OREGON

Čudne ribe s golemim očnjacima nasukale se na obali, znanstvenici u čudu

Ova stvorenja se ne viđaju često, a tri su razloga zašto su možda završile na suhom
 Paulo De Oliveira/Avalon/Profimedia

Neobične, rijetko viđene kanibalske ribe s golemim očima i očnjacima poput bodeža preplavile su obalu Oregona u SAD-u, ostavivši stručnjake u nedoumici. U objavi na Facebooku koja datira od 1. svibnja 2023. godine iz Državnog parka Oregona napisali su da je posljednjih tjedana na plažama pronađeno nekoliko nasukanih riba lanceta, prenosi Klik.

- Nitko nije siguran zašto se nasukavaju na obalu - stoji u objavi.

Dugonosa lanceta (Alepisaurus ferox) inače živi u tropskim i suptropskim vodama. Iako se mogu naći u plitkim vodama, njihovo preferirano stanište je zona sumraka - oko 200 do 1000 metara ispod površine oceana.

Jedna od riba lanceta nedavno pronađenih u Oregonu bila je još živa kad ju je voda izbacila i pomogli su joj se da se vrati u ocean te je uspjela otplivati.

Lancete su jedna od najvećih dubinskih riba, narastu do 2 metra i imaju peraju poput jedra koja se proteže preko gotovo cijelog tijela. Hermafroditi su, dakle imaju i muške i ženske spolne organe, imaju želatinozne mišiće, a tijelo im je prekriveno porama. Oni su također ozloglašeni kanibali, o čemu svjedoče male ribe lancete koje se često pojavljuju u želucima većih.

Nekoliko je razloga zašto se ove ribe mogu nasukati: bolesne su, donijela ih je oluja ili se radi o temperaturnom šoku. Potonje znači da se riba odjednom nađe u vodi koja je hladnija od one na koju su navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:53