odgovornost na bošnjačkoj političkoj eliti, a kraj se ne nazire. Reporter Lica pravde Saša Kosanović s nizom sugovornika sa sve tri strane donosi opsežan scan situacije u Bosni i Hercegovini.

Srpsko-hrvatski politički brak iz interesa otvoreno podržava i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a premijer Andrej Plenković mu se ne protivi. Što će od zemlje ostati kada završi medeni mjesec Dodika i Čovića, odnosno Srba i Hrvata koji za njih glasaju i podržavaju njihovu politiku?

image

promo

”Alternativa nema alternativu, a alternativa je ono što je bilo prvo. To je kao u Murphyjevom zakoniku, ono loše što se može dogoditi, ovoj zemlji će se desiti. Ovdje ni rat nije izvjestan. Ako vam obećaju rat, neće ga biti”, ciničan je književnik Veselin Gatalo. No, sve tri strane svjesne su da ovako više ne ide. Je li rat jedino rješenje?

Priča o jednom dječaku

I druga priča Davora Obrdalja u emisiji Lice pravde u srijedu u 21.15 na UNI vodi nas u Bosnu i Hercegovinu, u Visoko. Priča od koje se ledi krv u žilama. Šestogodišnji dječak godinama je bio zatočen u kući bez struje, vode i hrane. Zaključan lokotom, odvojen od oca, pomajke, njihovog zajedničkog djeteta, djeteta iz njezina prijašnjeg braka. Ovaj dječak je bio neželjen. Izgladnio i odbačen. Susjedi su mu tajno dodavali hranu kroz prozor.

Netko hrabar u sredini gdje se suživot bazira na onoj ”šuti, ne miješaj se” zločin je prijavio. Došla je policija, predstavnica Centra za socijalnu skrb, liječnica. I – nikome ništa. Sve je u redu, dijete je zdravo i veselo. Dvije godine poslije, pronalaze ga u stravičnom stanju. Dječak ima šest godina i desetak kila. Tko je kriv za ovaj koban propust?

Stolar zlatnog srca

Zovu ga čaroban stolac. Nikada nijedno dijete nije zaplakalo kada ih se stavi u taj stolac - hranilicu. Obitelj je taj stolac dobila od jednog čovjeka velikog srca. Kada ga dijete preraste, stolac ide drugoj obitelji koja ga treba. Zvuči kao početak neke bajke?

Priča koju potpisuje Vojin Ivkov vodi nas u malu stolarsku radionicu u vojvođanskom selu Rakovac. Okidač su bile previsoke cijene u trgovinama i jedan post na društvenim mrežama. Stolar Milorad Jurković odlučio je izraditi drvenu hranilicu za djecu i pokloniti ju nekome tko si ju ne može priuštiti.

image

promo

Do danas, uz pomoć sina, izradio je više od dvije tisuće drvenih stolaca i podijelio ih obiteljima diljem regije! Jedino pravilo koje ima stolar Mile je da se stolac ne smije naplatiti. Kada ga dijete preraste, stolac se mora pokloniti nekome drugome. Ako netko baš inzistira na plaćanju - može uplatiti za liječenje nekom djetetu. I baš kao u bajci – zakotrljala se lavina dobrih djela! Mile je postao legenda, a donacije za besplatne drvene stolce stižu sa svih strana svijeta.

Lice pravde, srijeda 21.15, UNA TV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:31