PREMIJERA 'IDIOTA'

'BIT ĆU JEDNO NASMIJEŠENO, ALI NE BAŠ POSVE SRETNO BIĆE' Za glumicu Ivu Mihalić to je najdraži zalogaj jer joj ruski klasici oduvijek golicaju maštu

 
Iva Mihalić
 Boris Kovačev / CROPIX

Drama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu oprostit će se od stare godine premijernom izvedbom predstave “Idiot” prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u tradicionalnom premijernom terminu 30. prosinca. Knez Lav Nikolajevič Miškin bit će Luka Dragić, Parfjon Semjonovič Rogožin Bojan Navojec, a Nastasja Filipovna Baraškova Jadranka Đokić.

Dostojevski je na bilo kojoj hrvatskoj kazališnoj pozornici za publiku uvijek silan događaj. Dok Gavella još uvijek igra svoju predstavu “Zločin i kazna” s Franjom Dijakom u ulozi Raskoljnikova, a mnogi hrvatski glumci maštaju o ulogama Mitje, Ivana i Aljoše u “Braći Karamazovima”, koje trenutno nemamo na zagrebačkim pozornicama, HNK najavljuje adaptaciju romana iz 1868. kao predstavu o radoznalosti, ljubavi, suparništvu, žrtvovanju, patnji, neodlučnosti...

Vasilij Senjin

Predsilvestarski termin Drame HNK tako je nakon nekoliko hrvatskih autora posljednjih godina - gledali smo Krležin “Vučjak”, Matišićeve “Ljude od voska”, Novakovog “Ciganina, ali najljepšeg”, pa Gavranov “Svaki tvoj rođendan” - sada uzeo ruski pisac ukrajinskog podrijetla zajedno s ruskim redateljem Vasilijem Senjinom, koji je dvijetisućitih u ZKM-u režirao “Anu Karenjinu” i “Galeba”.

U ulozi Adelaide, nakon što je odigrala naslovnu ulogu u Žižekovoj “Antigoni”, naći će se Iva Mihalić.

Zagreb, 151219.
Glumica Iva Mihalic, fotografirana u studiju Hanza medije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Iva Mihalić

U njezinom osobnom doživljaju opusa autora “Zločina i kazne”, romani “Idiot” i “Braća Karamazovi” dijele prvo mjesto.

- Predivni klasici, izrazito slojeviti karakteri i situacije. Romani koji mi uvijek golicaju maštu i kreativnost. U ‘Idiotu’ u režiji Vasilija Senjina tumačim lik Adelaide. To nije posebno atraktivan lik na prvi pogled, no već na drugi ili treći. Adelaide ima nešto privlačno i zanimljivo u sebi, to je jedan od onih likova koji se vole smješkati i smijati, a iza tog smijeha živi i ne baš tako sretno biće - tumači glumica.

Jadranka Đokić

Dok probe u HNK s ruskim redateljem koji nije nepoznat hrvatskoj publici traju u punom jeku, Iva Mihalić sa zanimanjem promatra i kako su kolege riješili svoje glumačke kreacije.

- Jako mi se sviđa Jadranka Đokić kao Nastasja Filipovna. Vrlo je inspirativna i zanimljiva. Veliki sam fan klasičnih komada i redatelja koji znaju kako kvalitetno postaviti klasični komad. U ovom procesu imam priliku gledati rad redatelja koji režira i precizno daje upute, volim takav tip rada. Užitak je slušati nekoga tko do detalja poznaje materiju i zna kako je oblikovati - govori o ruskom redatelju.

Zagreb, 020219.
Matis Absolut lounge.
Nakon svecane dodjele medijskih nagrada Zlatni Studio 2019 uzvanici se se zabavljali u klubu Matis.
Na fotografiji: Vinko Bresan, Nina Violic, Goran Bogdan, Iva Mihalic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Vinko Brešan, Sandra Botica Brešan, Nina Violić, Goran Bogdan, Iva Mihalić

Kad podvuče crtu, iza nje je, kaže, dobra i intenzivna 2019. godina. U protekloj godini igrala je u HBO-ovoj seriji “Uspjeh”, izašao je film “Pijavice”, gdje igra s Nikolom Đuričkom i Lazarom Ristovskim, a radila je i kratki film “F60.3 “ Pavla Bobinca. Film se zove slično kao naslov Arsena Antona Ostojića, sadrži u naslovu šifru psihijatrijske dijagnoze. O čemu se radi?

- To je kratki film koji progovara o graničnom poremećaju ličnosti, tzv. borderline disorderu. Govori o slučaju mlade djevojke koja se nosi s tim stanjem - kaže glumica, koja ima svoja mjesta opuštanja u Lijepoj našoj. “Malena mjesta srca njenog” su Sljeme, Park šuma Tuškanac, Maksimir, a izvan Zagreba Vis, Primošten i Šibenik. Sebi će tako za blagdane pokloniti nekoliko dana na moru. Na Vis kreće odmah nakon predstave, 31. prosinca, s dobrom knjigom u ruci.

U Zagrebu inače živi u jednom gornjogradskom potkrovlju, u okruženju koje je u zimskim danima naročito poetično.

- Predivno je u gornjogradskom okruženju mog doma. Volim magiju tog mjesta i sretna sam da je moj mali kutak baš tu. Volim šetnje, mir uvečer, plinske lampe po ulicama, veselim se čak i snijegu... Park Grič je još ljepši kada padne snijeg - kaže glumica, koja zagrebačkoj kazališnoj publici preporučuje predstavu “Flex” trešnjevačkog KunstTeatra, koji se nalazi na uglu Dubovačke i Okićke ulice.

- KunstTeatar je novo i zanimljivo mjesto - govori o inicijativi glumca Domagoja Jankovića, redatelja Ivana Planinića i producentice Romane Brajša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 01:22