FOURFOURTWO IZABRAO

VELIČANSTVENIH 100 Messi najbolji na svijetu, Luka Modrić 37., Mario Mandžukić 98., Torres stoti

 AP

Predblagdansko je doba godine i svatko će vam pokušati zapakirati svoj pravorijek o najboljem nogometašu svijeta. Fifa je prekjučer najavila: bit će to Messi, Ronaldo ili Iniesta. Vox populi će taj krug još skratiti i dilemu svesti na Argentinca i Portugalca. Sir Alex Ferguson i Josep Guardiola kažu Messi, José Mourinho kaže Ronaldo. Messi kaže “Nemojte me to pitati”, Ronaldo kaže “Ja!” Pelé kaže - nijedan! A za njim odmah i Maradona: “Da, nijedan. Naljutit ćemo Peléa...”.

Svoje izbore objavit će idućih tjedana svi specijalizirani nogometni mediji, a prvi je to napravio FourFourTwo. Ljestvica poznatog engleskog mjesečnika za mnoge je relevantan orijentir dugi niz godina i uglavnom se poklapa s listama koje rade Fifa i Uefa. Iako, jasno, uvijek ima crtu subjektivnosti i nekoliko svojih favorita.

Jutarnji list stoga je u FFT-ovoj “stotki” napravio ponešto preinaka, poput dizanja Zlatana Ibrahimovića s 13. na 4. mjesto, ili Neymara s 28. na 10. Promiješali smo ljestvicu uz napomenu da nismo dirali pozicije jedine dvojice Hrvata ( Luke Modrića na 37. i Marija Mandžukića na 98. mjestu), te ubacili neke, u izboru ovog magazina zaboravljene asove, poput Čecha i Drogbe. Ovo je najboljih 100 nogometaša svijeta... Što vi mislite?

1. Lionel Messi

Barcelona

Iako će José Mourinho reći: “Ako je Messi najbolji na zemlji, onda je Ronaldo najbolji u svemiru”, većina opinion makera priklanja se tezi da Argentinčeva aura i dalje sjaji jednako kao i u prethodne tri godine kada je osvajao Zlatnu loptu. Kako ovo nije izbor najtrofejnijeg kluba, nego najboljeg igrača, onda odličjima treba pretpostaviti pojedinačni učinak. A Messi je, u trenucima dok se statističari pripremaju za podvlačenje crte pod 2012., u lovu na najveći individualni rekord - broj golova. Gerd Müller tjednima se priprema na detronizaciju s mjesta najboljeg strijelca u jednoj kalendarskoj godini. Pridodajte tome svežanj ostalih većih ili manjih rekorda, umjetnički dojam i činjenicu da već godinama vuče Barcelonu i održava je na vrhu i znat ćete zbog čega Rooney, Xavi, Guardiola, Vilanova, Ronaldo (pravi) i mnogi drugi kažu: Messi je najbolji u povijesti.

2. Cristiano Ronaldo

Real Madrid

Prije nekoliko mjeseci, netom nakon osvajanja Primere, Ronaldo je u jednom intervjuu bez zadrške zaključio: “Uspoređivanje Messija i mene je kao paralelni test Porschea i Ferrarija, no ja sam u ovom trenutku bolji”. Pokrenuo je time seriju strelica prema svima koji ga stavljaju u Argentinčevu sjenu. U nju se uklapa i ona maksimirska ispovijest iz prošle godine: “Ljubomorni ste jer sam lijep, bogat i fantastičan”. Ronaldova najveća nesreća definitivno je što igra u Messijevoj eri.

Autor je najskupljeg transfera u povijesti, ali Leo je statistički uglavnom uvijek bio korak ispred njega.

Ipak, Portugalac je nade u najveće Fifino priznanje uskladištio u sljedećim rekordima: prvi je čovjek s dvije Zlatne kopačke u dvije različite lige, prvi je zabijao na šest uzastopnih Clásica i porušio je apsolutno sve Realove golgeterske rekorde u jednoj sezoni.

3. Iniesta

Barcelona

Što je Messi bez Xavija i Inieste? To pitanje obično vade skeptici koji tvrde da Leov čarobni plašt djeluje samo u Barceloni, a ključni su im argumenti Messijeve igre za Argentinu, iako ih Leo nastupima za reprezentaciju i tu u zadnje vrijeme uspješno opovrgava. No, to ne umanjuje činjenicu da je Iniesta i dalje najbolji veznjak svijeta.

Ove se godine drugi put popeo na vrh Europe, nakon čega su uslijedile dvije Uefine nagrade: proglašen je najboljim igračem turnira u Poljskoj i Ukrajini, a zatim i najboljim nogometašem u Europi uopće.

Ispred Messija i Ronalda! Valja podsjetiti i da je bio član idealnih postava Eura 2008. i SP-a 2010., na kojem je zabio pobjednički gol.

Andres Iniesta dirigira Barceloninom tika-takom već cijelo desetljeće, a tek mu je 28 godina... Najbolje od Inieste tek predstoji!

4. Zlatan Ibrahimović

PSG

Remek-djelo škaricama i nokaut Engleske zaokrućilo je još jednu fantastičnu golgetersku sezonu. Ibra ih više i ne broji...

5. Radamel Falcao

Atlético

Dvostruki uzastopni najbolji strijelac Europske lige konstantno brusi status gol-mašine i u stopu prati Messija i Ronalda.

6. Andrea Pirlo

Juventus

Samo je Messi u prošloj godini imao više dodavanja u zadnjoj trečini igrališta od Pirla. Glavni ideolog Juveove nepobjedivosti.

7. Robin van Persie

Manchester United

Promjena dresa nimalo nije nagrizla njegov hladnokrvni instinkt za mrežu. Najbolji u prošloj sezoni Premier lige po izboru igrača.

8. Xavi

Barcelona

Tika-taka mu polako otkucava, ali Xavi još uvijek ne zna definiciju netočnog dodavanja. Na Euru čovjek s najviše paseva.

9. Iker Casillas

Real Madrid

Dugi niz godina na vrhu, a tek je ušao u najbolje vratarske godine. U dresu reprezentacije ima već više od stotinu pobjeda.

10. Neymar

Santos

Europa jedva čeka da se pojavi i pokaže zbog čega Pelé stalno trubi da je bolji od Messija. Brazilci su već upoznali magiju...

11. Wayne Rooney

Manchester United

Dolaskom Van Persieja naviknuo se na nešto dublju ulogu, što je iskoristio da svoj golgeterski pedigre nadogradi asistencijama.

12. Sergio Agüero

Manchester City

Prošla mu je sezona bila vrlo plodna i prva u kojoj je dostigao granicu od 30 golova. Njegov je gol, uostalom, Cityju donio naslov.

13. David Silva

Manchester City

Duša Cityjeve igre čija je nesreća štoŠpanjolska ima fantazista “na bacanje”. Najbolji asistent Cityja, ali i Europskog prvenstva (3).

14. Yaya Touré

Manchester City

Pojam veznjaka koji jednako predano odrađuju i obrambene i napadačke zadatke. Samo je Arteta u Premier ligi primio više lopti.

15. Mesut Özil

Real Madrid

Modrićev glavni konkurent za poziciju nije se obeshrabrio dolaskom konkurencije. Prošle sezone u Primeri je bio najbolji asistent (17).

16. Cesc Fŕbregas

Barcelona

Del Bosque ga je na Euru predstavio kao “lažnu devetku” i izmislio novu formaciju. Cesc se ipak i dalje najbolje snalazi kao asistent - čak 11 puta u prvenstvu je bio dodavač za gol, najbolji od Španjolaca.

17. Sergio Ramos

Real Madrid

Bez problema s boka u reprezentaciji uskočio na mjesto stopera gdje je trebao biti Puyol. Napadački najaktivniji branić na Euru - čak sedam udaraca na gol.

18. Vincent Kompany

Manchester City

Dobrodušni stoper predvodnik je nove Belgije, ali i Cityjeve renesanse. Prošle sezone imao je najviše blokiranih udaraca u Premier ligi.

9. Gareth Bale

Tottenham

Treću sezonu zaredom drži visoku razinu golova i asistencija, a odlaskom Modrića i Van der Vaarta postao je ključni igrač. Uskoro će u puno veći klub.

20. Karim Benzema

Real Madrid

Nedavno se pobunio zbog minutaže, no Mourinho ga ipak pretpostavlja Higuaínu. Prošla sezona bila mu je najbolja u karijeri sa 32 gola.

21. Philipp Lahm

Bayern

22. Didier Drogba

Shanghai Shenhua

23. Franck Ribéry

Bayern

24. Xabi Alonso

Real Madrid

25. Edinson Cavani

Napoli

26. Thiago Silva

PSG

27. Jordi Alba

Barcelona

28. Robert Lewandowski

Borussia Dortmund

29. Eden Hazard

Chelsea

30. Gonzalo Higuaín

Real Madrid

31. Bastian Schweinsteiger

Bayern

32. Sergio Busquets

Barcelona

33. Gianluigi Buffon

Juventus

34. David Villa

Barcelona

35. Dani Alves

Barcelona

36. Manuel Neuer

Bayern

37. Luka Modrić

Real Madrid

Treniranje pod Mourinhom zasad ga nije gurnulo u najužu elitu svjetskog nogometa, čemu pridonosi i snažna konkurencija zbog koje se Modrić podjednako druži s klupom i biva starter. U odnosu na prošlogodišnju ljestvicu FFT-a, ostvario je pad od 19 pozicija. Autori ističu da u Realu još uvijek ne diktira igrom onako kao što je to činio u Tottenhamu.

Na Modrićevu je vagu, međutim, sjeo podatak koji je čak i kod nas prošao gotovo neprimjećeno: u statistici Premier lige bio je najuspješniji autor tzv. ključnih dodavanja, odnosno pokretača onih akcija koje su završavale golovima ili izglednim prilikama. Takvih je dodavanja u sezoni 2011./12. bilo 91. Iako su španjolski mediji usred male Realove krize kritizirali Mourinhovu bezrezervnu podršku Luki te zaključili da on “ipak nije Supermen”, Portugalac mu vjeruje. I čim pojača doziranje minutaže, pokazuje se da klasa ne može dugo biti samozatajna.

38. Juan Manuel Mata

Chelsea

39. Gerard Piqué

Barcelona

40. Pepe

Real Madrid

41. Ashley Cole

Chelsea

42. Ángel di María

Real Madrid

43. Daniele De Rossi

Roma

44. Joe Hart

Manchester City

45. Klaas-Jan Huntelaar

Schalke

46. Carlos Tévez

Manchester City

47. Luis Suárez

Liverpool

48. Mario Balotelli

Manchester City

49. Mario Gómez

Bayern

50. Claudio Marchisio

Juventus

51. Steven Gerrard

Liverpool

52. Antonio Valencia

Manchester United

53. Marco Reus

Borussia Dortmund

54. Wesley Sneijder

Inter

55. Alexis Sánchez

Barcelona

56. Marcelo

Real Madrid

57. Mario Götze

Borussia Dortmund

58. Hulk

Zenit

59. Jérémy Ménez

PSG

60. Antonio Di Natale

Udinese

61. Santi Cazorla

Arsenal

62. Pedro

Barcelona

63. Samuel Eto’o

Anći

64. Carles Puyol

Barcelona

65. Mats Hummels

Borussia Dortmund

66. Giorgio Chiellini

Juventus

67. Kevin-Prince Boateng

Milan

68. Ramires

Chelsea

69. Frank Lampard

Chelsea

70. Javier Pastore

PSG

71. Shinji Kagawa

Manchester United

72. Joăo Moutinho

Porto

73. Fernando Llorente

Athletic

74. Toni Kroos

Bayern

75. Thomas Vermaelen

Arsenal

76. Samir Nasri

Manchester City

77. Roberto Soldado

Valencia

78. Oscar

Chelsea

79. Miroslav Klose

Lazio

80. Christian Eriksen

Ajax

81. Andrea Barzagli

Juventus

82. Nemanja Vidić

Manchester United

83. Javier Hernández

Manchester United

84. Arjen Robben

Bayern

85. Lucas Moura

Săo Paulo (PSG od 2013.)

86. Petr Čech

Chelsea

87. Víctor Valdés

Barcelona

88. Jakub Blaszczykowski

Borussia Dortmund

89. Javi Martinez

Bayern

90. Marek Hamšík

Napoli

91. Hernanes

Lazio

92. Samir Handanovič

Inter

93. Alan Džagoev

CSKA

94. Diego Milito

Inter

95. Isco

Málaga

96. Marouane Fellaini

Everton

97. Lukasz Piszczek

Borussia Dortmund

98. Mario Mandžukić

Bayern

99. James Rodriguez

Porto

100. Fernando Torres

Chelsea

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:52