PRANJE NOVCA

Leonardo DiCaprio uvučen u golemu prevaru tešku milijarde dolara: Bit će svjedok na suđenju

Leo nije znao da je novac koji je reper Pras Michael uložio u film ‘Vuk s Wall Streeta‘ rezultat muljaže malezijskog poduzetnika

Leonardo Di Caprio u ”Vuku s Wall Streeta”

 Warner Bros./Village Roadshow/Collection Christophel Via Afp

Leonardo DiCaprio naveden je kao svjedok na saveznom suđenju reperu Prasu Michelu, koji je optužen za sudjelovanje u shemi pranja novca vrijednoj više milijardi dolara koja je pomogla financiranju DiCapriova filma "Vuk s Wall Streeta".

DiCaprio (47) je već jednom svjedočio u Washingtonu, 2019. godine, u slučaju prevare povezane s tim filmskim hitom Martina Scorsesea u kojem je Leo glumio glavnu ulogu i bio producent. Sada bi mogao ponovno sjesti na klupu za svjedoke na suđenju Michelu, koje bi trebalo početi 4. studenog.

Reper Pras Michel (49), jedan od članova legendarnog hip hop benda Fugees, bio je povezan s Jhoom Lowom (40), malezijskim poduzetnikom koji je navodno pronevjerio milijarde iz malezijskog državnog fonda za ekonomski razvoj "1Malaysia Development Berhard" ili 1MDB i sada je u bijegu. Michel je, pak, navodno primio između 8 i 40 milijuna dolara za svoju ulogu u pronevjeri.

image

Zbog suđenja Parsu Michaelu neće biti turneje Fugeesa

Focus Films Collection/Everett/Profimedia

Pras Michael je također optužen da je pomogao Lowu da prevari američku vladu prijenosom više od 21 milijuna dolara u prekomorske fondove. The Washington Post gotovo piše kako je milijun dolara od tih sredstava bio usmjerio u predizbornu kampanju Baracka Obame 2012. godine, preko 20 donatora kako bi izbjegao razotkrivanje prevare.

DiCaprio je nesvjesno upleten u sve kada je Michel pomogao financirati proračun "Vuka s Wall Streeta" sa 100.000.000 dolara. Ipak, nejasno je koliko je novca ukupno osigurao za film.

Zanimljivo je da DiCaprio nije čekao pozive odvjetnika ili suda - CNN navodi da se glumac, kada je 2019. godine iz medija doznao za optužbe protiv Michela, sam obratio Ministarstvu pravosuđa kako bi pomogao u istrazi.

Njegov glasnogovornik rekao je da on surađuje s istražiteljima cijelo vrijeme "kako bi utvrdili jesu li on ili njegova zaklada, Zaklada Leonardo DiCaprio, ikada primili bilo kakve darove ili dobrotvorne donacije izravno ili neizravno povezane s tim strankama, i ako jesu, da ih mogu vratiti što prije".

- I gospodin DiCaprio i LDF nastavljaju u potpunosti podržavati sve napore da se osigura pravda u ovoj stvari - također je rekao glasnogovornik - On je zahvalan je na vodstvu i uputama kako bi se to postiglo.

Posljedica priče je i definitivni kraj Fugeesa koji su se planirali ponovno okupiti i krenuti na svjetsku turneju. Grupa koju su uz Micahela činili Lauryn Hill i Wyclef Jean, sredinom 90-ih bila je na vrhuncu slave i dobivala Grammyje, a najava njihova povratka na scenu oduševila je mnoge. Od toga neće biti ništa, jer osim što mora biti u sudnici, Pras Michael ne smije putovati u inozemstvo.

image

Jho Low navodno se skriva u Kini

Michael Loccisano/Getty Images/Profimedia

Mozak cijele operacije Low neće se pojaviti na sudu jer je u bijegu - navodno bezbrižno živi u Kini, oni koje je oštetio žale se da se u Maleziji ni ne trude previše pronaći ga iako su u toj zemlji čak izbile demonstracije na kojima se tražilo njegovo hapšenje i izvođenje pred lice pravde. Amerikanci govore da mu Kina pomaže jer je bio posrednik u nekim poslovima za njih.

Popis svjedoka američke Vlade u ovom slučaju broji 72 osobe. Na popisu svjedoka su i tri zaposlenika Donalda Trumpa u vrijeme njegova predsjedničkog mandata - šef osoblja John Kelly, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Matt Pottinger i savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:33