JOHNATAN

Najstarija kopnena životinja na svijetu proslavila 191. rođendan! Na svijet je došla još dok je Darwin plovio morima...

Dugovječna kornjača je slijepa i bez osjeta mirisa, ali i dalje ima dobar apetit. Dane provodi lutajući imanjem

Kornjača Johnatan

 /Profimedia

Najstarija živuća kopnena životinja na svijetu, sejšelska divovska kornjača Jonathan proslavila je 191. rođendan.

Smatra se da je Jonathan na svijet došao 1832.: te godine u Londonu se pojavila kolera, Grčka je postala neovisna, a Charles Darwin plovio je svijetom na brodu HMS Beagle. Jonathan je dakle rođen prije izuma telefona, fotografije i poštanske marke, a tijekom njegova, čini se, mirnog života svašta se događalo na našem planetu uključujući građanski rat u SAD-u, dva svjetska rata, uspon i pad Sovjetskog Saveza te dva svjetska rata.

Jonathanov život dobro je dokumentiran od 1882. godine kad je sa Sejšela u Indijskom oceanu prenesen s još tri kornjače na Svetu Helenu, mali vulkanski britanski otok u Atlantskom oceanu poznat po tome što je na njemu umro Napoleon (1769.-1821.).

Jonathan živi na imanju Plantation House, službenoj rezidenciji guvernera, a njemu se brine vlada Svete Helene. Ime Jonathan dao mu je 1930. godine tadašnji guverner Svete Helene sir Spencer Davis, no dugovječna je kornjača dosad ispratila 31 guvernera. Sada živi s tri mnogo mlađe kornjače Davidom, Emmom i Fredom. Jonathan je slijep i bez osjeta mirisa, a dane provodi lutajući imanjem. No, njegov apetit i dalje je dobar, a hrane ga jednom tjedno voćem i povrćem.

- Jonathan je dobrog zdravlja i svi trenutni pokazatelji daju nam nadu da će doživjeti svoje treće stoljeće, ako se to već nije dogodilo - rekao je Joe Hollins u Guinnessovoj knjizi rekorda.

- Da budem iskren, mislim da je Jonathan i stariji, ali to nikad ne možemo znati – smatra Joe Hollins, veterinar koji se brine za kornjaču koja uživa velike simpatije diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:51