PROTIV EKSTREMIZMA

BRAČNI PAR CLOONEY IZDVOJIO MILIJUN DOLARA ZA BORBU PROTIV GOVORA MRŽNJE Reagirali na rasizam u Charlottesvilleu: 'Ne postoje dvije strane mržnje'

 
Amal i George Clooney
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

Hollywoodski glumac George Clooney i njegova supruga Amal donirali su milijun dolara za borbu protiv organizacija koje potiču mržnju i netrpeljivost, reagiravši na taj način na prosvjede održane početkom mjeseca u Charlottesvilleu.

Bračni par Clooney novce je donirao neprofitnoj američkoj organizaciji Southern Poverty Law Center, pravnome centru za siromašne na jugu zemlje, koji prati aktivnost ekstremnih domaćih grupa koje potiču mržnju i netrpeljivost.

Dana 12. kolovoza u protuprosvjedima u Charlottesvilleu organiziranim protiv demonstracija neonacista i bijelih rasista ubijena je mlada žena, a više je osoba ozlijeđeno.

Dvostruki oskarovac u priopćenju je naveo da na ovaj način, zajedno sa suprugom želi dati financijsku potporu u borbi za jednakost, objasnivši i da "ne postoje dvije strane netrpeljivosti i mržnje".

"Ono što se dogodilo u Charlottesvilleu i ono što se događa u zajednicama diljem zemlje, zahtijeva zajednički angažman u suzbijanju mržnje i borbi protiv nje", stoji u priopćenju Zaklade bračnog para Clooney.

Zaklada za pravdu Clooney osnovana je 2016. kako bi promicala pravdu u sudnicama i u školama diljem svijeta. Prošli su mjesec Amal i George Clooney izvijestili da će zaklada izdvojiti više od dva milijuna dolara za obrazovanje sirijskih izbjeglica.

Američki Pravni centar za siromašne prati aktivnost više od 1600 ekstremnih organizacija u Sjedinjenim Državama. Dosad su njegovi aktivisti dobili nekoliko sudskih slučajeva protiv bijelih rasističkih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 00:23