AFERA FIMI-MEDIA

BIVŠI ČLAN UPRAVE HAC-a Josip Sapunar pravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora

Iako je tužiteljstvo za Sapunara predlagalo izricanje uvjetne osude od 11 mjeseci i povrat dijela izvučenog novca, sud mu je izrekao znatno težu sankciju
 Ranko Šuvar / Cropix

Nekadašnji član Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar pravomoćno je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od 2,5 godine zatvora u aferi Fimi-Media.

Vrhovni sud nije uvažio žalbu obrane koja je tražila manju sankciju, već je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda.

Mora vratiti 7,7 milijuna

Sapunar je u srpnju lani proglašen krivim da je kao član Uprave HAC-a, zajedno sa svojim prijašnjim kolegama iz Uprave, sudjelovao u izvlačenju novca iz HAC-a preko marketinške agencije Fimi-Media, među ostalim i za HDZ. Osuđen je na tzv. djelomičnu uvjetnu kaznu od koje polovicu, 15 mjeseci, mora izdržati u zatvoru, a ostatak mu se zamjenjuje uvjetnom kaznom. Usto mu je naloženo da vrati nezakonito izvučeni novac, oko 7,7 mil. kuna. Sapunar je bio optužen zajedno s Marijom Crnjakom, Juricom Prskalom i Zlatkom Korparom, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u startu priznao počinjenje zloupotreba za koje ga se teretilo.

Odbili blažu kaznu

Iako je tužiteljstvo za Sapunara predlagalo izricanje uvjetne osude od 11 mjeseci i povrat dijela izvučenog novca, vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Galešić izreklo mu je znatno težu sankciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:28