PROSLAVILI 60 GODINA

S Indexima nakon što su raspametili krcati Lisinski: ‘Sve smo stariji, a publika nam je sve mlađa i mlađa‘

Mnoge se danas naziva legendama, ali ovi momci su istinske legende, rekao je jedan od gostiju, Branko Đurić-Đuro

Zoran Predin

 Nera Simic/Cropix

Pravi koncertni spektakl odvio se u dvorani Vatroslav Lisinski u ponedjeljak navečer, kako već i priliči 60. obljetnici jednog velikog banda s ovih prostora.

Živućim članovima grupe Indexi na pozornici su se pridružili brojni slavni gosti, a posjetitelji su u rasprodanoj dvorani s njima pjevali u glas više od dva sata.

Uz Fadila Hadžića, Nenu Jurina, Miroslava Šaranovića, Pecu Peteja, Vladu Pravdića, Murisa Varajića i Ivana Kukića tijekom koncerta izmjenjivali su se tako Dado Topić, Hari Mata Hari, Zoran Predin, Neno Belan, Branko Đurić-Đuro, Dino Jelusić i mnogi drugi.

image

Koncert Indexi i prijatelji u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Nera Simic/Cropix

S njima smo bili u backstageu Lisinskog i uživo pratili atmosferu, a s mnogima i razgovarali. Evo što su nam otkrili, prije svih basist benda Fadil Redžić koji je priznao da ga je prala trema.

- Uvijek mi je taj osjećaj prije nastupa, ali kad se popneš na binu sve brzo prođe, rekao je, a Dado Topić dodao kako mu je koncept "Indexi i prijatelji" odličan.

- Žao mi je što je ujedno i jedini takav projekt koji je još aktualan na sceni jer mi ovdje imamo toliko glazbenih legendi i imena koje bi također trebalo na sličan način staviti na binu i prezentirati ljudima, dometnuo je. Uostalom to je i razlog zašto je pristao nastupiti.

image

Dado Topić

Nera Simic/Cropix

- To je najvažnije. Svi glazbenici ovdje nisu došli samo da odrade koncert. Svi su ovdje s punim srcem, pjeva se punim plućima. Jedni druge nadograđujemo u tome da ostvarimo zbilja lijep glazbeni događaj, a muzika Indexa je zaista doprinijela tome da to tako i bude, govori Topić, inače nekoć član Korni grupe i jedan od osnivača grupe Time koji je vidno bio uzbuđen.

- Ekipa je, vidim, motivirana kao i inače. Kako vrijeme prolazi sve je očitija želja muzičara da naprave jako, jako dobre koncerte. Mislim, ne mora svaki biti za pamćenje, ali neka budu izvanredni zbog publike koja dolazi. To su ljudi koji dolaze i koji vole Indexe, dodao je.

Bubnjaru Indexa Peci Peteju posebno se svidjelo što je u publici vidio i starije i mlade.

image

Peco Petej

Nera Simic/Cropix

- Publika nam je sve mlađa i mlađa što znači da ne starim! Ostajemo u tome zauvijek mladi, vraćaju se tako slike i Davorina i Boda, Kornelija i ostalih, ali dolazi i snažna poruka kako su oni tu iznad nas. Ja u to vjerujem, pogotovo kada sviram, i ovo treba nastaviti. Ima nas dosta još koji možemo svirati. Neobično sam sretan što sa svojih 73 godine mogu svirati, rekao je Petej.

Kako je izuzetak svirati i pjevati s ovakvim glazbenicima, posebice u ovom projektu, za Jutarnji je potvrdio i poznati bosanskohercegovački veseljak, glumac, redatelj i glazbenik Branko Đurić – Đuro.

- Nisu oni samo vrsni glazbenici, naravno da jesu, ali još je bitnije da su to bukvalno živuće legende. Danas je pojam legende, kako bi rekao, devalvirao, jer svako svakoga naziva legendom. Ovi ljudi, to su istinske, žive legende, rekao je Đuro.

Indexi, osim što su ovim prostorima pokazali kolika može biti moćna glazba, mnogo toga podučili su i sve nadolazeće glazbenike koji su svojim slušanjem i razmatranjem glazbene ostavštine ove grupe za sebe, i vlastitu glazbu otkrili nešto sasvim novo.

image

Branko Đurić Đuro.

Nera Simic/Cropix

- Ovo mi je možda već neki deseti koncert s njima, sviram sa svojim idolima iz mladosti čovječe. To me jako ispunjava, raduje i veseli. Ja sam isto godište kao i Indexi, ja sam rođen te godine kad su oni napravili bend. Odrastao sam uz njihovu muziku, oni su kreirali moj ukus, oni su kreirali to da se krenem baviti muzikom, da se započnem baviti rockom. Oni su krivi, oni su me uvalili u sve ovo, objašnjava nam Đuro.

U backstageu Lisinskog, nekadašnji član ove legendarne grupe ipak na svoj način objašnjava kakva je to glazba Indexa bila, ali i ostala.

- Naša je glazba takva da svima odgovara. A glazba treba svima. Kažu kako i cvijeće brže raste ako mu puštaš dobru muziku, rekao je Fadil Redžić.

image

Nermin Puškar.

Nera Simic/Cropix

No, nije Branko Đurić – Đuro jedini čiji je glazbeni izričaj oblikovala glazba Indexa.

- Ja sam iz jednog malo drugačijeg svijeta glazbe. Nisam nikada lovio efekte popularnosti, sjajnosti i zvijezda već sam uvijek bio na margini. Istraživao sam harmoniju i aranžman, koji bi bili dovoljno interesantni da to potpišem i da to zapravo prezentiram ljudima koji to vole te da ih s pravim razlogom mogu zvati svojom publikom. Tražio sam iskreniji pristup. Kod Indexa sam naučio da teme koju laganije uređene, da one isto mogu biti tako značajne, te isto tako mogu prenijeti i lijepu i pažnju publike. Pod stare godine sam shvatio da i ta lagana muzika ima puno smisla kao i što je Mozart uvijek bio popularan jer je uvijek radio veselu muziku, rekao je Dado Topić.

image

Neno Belan

Nera Simic/Cropix

Kada je grupa Indeks službeno obnovila svoj rad 1995. godine tada je bubnjar sastava bio upravo Peco Petej. Na njegovom licu, ali i tijekom nastupa mogla se primijetiti radost i veselje što se ovaj projekt ponovno realizirao i što opet može zasvirati bubnjeve i pjesme legendarne grupe. U prostorijama iza bine jedva je čekao početak svirke, a kada je ona jednom otpočela, svojim solažama i improvizacijama pokazao je kako i dalje može, ali i želi svirati.

- Suradnja je duga, s Indexima sviram cijeli život. Znamo se zapravo dugo, kad su oni počeli, ja sam imao 14. godine, a svirati sam započeo s 13 godina. Večeras je osjećaj fenomenalan, svi su vrsni muzičari. Nemate napora s nekime svirati, nema napora, iako je dosta komplicirana glazba možda poruka nadvlada, jer poruka je ljubav.

Pecina priča prepuna je putovanja. S indexima se poznaje od davne 1965. godine iz Splita, iz vremena kada su tamo živjele velika imena jugoslavenske glazbe.

- Svi smo se skupa družili tamo te sam tako u Indexe došao 1970-e na 1971. godinu. Tada sam doveo Enca Lesića. Međutim, dogodilo se to da sam ja otišao na akademiju u Graz. Zatim sam počeo svirati s grupom Time i to je trajalo. Nakon toga sam otišao u Veliku Britaniju i tamo sam dobio posao na televiziji. Put je bio osebujan, ponovno sam dolazio u Zagreb da bi se onda još jednom vraćao u Britaniju. I tako je bilo sve do rata kada sam se vratio kući i do sada ostao, rekao je za Jutarnji Peco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:07