U DANSKU PO MEDALJU

POČINJE EP U RUKOMETU 'Nakon tri bronce zaredom sada svi želimo uzeti zlato'

Falit će nam Lacković, falio nam je i Balić, no opet ćemo ići do kraja, hoćemo zlato, kaže Vuković

Hrvatski rukometni reprezentativci, njih 18, otputovali su u subotu ujutro u Kopenhagen gdje ih već sutra očekuje otvaranje EP-a protiv reprezentacije Bjelorusije. “Pakleni” su jedna od rijetkih reprezentacija, jedina uz Francusku i Španjolsku, koja je izborila nastupe na svakom od 11 dosadašnjih prvenstava (uključujući i predstojeće). Naši u Danskoj brane broncu iz Srbije 2012., a istodobno streme barem korak više u odnosu na tri posljednja “brončana” natjecanja.

Triput bili brončani

Jedina su reprezentacija koja na tri posljednja natjecanja ima osvojeno odličje, a takvi su im i planovi za Dansku u kojoj su jedan od favorita. Izbornik Slavko Goluža je nakon otpadanja Blaža Lackovića odlučio na put voditi svih 18 igrača koje je imao na pripremama u Umagu, a onih 16 koji će igrati u prvom krugu natjecanja odredit će neposredno uoči prve utakmice. U taboru reprezentacije, kao i uvijek, vlada nepodijeljeni optimizam. Kapetanu Igoru Voriju, jedinom preostalom “Portugalcu”, zadatak je spustiti loptu na zemlju:

- Iz godine u godinu ista priča, pomalo mi se dosadno ponavljati. Dobro smo se spremili, idemo na EP s velikim očekivanjima. Spremni smo i moćni, uvjeren sam da možemo bolje od bronce. To ne znači da smo već u polufinalu, upravo suprotno, moramo se fokusirati samo na prvu utakmicu s Bjelorusijom. Često prva utakmica zna odrediti cijeli tijek natjecanja. Eventualni poraz može unijeti nervozu, no uvjeren sam da neće tako biti.

‘Cilj je opet medalja’

Zlatko Horvat već je godinama standardno krilo u reprezentaciji. I on je potpuno jasan:

- Naš je cilj neka od medalja. Naravno, zna se koja je želja svima. Ipak, treba biti oprezan jer je riječ o EP-u na kojemu nema slabe reprezentacije i nitko nema pravo na slab dan ili na opuštanje kao, na primjer, na SP-u kad se poneka utakmica može odigrati ‘pod ručnom’. Bjelorusija, Crna Gora i Švedska tri su opasne momčadi, tri različite škole. Crnogorci su naša, Bjelorusi ruska, a Šveđani tipična skandinavska. Europa je to, svaka se pogreška kažnjava i zato si nećemo dopustiti nijednu.

Bilo da je riječ o starim prvotimcima ili mladima, poput Sliškovića, koji su tek ušli u reprezentaciju, svi se slažu u izboru favorita na EP-u.

- Kao prvo Danska, najprije zato što je domaćin, ali i zbog snage. Aktualni su prvaci i bili su u finalu SP-a. Imaju Hansena i Landina, svuda su ‘poduplani’. O Francuskoj ne treba ništa više govoriti, a tu su i Španjolci te Šveđani koji također igraju praktično isto na domaćem terenu. Naravno, tu smo i mi kao najozbiljnija konkurencija za vrh. Nadam da ćemo dogurati do polufinala, a onda je sve otvoreno - rekao je Ivan Čupić, nabrijano krilo o čijem učinku puno toga ovisi.

Može samo 100 posto

- Nemam osobnih želja, najbolji strijelac, ulazak u najbolju sedmorku... Nisam o takvim stvarima nikad razmišljao, ni ja, ni netko od suigrača. Bitan nam je samo zajednički cilj, a to su pobjede u svakoj utakmici. Jedino što mi je važno je da budem zdrav, da mi se ne dogodi nešto kao u Španjolskoj kad sam doslovno u zadnjoj minuti zadnje utakmice teško ozlijeđen. Da, bio sam tada protiv Slovenije jako ljut. No, ja sam tip igrača koji, kad igra na 60 posto, ispada prilično smiješan. Zato uvijek idem maksimalno, a to ponekad donese ozljedu. Imao sam ih dosta u karijeri, no uvijek se vratim. Ako mi se takvo što opet dogodi, opet ću se vratiti, no nisam ja bitan, bitna je samo momčad. A ova je momčad jedna velika i sretna obitelj u kojoj svatko zna svoj posao i zato smo tako uspješni.

‘Korak po korak’

“Utakmicu po utakmicu”, to je uobičajena floskula, no to je jedini put do vrha. Potvrdio je to i Drago Vuković, veteran još od Atene 2004. Splićanin će nakon otpadanja Lackovića zasigurno imati zapaženiju ulogu:

- Zadovoljni smo, spremni i nabrijani. Šteta je zbog Laca i žao mi je što ga neće biti. Takvog je igrača teško nadomjestiti, no tako je bilo i s Balićem. Bez obzira na to, idemo po medalju, zlato je cilj. No, zasad smo na Bjelorusiji, samo smo njih ‘snimili’. Neće biti kao u Španjolskoj kad smo ih lako sredili. Oni su i tamo u skupini na početku puno bolje igrali. Poslije su pali jer imaju tanju klupu. Sada će biti puno teže. No, pobijedit ćemo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:16