POBJEŠNJELI MAX

Alkohol i teška narav srozali ga na dno dna

Nakon što se razveo od supruge Robyn, slavnom oskarovcu sve je u životu krenulo nizbrdo
 SIPA

Australski glumac Mel Gibson više od tri desetljeća uživao je status jednog od najvećih čistunaca u Hollywoodu. Bio je jedan od najplaćenijih glumaca, čim se počeo baviti režijom zaredali su golemi uspjesi, a u privatnom životu sve je izgledalo idealno. Imao je jedan od najstabilnijih i najdugovječnijih brakova, sa suprugom, bivšom medicinskom sestrom Robyn Moore, dobio je sedmero djece i činilo se da ništa ne može ugroziti njegov ispeglani imidž. No, posljednjih nekoliko mjeseci sve se srušilo kao kula od karata. Nekoć uzoran otac i suprug pod istragom je losangeleske policije zbog obiteljskog nasilja, a osim njegovih sve češćih rasističkih ispada - na meti su mu bili svi: od homoseksualaca do raznih etničkih i vjerskih manjina - navodno je tukao i vrijeđao svoju bivšu ljubavnicu Oksanu Grigorievu. Gibson je čak ostao i bez svojih dugogodišnjih predstavnika, poznata talent agencija William Morris Endeavor nedavno ga je izbrisala sa liste klijenata zbog njegovog “nepriličnog ponašanja”.

Američki san

Gibsonov pad s pijedestala počeo je lani u travnju kada je svijetom odjeknula vijest da napušta suprugu, s kojom je bio u braku 29 godina i koja mu je rodila šest sinova i jednu kćer, zbog 39-godišnje ruske glazbenice Oksane Grigorieve. Od tog trenutka stvari samo postaju gore. Ubrzo nakon vijesti o razvodu procurila je informacija da je Oksana trudna, i to već nekoliko mjeseci. Robyn je odmah uzvratila udarac te je samo dva tjedna kasnije zatražila razvod braka. Navodno je to trebao biti najskuplji razvod u povijesti i spominjala se brojka od milijardu dolara. Melova idila s Oksanom nije dugo potrajala - samo pet mjeseci nakon rođenja njihove kćeri Lucije, par je u travnju objavio da se razilazi. Krajem lipnja počelo je njihovo prepucavanje, a Oksana sada tvrdi da ju je 54-godišnji glumac mjesecima verbalno i fizički zlostavljao. Nitko nije mogao predvidjeti ovakav razvoj situacije. Naime, Gibson se od siromašnoga australskoga glumca početkom 1980-ih prometnuo u jedno od najvećih glumačkih imena današnjice te ga se isticalo kao primjer ostvarenja američkog sna.





Debitirao kao student

Rođen u Peekskillu u državi New York kao šesto od jedanaestero djece, Mel se preselio u Australiju u dobi od 12 godina jer je njegov otac, tradicionalni katolik, bio uvjeren da su promjene u američkom društvu nemoralne. Mel je studirao na Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti te još kao student 1976. debitirao u trileru “Summer City”. Ulogom retardiranog mladića u romantičnoj drami “Tim” 1979., za koju je osvojio i australski ekvivalent Oscaru, počeo je njegov strelovit uspon prema vrhu. Taj mu je uspjeh donio glavnu ulogu u filmu B-produkcije koji ga je lansirao u zvijezde. Riječ je, naravno, o “Pobjesnjelom Maxu” u kojemu glumi policajca osvetnika. Za tu je ulogu dobio i prvi značajniji honorar - za današnje prilike smiješnih 15.000 dolara. Film je postigao golem uspjeh ne samo u Australiji, nego i u SAD-u i ostatku svijeta te zaradio više od 100 millijuna dolara. Unatoč uspjehu, Gibson je već tada pokazivao znakove nestabilnosti pa zamalo nije niti dobio ulogu koja ga je proslavila. Naime, njegov agent sredio mu je audiciju za “Pobjesnjelog Maxa”, ali noć prije potukao se s trojicom muškaraca, što je završilo natečenim nosom, slomljenom čeljusti i drugim ozljedama.

Oscar za režiju

Nakon uspješnog nastavka “Pobjesnjeli Max: Cestovni ratnik” mladom Gibsonu otvorila su se sva vrata, što je on i više nego dobro iskoristio, te su uslijedili filmovi “Godina opasnog življenja”, “Bounty” i “Pobjesnjeli Max 3”. Krajem 80-ih i početkom 90-ih karijeru mu je obilježila uspješna trilogija akcijskih komedija “Smrtonosno oružje” te su se nastavile nizati uspješnice poput “Hamleta”, “Air Americe”, “Zauvijek mlad” i “Mavericka”. Nakon “Hrabrog srca”, koje mu je donijelo Oscare za najboljeg redatelja i film 1996. godine, Gibson je doživio apsolutni vrhunac svoje karijere. Osam godina poslije stigla je “Pasija” i ništa više nije kao prije.

Vrijeđanje i ponižavanje

Iako je otprije poznato da ima tešku narav te je tijekom godina imao i rasističkih ispada, pravi slom njegova imidža u javnosti počeo je antisemitskim ispadom prije četiri godine kada je uhićen zbog vožnje u pijanom stanju.

- Prokleti Židovi... Židovi su odgovorni za sve ratove u svijetu. Jesi li ti Židov? - derao se Gibson na policajca.

Nedavno su u medije procurile i snimke na kojima Gibson tijekom nekontroliranog ispada “časti” Oksanu raznim pogrdnim imenima poput “kučko” i “pi...” te joj prigovara zbog nepriličnog odijevanja.

- Sramotiš me. Izgledaš kao svinja koja se tjera i ako te siluje hrpa crnčuga, sama si kriva - navodno je rekao Gibson.

Napad na bivšu djevojku nije izolirani incident. Naime, oskarovac je prije godinu dana, tijekom nedjeljne mise u crkvi u Kaliforniji, vikao na župljane, dva svećenika i biskupa, optužujući ih da ga ogovaraju te im je čak zaprijetio da će zatvoriti crkvu ako mu ne prestanu govoriti iza leđa. U srpnju prošle godine, pak, napao je novinarku koja se kao lažna obožavateljica uvukla u VIP ložu i pokušala snimiti Oksanu i Mela.

Slavni glumac je jednom izjavio da je počeo piti sa samo 13 godina te da donekle normalno funkcionira tek otkad je upoznao suprugu Robyn za koju je rekao da je “njegova Gibraltarska stijena, ali samo puno ljepša verzija”. Sada kad je izgubio glavni oslonac u životu, Mel očito više ne može kontrolirati svoje agresivne ispade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:04