KRALJEVSKO PRIZNANJE

Kraljica Elizabeta II. priznala da osjeća posljedice koronavirusa: ‘Ova užasna pandemija‘

U video-razgovoru s osobljem i pacijentima londonske Royal Hosiptal rekla je da je bila vrlo umorna i nakon COVID-19

Kraljica Elizabeta II. u video-pozivu bolnici

 "AFP PHOTO/BUCKINGHAM PALACE"

Najdugovječnija vladarica na svijetu, britanska kraljica Elizabeta II. (95) otkrila je da je, nakon što je preboljela covid-19, bila "vrlo umorna i iscrpljena". Kraljica je virus pokupila od sina Charlesa s kojim se sastala 8. veljače. Dva dana kasnije otkriveno je da Charles ima covid-19, a zatim je test pokazao da je i kraljica pozitivna. Iako su, kako se pisalo nakon dijagnoze, simptomi kod Elizabete II. bili blagi, očito je da je bolest ostavila traga. Kraljica, koju su obitelj i suradnici ionako nagovarali da malo uspori sa svojim dužnostima, od veljače je doista prorijedila radni raspored.

image

Kraljica Elizabeta II. u video-pozivu bolnici

"AFP PHOTO/BUCKINGHAM PALACE"

Sada je, u sklopu svojih aktivnosti proslave 70-godišnjice vladavine, virtualno posjetila Royal London Hospital, bolnicu u kojoj je otvoren novi, veliki odjel koji nosi njezino ime.

U razgovoru s Asefom Hussainom, koji je bio jedan od pacijenata na covid-odjelu bolnice i njegovom suprugom Shaminom, gdje se požalila na umor i iscrpljenost, dodala je: "Ova užasna pandemija. To nije lijep rezultat."

image

Osoblje i pacijenti The Royal London Hospital tijekom razgovora s kraljicom

Ralph Hodgson, AFP PHOTO/BUCKINGHAM PALACE"

Asef Hussain je vladarici ispričao da je bio treći član obitelji koji je primljen u bolnicu s virusom u prosincu 2020. godine. Dok je ležao u bolnici, umrli su mu brat i otac. On je proveo sedam tjedana na respiratoru. Još uvijek se oporavlja i mora koristiti prijenosni uređaj za kisik.

Kraljica je s djelatnicima bolnice i Hussainovim progovorila i o ograničenjima posjeta bolesnicima koje je strašno pogađalo sve.

"Naravno da je teško kada ne možete vidjeti svoju obitelj", rekla je Elizabeta II., kojoj je medicinska ekipa s odjela opisala rad u vrijeme pandemije, te kako su se pobrinule da nitko od pacijenata ne bude sam.

image

Osoblje i pacijenti The Royal London Hospital tijekom razgovora s kraljicom

Ralph Hodgson, AFP PHOTO/BUCKINGHAM PALACE"

- Držali smo ih za ruke, brisali im suze i pružali smo utjehu. Ponekad se činilo da trčimo maraton bez cilja - ispričala je viša sestra Mireia Lopez Rey Ferrer i dodala: - S velikim ponosom gledam na posljednjih 18 mjeseci. Ponosna sam i na njegu koju smo pružili svakom pacijentu koji je bio u jednom od naših bolničkih kreveta i na svakog člana osoblja koji je svaki dan ostavljao obitelji kod kuće i unatoč strahovima i brigama i došao na posao.

Inače, u ovom odjelu bolnice koji nosi kraljičino ime, a ima 155 kreveta, do sada je liječeno 800 ljudi iz sjeveroistočnog Londona. Odjel je izgrađen za samo pet tjedana, umjesto standardnih pet mjeseci, zbog potrebe za novim krevetima usred pandemije.

Kraljica je u video-pozivu pričala i s građevinarima koji su radili na izgradnji odjela.

- Vrlo je zanimljivo kako svi zajedno rade, zbiju redove kada je to važno. To je divno, zar ne? - rekla je kraljica.

Kada su građevinari spomenuli da je na djelu bio "duh Dunkirka" (jedne od krucijalnih savezničkih operacija u II. svjetskom ratu), kraljica je odgovorila: "Hvala Bogu da još uvijek postoji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:41