NIJE NAUČIO LEKCIJU

Jakov Vrdoljak služi šest godina zatvora zbog smrti djevojke, a sad ga je sustigao još jedan avet iz prošlosti

Prema odluci suda ako ne odradi 86 sati rada za opće dobro zbog prometnog alkoholnog grijeha, morat će odslužiti dodatna 43 dana

Jakov i Mihaela

 Cropix/privatna Arhiva/

Dok Jakov Vrdoljak (26) služi kaznu od šest godina zatvora zbog prometne nesreće u Zagrebu koju je lanjskog siječnja skrivio pijan uslijed neprilagođene brzine kretanja pa je život izgubila njegova djevojka Mihaela H. (25), na vrata njegova sesvetskog doma pokucala je ‘avet‘ iz prošlosti. Točnije, nova-stara sudska odluka o kazni.

Kako smo, naime, već pisali, Vrdoljak je i prije te prošlogodišnje tragedije kojom je zavio u crno Mihaelinu obitelj kao i vlastitu, imao posla s policijom. Postupalo se prema njemu u prometu kada je odbio testiranje pa je kažnjen. Bilo je to u lipnju 2019. kasno navečer kad su ga policajci zaustavili u Trakoščanskoj ulici tijekom redovne kontrole prometa. Ponudili su mu tad test na droge kao i uzimanje uzoraka urina, no odrješiti Vrdoljak je tu velikodušnu policijsku ponudu odbio, a u isto vrijeme je pao alkotest te napuhao 0,67 promila. Na sve to kod sebe nije imao ni vozačku dozvolu tako da mu je sesvetski sud za sva tri grijeha izrekao 13.300 kuna kazne koja mu je, međutim, bila smanjena na 12.700 kuna jer je dva dana bio pod ingerencijom policije. A sudac mu je ujedno izrekao i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja B kategorijom na razdoblje od pola godine.

S obzirom da je tri godine Vrdoljak ignorirao plaćanje te kazne od 1685,58 eura, sesvetski sud je nedavno ‘prelomio‘ i odlučio: kad već neće platiti mora odraditi 86 sati rada za opće dobro!

image

Jakov Vrdoljak

Pritom sud Vrdoljaka upozorava da se mora javiti u ustanovu ili drugu pravnu osobu s kojom ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa ima sklopljeni ugovor o postojanju zajedničkog interesa za izvršavanje dobrotvornog rada u prekršajnom postupku. U slučaju da i tu posljednju u nizu odluku bude ignorirao, Vrdoljak će, prema naputku suda, morati odslužiti 43 dana zatvora koja bi mu, sudeći prema svemu, mogla biti dodana na šestogodišnju robiju.

Podsjetimo, na suđenju su se roditelji pokojne Mihaele lomili u suzama slušajući dok je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu čitala nepregledni broj strašnih ozljeda koje je njihova mezimica zadobila...

image

Jakov Vrdoljak

-Kriv sam. Meni je, ono, stvarno teško. Toga dana bili smo u kafiću na Bukovcu. Odnosno ja sam došao kasnije u lokal u kojem je bila Mihaela, moj otac i još nekoliko njih. Pričali smo o tome kako nam Mihaelini roditelji brane vezu, nisu bili time zadovoljni. Konzumirao sam alkohol, a nekoliko sati kasnije Mihaela me pitala da idemo kod nje doma prespavati. Rekao sam joj: ‘Pa što će tvoj tata na to reći?‘ pa mi je odgovorila: ‘Ne brini. Zašto se bojiš moga oca?‘. I predložila je da prvo odemo do McDonald‘sa. Sjeli smo u njezin auto, dala mi je ključ i ja sam vozio. Putem sam je pokušavao odgovoriti od odlaska k njoj pa se krenula derati na mene - počeo je svoju obranu Vrdoljak.

Sutkinja ga je potom pitala je li bio u vezi s oštećenom na što je odgovorio potvrdno.

- Laže! Nisu bili u vezi - dobacio je uzrujano i emotivno otac pokojne Mihaele pa je upozoren da ne smije ometati raspravu.

Zatim je Vrdoljak nastavio dalje opisivati te posljednje trenutke prije prometnog užasa.

- Kad sam joj rekao da ne želim probleme i da neću prespavati kod nje, okrenula se prema meni i nekoliko puta uhvatila me za ruku. Ne sjećam se stvarno svega baš. I tad sam izgubio kontrolu nad vozilom pa je došlo do nesreće - nastavio je Vrdoljak i zamolio sudsko vijeće da se okrene prema roditeljima pokojne djevojke.

Majku, oca i brata pokojne gledao je u oči te im suznih očiju i drhtavog glasa rekao: "Oprostite mi, molim vas. Da mogu, ja bih želio da sam na njezinu mjestu i da sam poginuo umjesto nje. Sve bih dao... Jer volio sam je - zaključio je Vrdoljak na što se otac pokojne jedva uspijevao kontrolirati poručivši mu da laže i da treba biti iskren.

image

Vozilo u kojem je poginula Mihaela

Privatna Arhiva/

Policijskim očevidom je utvrđeno kako je Vrdoljak tu noć oko 2.30 sati s najmanje 1,53 g/kg alkohola u krvi vozio BMW lijevom prometnom trakom Mandlove ulice kad je zbog nepropisne brzine kretanja vozila od 143 km/h, dakle znatno više od dozvoljenih 50 km/h u naseljenom mjestu, kao i zbog vlažnog kolnika, prešao u kočenju na desni prometni trak gdje je preko rubnog kamena sletio na travu. Nastavio se potom nekontrolirano kretati u smjeru juga naletivši na stup javne rasvjete, a zatim je ponovno odbačen na travu.

Za razliku od vozača, koji je samo pukim slučajem prošao bez težih ozljeda, njegova suputnica podlegla je stravičnim višestrukim prijelomima na mjestu tragedije te je policija njezinoj obitelji jedino mogla uputiti poziv koji niti jedan roditelj ne želi primiti. Krivac nesreće na mjestu tragedije, prema pričanjima svjedoka, bio je u totalnom šoku i neutješno plakao očito svjestan situacije, ali i posljedica užasa...

image

Jakov Vrdoljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:12